Gazete Emek- Alparslan Kuytul'a, 'terör örgütü propagandası' ve 'örgüte yardım' suçlamalarından tahliye kararı verildi. Ancak, Kuytul'un başka bir soruşturma kapsamında tutukluluğu sürecek.

Adana'da Furkan Vakfı'na yönelik soruşturma kapsamında 'Anayasal düzene karşı fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek kamu güvenliğine karşı faaliyet yürütme ve suç örgütü kurma' suçlamalarıyla tutuklanarak  Bolu F Tipi Cezaevi'e konulan vakfın kurucu başkanı Alparslan Kuytul hakim karşısına çıktı.

Mahkeme heyetinin aldığı karara göre, 'Terör örgütü propagandasını yapmak' ve 'terör örgütüne yardım' suçlamalarıyla yargılandığı davada tahliyesine kararı verilen Kuytul’un, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme, özel belgede sahtecilik, dini inanç ve duygularını istismarı suretiyle dolandırıcılık' iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutukluluğu devam edecek.

Hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Kuytul, Adana 11'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne getirilirken Adliye Mahkemesi binası önündeki caddede yol boyunca 1 toma ve 1 akrep aracıyla trafiğe kapatıldı.

Adliye binasına yaklaşık 300 kadın ve erkek ayrı ayrı gelip, binanın dışında beklemeye başladı.

KUYTUL SAVUNMASI

Bolu F Tipi Cezaevi'nden duruşmaya görüntülü ve sesli iletişim sistemiyle bağlanarak savunmasını yapan Kuytul, 'IŞİD, PKK ve FETÖ aleyhinde' konuşmalar yaptığını söyledi:

“Terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyorum. DEAŞ, beni ölümle tehdit ediyor. FETÖ ve PKK’yı eleştiren videolarım konuşmaların var. Beni Afrin operasyonunu eleştirmekle suçluyorlar. Önceki mahkemelerde bu bana sorulmadı. Beni mahkum ettirmek için kasıt var. Darbeyi reddettiğim videolar kırpılmış.”

Fetullah Gülen’i 1980’li yıllardan beri eleştirdiğini belirten Kuytul, “ABD’nin Irak işgalinde Fetullah Gülen, ‘Irak’ta ölenlere değil İsrail’de ölenlere ağlıyorum’ demişti. Ben bunu çok eleştirdim. Dinler arası diyalog projesini ısrarla reddettim. Bunun bir tuzak olduğunu söyledim. Ben 80/90’lı yıllardan beri bunları reddediyorum” dedi.

Savunmanın ardından mahkeme heyeti, Alpaslan Kuytul’u bu davadan tahliye ederek duruşmayı erteledi.

Kuytul’un, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme, özel belgede sahtecilik, dini inanç ve duygularını istismarı suretiyle dolandırıcılık” iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutukluluğu devam ediyor.

HAKKINDA 2 DAVA AÇILDI

Alparslan Kuytul hakkında daha önce ’Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ ve ’Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlarından toplam 7 yıl hapis cezası istemiyle 2 ayrı dava açıldığı da ortaya çıktı.

Kuytul’un sosyal paylaşım sitesinde yayınlanan videolarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla 2 ayrı suçtan iddianame hazırlandığı ve bunların Adana 22’nci ve 2’nci Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından kabul edildiği belirtildi.

Adana'da 30 Ocak tarihinde Terörle Mücadele ekipleri tarafından Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’na operasyon düzenlenmiş,  Adana merkezli 3 ilde gerçekleştirilen operasyonda, kurucu başkan Alparslan Kuytul ile vakıf yöneticileri ve 'hocalar' olarak nitelendirilen kişilerin de aralarında bulunduğu 28 kişi gözaltına alınmıştı.

Adana Valiliği, operasyondan bir gün sonra Furkan Vakfı’nın geçici olarak faaliyetten men edildiğini açıklamış, Adana Asliye Hukuk Mahkemesi ise dakfa kayyım atadığını duyurmuştu.

SORUŞTURMA VE DAVA SÜRECİ

Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'na yönelik 30 Ocak'ta başlatılan soruşturmada, Adana merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonla aralarında vakfın kurucu başkanı Alparslan Kuytul'un da bulunduğu 9 kişi tutuklanmıştı.

Aralarında Kuytul'un da bulunduğu 9'u tutuklu 45 kişi için yürütülen soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet savcısı, şüpheliler hakkında 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma yönetme, özel belgede sahtecilik, dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık, kamu kurum ve kuruluşları, tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme (FETÖ/PDY), yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak (PKK/KCK), mal varlığı değerlerinin gayri meşru kaynağını gizlemek' suçlarından iddianame hazırladı.
Kuytul'un da aralarında bulunduğu 3 kişi hakkında çeşitli suçlardan 41'er yıla kadar, 42 şüpheli hakkında ise 21'er yıla kadar değişen hapis cezası talep edilen iddianame, terör suçlarına bakan Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İDDİANAME KISMEN KABUL EDİLDİ

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince inceleme sonrası kısmen kabul edilen iddianame kapsamında, Kuytul hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme ve silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlarından 20 yıl hapis, tutuksuz vakıf yöneticileri G.Y. ve M.Ç. hakkında ise 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 5'er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Mahkeme, terör kapsamına girmeyen diğer suçlamalar yönünden görevsizlik kararı verip Kuytul, G.Y. ve M.Ç. ile diğer 42 kişi hakkındaki dava dosyasını Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade etti. Dosya daha sonra incelenmek üzere Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 


Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim