Gazete Emek- Yaralı halde iken askerler ve hastane girişinde bazı siviller tarafından darp edilen Teker’in bu soruşturmasında takipsizlik kararı verilmesini hak ihlali sayan AYM, Teker’e 20 bin lira tazminat ödenmesi ve yeniden soruşturma açılması kararı verdi.

OLAY NASIL MEYDANA GELMİŞTİ?

Mardin-Midyat Karayolu’nda yol devriyesi ve uygulamaları yapılırken, DEDAŞ’ta teknisyen olarak çalışan ve elektrik arızası tamiratından dönen Muhammed Teker ve Abdullah Yıldırım’ın içinde bulunduğu araç, askerler tarafından 2 Ağustos 2015 tarihinde Şenlik beldesi girişinde durduruldu. Araçtan indirilen Teker ve Yıldırım’ın önce kimlik, daha sonra üst aramaları yapıldı. Bu sırada içinde bulundukları araç eski belediye binasının önüne çekilirken, jandarma ve Teker arasında yaşanan tartışmadan sonra, jandarma tarafından, Teker’in dur ihtarına uymayarak kaçtığı ve uyarı ateşi açıldığı ileri sürüldü. Aldığı kurşun yarası nedeniyle sol böbreği parçalanan ve ince bağırsağı hasar gören Teker çağrılan ambulansla Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralı halde getirildiği hastanede de darp edildi.

HASTANE ACİL GİRİŞİ SIRASINDA “TERÖRİST GETİRİLDİ”DENİLEREK DARP EDİLDİ

Olaydan hemen sonra soruşturma başlatılırken, Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca Teker’in vurulması olayı ile ilgili iddianame ancak 13 Nisan 2017 tarihinde hazırlandı. Teker’i vuran silahtan çıkan kovanların kriminal laboratuvarda incelenmesi sonucu Teker’e uzman çavuş İsmail Acar‘ın ateş ettiği ortaya çıktı. “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle kasten yaralanma” suçundan Midyat 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava halen devam ediyor.

ASKERLERİN DARP ETMESİ VE SİVİLLERİN SALDIRISI İLE İLGİLİ DE SORUŞTURMA AÇILDI

Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı, Teker’in şikayeti üzerine olay yerinde askerlerin darp ve hakaret etmesi, yaralı halde hastaneye getirildiğinde ise ismini verdiği bir sivil olmak üzere orada yapılan saldırı ile ilgili soruşturma başlattı. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma sonunda takipsizlik kararı vermesi üzerine Muhammet Teker, avukatı aracılığı ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. “Kolluk görevlileri tarafından sözlü ve fiilî şiddete maruz kalınması ve üçüncü kişilerce gerçekleştirilen kasten yaralama eylemine karşı kişinin korunmaması ile bu hususta yapılan şikâyetin etkili soruşturulmaması nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiği” gerekçesiyle yapılan başvuruda AYM kararını verdi.

AYM, İHLAL VE 2O BİN LİRA TAZMİNAT ÖDEMESİ KARARI VERDİ

AYM İkinci Bölümü tarafından verilen kararın gerekçelerinde, “Savcılık tarafından yürütülen soruşturmada eksikliklerin bulunmasının yanı sıra başvurucunun iddialarını destekleyen birtakım delilerin varlığına rağmen bu deliller tartışılmaksızın şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesinden dolayı yapılan soruşturmanın etkili olmadığı değerlendirilmiştir” denildi. Bu durumda kötü muamele yasağının usul yükümlülüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmasında hukuki yarar bulunduğu belirtilen kararda, yeniden soruşturma açılması istenirken, Muhammed Teker’e de 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

TAZMİNAT DAVASI DANIŞTAY’DA SÜRÜYOR

Olaydan sonra Muhammed Teker’in avukatı aracılığı ile Jandarma Genel Komutanlığı’na açtığı manevi tazminat davasının Danıştay’da bulunduğu öğrenildi. Mardin İdare ve Gaziantep İstinaf Mahkemeleri’nce reddedilen tazminat davası Danıştay’da beklerken, Teker’i vuran uzman çavuş hakkında Midyat 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ise halen devam ettiği öğrenildi.

BAKAN SOYLU İLE İKİ KEZ GÖRÜŞTÜ

Muhammed Teker, yaşanan olaydan sonra Mardin ve Midyat’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile iki kez görüşmüş, ancak kendisine verilen iş talimatının yerine getirilmediğini belirtmişti.

Kaynak: Medyascope

Editör: TE Bilişim