Gazete Emek- AKP’li Yeşilyurt Belediyesi'nin “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” kapsamında Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden sadece 2’si geri döndü. Kişisel Gelişim Dünyası Derneği Başkanı, “Bunlar belediyenin gelip, kendi kayıtlarını yaptığı insanlar, ne gördüm ne tanıyorum. AK Parti’ye güvendim” diyerek kendini savundu.

Sözcü’den Evren Demirtaş’ın haberine göre Malatya'nın AKP’li Yeşilyurt Belediyesi, Eylül 2020’de “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” için 45 kişiyi Almanya’ya gönderdi. Gidenlerden 2’si dönerken, 43’ü ise geri dönmedi. Olayın araştırılması için müfettiş görevlendirildi. Söz konusu olayı belediyenin Nisan ayı Meclis toplantısında gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis üyeleri, geçtiğimiz yıl Şubat ayında planlanan yurt dışı gezisine Yeşilyut Belediyesi aracılığıyla gönderilen 45 kişiden 43’ünün geri dönmediğini içeren yazılı soru önergesi verdi.

Türkiye'de en çok merak edilen #128MilyarDolarNerede sorusuna AKP yerine bir sanayici cevap verdi

CHP MECLİS TOPLANTISINDA GÜNDEME GETİRDİ

Önergede, “Geçtiğimiz yılın Şubat ayı Meclis oturumunda; Almanya’nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketi tarafından ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ adlı proje kapsamında 15/02/2020 ile 27/02/2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan çevre, eğitim ve kültürel inceleme gezisine Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri ile birlikte düzenlenecek olan ve 53 kişilik bir kafilenin katılmasının planlandığı gezi için belediyemizi de temsilen bir heyetin gönderilmesine, yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masrafların ilgili firma tarafından karşılanacağı inceleme gezisine belediyemizi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’un katılmalarının kabulüne yapılan oylamada katılanların oy birliği ile karar verilmişti. Ardından bu karara dayanarak, belediyemizin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 03.09.2020 tarihinde Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdığı yazıda 24.08.2020 tarihinde ilgili dernekle belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde bu geziye katılacağı, bu nedenle de bu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istenmiştir” diye belirtildi.

Ahmet Davutoğlu çözüm sürecine ilişkin konuştu: PKK sözünü yerine getirmedi

43 KİŞİ DÖNMEDİ

AKP’li Yeşilyut Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yanıtlaması talebiyle şu sorular yöneltildi:

Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir?

Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir?

Bu geziden iki belediye elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur?

Eğer dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?”

Meclis toplantısında “Elimizdeki belgeleri inceleyip yazılı açıklama yapacağız” diyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, aradan geçen 4 güne rağmen sessizliğini koruyor.

Migros’tan tane ile satılan domateslere ilişkin açıklama

DERNEKTEN YANIT

Olaya adı karışan Kişisel Gelişim Dünyası Derneği Malatya Şube Başkanı Mehmet Sait Aytekin, Malatya’nın yerel gazetesi Busabah’a konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeşilyurt Belediyesi’nin ricası ile Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ne üye olan kişilerin yaklaşık iki hafta önce mülkiye başmüfettişinin yaptığı inceleme sonucu dernekten üyelik kayıtlarının silindiği iddia edildi. Aytekin, konuya ilişkin, “Bunlar normalde benim üyelerim değil. Bunlar belediyenin gelip, kendi kayıtlarını yaptığı insanlar. Yani hiçbirini ne gördüm, ne de tanıyorum. Ben AK Parti’ye güvendim. ‘Türkiye’den insanları oraya masraflarını ödeyerek götürdüğünü, çevre bilinci ile ilgili bir haftalık eğitim verdiklerini, sonra tekrar döneceklerini söylediler” diye belirtti.

Yeşilyurt Belediyesi’nin ricası ile 40-50 kişilik grubu üye yaptıklarını, üyelik işlemlerini ise belediyeden gelen personellerin yaptığını öne süren Aytekin, şöyle dedi: “Onları Almanya’ya gönderdiler, oraya kim gitti bilmiyorum. Sadece benden yardım istediler. Ben de bu anlamda yardımcı oldum. Daha sonrada valilikle ilgili Dernekler Masası’na durumu anlattım. Benim yaşım 60’a yakın, teknoloji ile çok aram yok. Hatta mülkiye başmüfettişi gelmişti o da gördü durumu. Onları tekrar üyelikten attı. Giden kişileri belediyeden öğrenebilirsiniz."

Hasip Kaplan'dan HDP'ye tartışma yaratacak Hüda Par çağrısı

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Bu arada, söz konusu yurt dışı gezisiyle ilgili Valiliğin idari soruşturmanın sürdürüldüğü, olayın araştırılması için de mülkiye başmüfettişi görevlendirildiği öğrenildi.

Malatya Valiliğinden yapılan açıklamada "Valiliğimizin 11 Mart 2021 tarihli yazısıyla gerek söz konusu iddiaların gerekse 2019, 2020 ve 2021 yıllarında belediyeler ile sivil toplum kuruluşları arasında imzalanan protokollere istinaden 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre gerçekleştirilen Hizmet Damgalı Pasaport işlemlerinin incelenmesi için mülkiye müfettişi görevlendirilmesi talep edilmiş olup, İçişleri Bakanlığımızca görevlendirilen müfettişlerce yürütülen inceleme işlemleri halen devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.

AKP ve MHP’liler canlı yayında kavga etti! Tabak ve bardaklar fırlatıldı

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Son günlerde bazı basın-yayın organları ve sosyal medya mecralarında belediyemiz ile ilgili paylaşılan iddialar hakkında açıklama yapılması zorunluğu doğmuştur. 4 Şubat 2020 tarihinde belediye meclisimizde gurubu bulunan tüm siyasi partilerin (AK Parti, MHP, CHP) meclis üyelerinin oy birliği ile aldıkları karar doğrultusunda Almanya’nın Hannover kentine çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek konusunda örnek çalışmaların incelenmesi için gezi düzenlenmiştir. Söz konusu geziye katılan şahısların yurda dönüşü ile ilgili idari soruşturma sürmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TIKLAYIN- 'Krizin sorumlusu Erdoğan'

CHP'DEN SUÇ DUYURUSU

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da konunun 7 aydan kamuoyundan gizlendiğini söyleyerek suç duyurusunda bulunacaklarını belirtmişti.

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim