Gazete Emek- Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) girdiği Afrin’de yeniden yapılanma çalışmalarını başlatmak için Türkiye tarafından geçtiğimiz günlerde Antep’te kurulan “Afrin Kurtuluş Kongresi”, kentin Antakya’ya ait olacağını belirtti.

Antep’te 19 Mart günü 100’e yakın Kürt, Arap, Alevi ve Ezidi’nin katılımıyla gerçekleştirildiği belirtilen ve 35 kişilik meclis seçen “Afrin Kurtuluş Kongresi”nin Sözcüsü Hasan Şindi, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Afrin'in yeniden inşası ve kentte düzenin tesis edilmesi için çalışacak olan meclis üyeleri içinde 24 Kürt, 8 Arap, 1 Alevi, 1 Ezidi ve 1 Türkmen olduğunu aktardı.

Seçilen isimlerin listesini Valilik ve Dışişleri Bakanlığı'na verdiklerini söyleyen Şindi, durumun bir hafta ya da 10 gün içinde netleşeceğini, ardından da yerel meclisin üyelerinin Afrin'e gideceğini ifade etti.

Bu süre zarfında Afrin'deki irtibatlar sayesinde içeriden rapor aldıklarını belirten Şindi, "Biz de Türkiye hükümeti ve Suriyeli muhaliflerle beraber oturuyoruz. İlgili makamlarla, valiyle konuşuyoruz" diyerek şu an için koordinasyonu Antep'ten yürüttüklerini söyledi.

Afrin'in yönetiminde koordinasyon görevini Hatay Valiliği'nin üstleneceğini, Türkiye'nin atayacağı bir vali yardımcısının da Afrin'de vali gibi hareket ederek koordinasyonu sağlayacağını kaydeden Şindi, "Afrin için bir vali belirlenecek. Ama bu valinin kim olacağını bilmiyoruz. Ama Türkiye'den biri olacak ve hükümet belirleyecek. Kaymakam da olacak. Yine Türkiye'den" ifadesini kullandı.

"Afrin, Antakya'ya ait olacak" diyen Şindi, Hatay Valisi ile "Afrin Valisi"nin koordinasyon içinde olacağını sözlerine ekledi.

450 kişilik polis gücü

Afrin'in idari yapılanmasının yanı sıra kentin güvenliğiyle ilgili de bazı adımlar atıldığı belirtildi.

Şindi, şu an kent merkezinde görev yapmak üzere 450 kişilik bir polis gücünün oluşturulduğunu açıkladı.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim