Gazete Emek- Türkiye’de 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere az bir süre kalırken, İstanbul’daki Kürt seçmenin hangi parti veya adayı destekleyeceği merak konusu.

Özellikle Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) aday göstermemesi HDP’li Kürt seçmenin oylarının nereye gideceği tartışmasını başlattı.

K24’e değerlendirmelerde bulunan bazı anket şirketi yöneticileri, İstanbul’da seçimlerin sonuçlarını Kürt seçmenin belirleyeceği görüşünde.

MAK Araştırma Şirketi’nin sahibi Mehmet Ali Kulat, İstanbul’daki seçimlerde Kürt seçmenin oylarının belirleyici olacağını ifade ederek, “İstanbul’da Kürt seçmenin sayısı yüzde 20 ile 25 arasında değişiyor. Bu seçmenin 7-8 puanı sürekli AK Parti’ye oy veriyor. Yaklaşık yüzde 10 civarı da HDP’ye oy veriyor. Ama 31 Mart seçiminde HDP aday çıkarmadığı için önemli bir kısmı AK Parti’nin karşısındaki partiye oy verecek. O da CHP olarak görünüyor. Şunu da söyleyeyim; Kürt seçmenle ilgili CHP’nin söylemleri iyi değil.  AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım da Kürtlerin çok karşı olduğu bir isim değil. Sonuç itibariyle HDP’nin yüzde 20 oranındaki oyunun yüzde 10 - 10 şeklinde diğer partiler arasında dağılacağını düşünüyorum” dedi.  

GEZİCİ: HDP’NİN İSTANBUL’DA OY ORANI YÜZDE 10

Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici ise şu değerlendirmede bulundu:

“İstanbul’da HDP’nin 24 Haziran’da yüzde 10 civarında oyu bulunuyordu. Bu partiye oy verenlerin yüzde 60’ı Kürt değil Türk’tü. Özellikle demokrasi kaygısı duyarak oy vermişti. Aslında bunlar kendisini liberal ve demokrat olarak tanımlayan CHP seçmeniydi esasında. 31 Mart yerel seçimlerinde ise bu seçmenin yüzde 80’i Millet İttifakı’na oy verecektir.

Diğer yüzde 20 ise AK Parti’yi destekleyecek. Binali Yıldırım’ın sağduyulu biri olması nedeniyle parti üzerinde ayrı bir potansiyeli vardır. Onun için bazı HDP’li ya da Kürt seçmen de Binali Bey’e destek verecektir.”

PİAR: HDP’NİN YÜZDE 30’Ü CHP’Yİ DESTEKLEYECEK

Piar Araştırma Şirketi Başkanı Kadir Atalay da İstanbul’daki Kürt ve HDP seçmeninin oylarının partiler arasında bölüneceğini belirterek, şunları söyledi:

“İstanbul’da HDP’nin kazanamayacağı bölgelerde doğal bir taban ittifak oluştu. Seçmenin yüzde 53’ü CHP’ye oy verecek, yüzde 30’u da HDP’ye oy verecek. Biz bunları siyasal Kürtçüler olarak gördük. Yani ne olursa olsun kendi partisine destek verecek yaklaşımı var. Onun için 31 Mart seçimlerinde İstanbul’da bulunan HDP seçmeni Millet İttifakı’nı destekleyecektir. Az bir kısmı da oy kullanmayacaktır.  Ama şöyle bir durum var: İstanbul’da bulunan muhafazakâr ve dini kriterleri önde olan bazı HDP’li Kürtler, Binali Yıldırım’a bir yönelimde bulunuyor.”

A&G: İSTANBUL’UN SORUNLARI MI 24 HAZİRAN’IN RÖVANŞI MI?

A&G Araştırma şirketi sahibi Adil Gür ise henüz bir yorumda bulunmanın erken olduğunu ifade ederek, İstanbul’daki Kürt seçmenin AK Parti ile HDP arasında paylaşıldığını söyledi.

Gür, HDP seçmeninin kime oy vereceğinin önemli olduğunu kaydederek, “Seçimin daha nereye evrileceğini görmek lazım. Yani İstanbul’un sorunları ve Binali Bey’in geçmişte yaptıkları üzerine mi seçime gidilecek, yoksa parti aidiyetiyle kutuplaşma, kamplaşma üzerinden 24 Haziran’ın rövanşı üzerinden mi gidecek, seçmen tavrını buna göre belirleyecektir” şeklinde konuştu.

RAWEST: CHP, AK PARTİ VE BOYKOT

Rawest Araştırma Merkezi Genel Müdürü Roj Esir Girasun da İstanbul’da yapmış oldukları araştırmaya göre, HDP seçmenin dörtte üçünün CHP’den yana tavır takınacağını, dörtte birlik kısmının ise boykot ve diğer partilere yöneleceğini öngördüklerini söyledi.

Girasun şunları söyledi, “Bizim İstanbul’da çıkardığımız sonuç; İstanbul Kürtlerinin yaklaşık yüzde 60 ile 70 arasındaki oranı CHP’ye oy verme eğiliminde. Diğer yüzde 30’a yakın kesimin ise bir kısmının AK Parti’yi destekleyeceği diğer kısmının da sandığa gitmeyeceği sonucuna vardık” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim