Gazete Emek- Elazığ’ın Yıldızbağları Mahallesi muhtarı İmam Taş hakkında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Alevi açılımını" ve açılıma destek veren bazı Alevi dedelerini eleştirdiği için yakalama kararı çıkarıldı. Elazığ Cemevi 2. Başkanı ve CHP Belediye Meclis Üyesi Cafer Yeşil’in şikayette bulunduğu Taş'ın ifadesi alındı.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulması kararı bazı alevi örgütlerinin tepkisini çekmişti. İmam Taş da 5 Aralık'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda bazı Alevi dedelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile olan fotoğraflarını paylaşarak düzenlemeleri eleştirdi.

İmam Taş paylaşımında, “Türkiye ve Avrupa’da yaşayan milyonlarca alevi canlarımızı ilgilendiren, bu kadar önemli, can alıcı bir konuda Cafer Yeşil, Ali Ekber Yurt ve İzzettin Doğan’ı referans alarak, binlerce yıllık tarihsel gerçekliği olan bir inancı, bir torbaya sığdırarak, Aleviliğin bir inanç olmadığını Alevilerin kültürel ve folklorik bir topluluk olduğunu resmileştirerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlarken, bu yasanın üç isim üzerinden tüm Alevi toplumunun isteği olduğuna nasıl karar verdiniz?" ifadelerini kullanmıştı.

'HAKARET VE TEHDİT NEDENİYLE SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞ'

Taş önceki gün sosyal medya hesabından kendisi hakkındaki yakalama tutanağını da paylaşarak “Benim halka şikayet ettiğim Cafer Yeşil, halktan kopuk bir önder, devletin dedesi olduğunu kanıtlayarak, beni beslendikleri, besledikleri sisteme şikayet ettiler” ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar'a konuşan Taş, "Sosyal medyada yazdığım yazı nedeniyle hakaret ve tehditten soruşturma açılmış. Sordum ‘ kime hakaret etmişim ?’ söylemediler , ‘Cafer Yeşil mi? ‘ dedim güldüler. Benim yazımda hakaret veya tehdit yok, sadece eleştiri yaptım. Bu kişiler biz Alevileri temsil etmiyor. Cafer Yeşil Yıldızbağları Mahallesi'ndeki cemevinin 2. başkanıdır. Kendisi aynı zamanda CHP belediye meclis üyesidir. Bir cemevi düşünün ki üye sayısına sınırlama getirmişler, yirmi beş kişiden daha fazla üye almıyoruz diyorlar. Yıllardır oradalar Alevilerin hangi sorunları çözmüşler? Ben de doğal olarak eleştiri yaptım” dedi.

İmam Taş

'ALEVİ TOPLUMU ADINA GÖRÜŞME YETKİSİNE SAHİP DEĞİLLER'

Cemevi yöneticilerinin çarşamba günü kendisi hakkında basın açıklaması da gerçekleştirdiğini belirten İmam Taş şöyle konuştu:

“Yazdıklarım nedeniyle cemevleri yöneticilerini toplayarak Cafer Yeşil öncülüğünde basın açıklaması yaptılar. Açıklamada ‘cemevlerinin ihtiyaçları kapsamında bazı yetkililerle görüşme yapıldığını ve bu görüşmeleri benim sabote ettiğimi, toplumu kutuplaştırdığımı ve kendilerini tehdit ettiğimi‘ söylüyorlar. Yani Alevi inancının Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlanmasını kendi başarıları ve girişimleri sayesinde yapıldığını ve benim bunu sabote ettiğimi bir anlamda itiraf ediyorlar. Onlar Alevi toplumu adına bir şeyler talep etme yada görüşme yetkisine sahip değiller.”

CAFER YEŞİL: CEMEVLERİNİN ORTAK KARARI İLE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK

Muhtar İmam Taş hakkında tehdit ve hakaret iddiaları ile suç duyurusunda bulunan Cafer Yeşil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şah Kulu Dergahı'ndaki davetine katıldıktan sonra resimlerinin sosyal medyadan paylaşılarak hedef haline getirildiğini ve hakarete maruz kaldığını belirtti.

Cafer Yeşil, kendisinin de eleştirilebileceğini belirterek şöyle konuştu: "Eleştirilere saygı duyulur. Ama işte bizi resimleyip sosyal medya üzerinden bir sürü hakaret, tehdit yapıldı. Birileri arıyor başka bir şey söylüyor, öbürü arıyor başka. Baktık bu işin seyri başka mecralara gidiyor biz de tuttuk cemevlerini topladık, konuştuk. Bu durumu da değerlendirdik, orada çıkan kararda da ‘bir mahalle muhtarı gelip bu işlere karışmamalı, tehdit etmemeli, insanların resimlerini paylaşmamalı' diyerek karar verdik ve bu doğrultuda suç duyurusunda bulunduk. Biz bu adama iftira atmamışız. Bu adam bizi tehdit etti. Bu adam yanlış yapıyor, yanlış yerden bakıyor, insanları tehdit etmeye çalışıyor. Kimse kusura bakmasın, kimse kendini sokakta bulmamış, olay bu."

Elazığ'daki cemevlerine Corona virüsü iptali! - Son dakika haberleri – Sözcü

Cafer Yeşil

'BAKANLIĞA BAĞLI OLMASINI İSTEMİYORUZ, CEMEVLERİNİN İBADETHANE OLMASINI İSTİYORUZ'

Hükümetin cemevleri ile ilgili düzenlemesini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Yeşil , “Benim şahsi fikrim bir kısım düzenlemeler doğru ama bir kısmı yanlıştır. Örneğin biz dedeler maaşı istemiyoruz. Dede olarak kimse bize maaş vermesin. Cemevlerinin ibadethane olmasını istiyoruz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmasını istemiyoruz. Ama toptan da karşı değilim. Ben CHP belediye meclis üyesiyim, her şeyden önce benim inancım siyasi kimliğimin üstündedir. Ben düzenlemenin bir kısmını doğru buluyorum, bir kısmını yanlış buluyorum” diye konuştu.

Kaynak: Duvar 

Editör: TE Bilişim