Gazete Emek- Gezi Parkı eylemlerine katılan Evren Köse, polisin attığı plastik mermi ile elinden, göz yaşartıcı gaz kapsülü ile hayati tehlike geçirecek şekilde başından yaralandı. Yaşanan olay nedeniyle sol kulağının tamamen, sağ kulağının ise yarı oranında işitme kaybına uğradığını belirten Köse, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na kolluk güçleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

2017'DE AYM'YE BİREYSEL BAŞVURU YAPMIŞTI

Medyascope'tan Ferit Aslan'ın haberine göre Başsavcılık tarafından verilen kararda, “Yapılan tüm araştırmalara rağmen şüpheli emniyet görevlilerinin tespit edilemediği, bu şekilde, atılı suçu işlediği iddia edilen kimliği tespit edilemeyen şüphelilerin, çok sıkı bir şekilde araştırılarak kimliklerinin belirlenmesi, yakalandıkları takdirde mevcutlu olarak savcılığımıza sevk edilmeleri, aksi halde zamanaşımı tarihine kadar sürekli olarak araştırmaya devam edilmesi ve tekide mahal verilmeksizin her üç ayda bir Cumhuriyet Başsavcılığımıza bilgi verilmesi rica olunur” denildi. 

Suç duyurusundan bir sonuç alamayan Evren Köse, avukatı aracılığı ile 17 Ekim 2017 tarihinde AYM’ye bireysel başvuru yaptı. 22 Aralık 2017 tarihinde İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan alınan raporda, polis müdahelesinin “kişinin yaşamını tehlikeye soktuğu, basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olmadığı, kırığın yaşam fonksiyonlarına etkisi ağır (4) derece olduğu kanaatini bildirir rapordur” denildi.

KAMU KURUMLARI TATMİN EDİCİ AÇIKLAMAYI YAPMADI

AYM’nin kararında “Başvurucu toplantı dağıtıldıktan sonra bir ara sokakta oturarak dinlendiği esnada yaralandığını iddia etmiş ve buna dair tanık da göstermiştir. Tanık ifadesi alınan M.K.’nin de başvurucunun kolluk görevlisince yaralandığı iddiasını yalanlamadığı görülmektedir. Kamu makamlarının ise başvurucunun gösteri sırasında, başka bir ifadeyle gösteri dağıtılmadan önce yaralandığına dair bir bilgi ya da belge ortaya koyamadıkları görülmektedir. Bu durumda başvurucuya karşı güç kullanılmasını gerekli kılan bir durumun varlığı kamu makamlarınca açıklanabilmiş değildir” denildi. 

"ORANTISIZ GÜÇ KAPSAMINDA YARALANDI"

AYM kararının gerekçelerinde, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen ikinci daimî arama kararında başvurucunun bir kolluk görevlisince kullanılan maddi güç kapsamında yaralandığı olgusunun açıkça kabul edildiği, anılan kararda polis memurunun zor kullanma yetkisinde sınırı aştığı, başka bir ifadeyle orantısız güç kullanarak suç işlediği de belirtildiği vurgulandı.

AYM, Evren Köse’nin yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiayı kabul ederek kararın bir örneğinin yaşam hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine ve Köse’ye 100 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Editör: TE Bilişim