Gazete EmekTBMM Genel Kurulu, internet yayınlarına Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi getiren düzenlemeyi kabul etti. 

Yeni düzenlemeyle RTÜK, ‘uygun’ görmediği, yayın hakkı ya da lisansı bulunmayan ya da hak ve lisanları iptal edilen internet yayınlarının içeriklerine de yayın yasağı uygulayabilecek.

Düzenlemeyi eleştirenler, Türkiye’de internet yayıncılığına ‘sansür’ getirildiğini belirtirken, hükümet kanadından gelen açıklamalarda ‘ülkenin değerlerine ve ahlaki düzenine yönelik yanlışların önüne geçmek için bu adımın gerekli olduğu’ belirtiliyor.


NASIL GÜNDEME GELDİ?

RTÜK’ten geçici yayın hakkı veya yayın lisansı alan medya hizmet sağlayıcı kuruluşların yayınlarını internet üzerinden de sunabileceğine ilişkin madde üzerindeki değişiklik önergesi, AKP milletvekillerinden geldi.

Bu, internet üzerinden yayın yapan Netflix, BluTV ve Puhu gibi yerli-yabancı platformlaron da televizyon kanalları gibi RTÜK tarafından denetlenmesi anlamına gelecekti. Tartışma kamuoyunda “İnternet yayıncılığına sansür uygulaması” adıyla gündeme geldi.

Şubat ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefetin karşı çıktığı düzenleme için Maliye Bakanı Naci Ağbal “özgürlüklerin kısıtlanması gibi bir bakış açıları” olmadığını söyleyecekti.

21 Şubat’ta Komisyon’da yapılan görüşmeler sonucu “Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’a” yeni madde ekleyen düzenleme, kabul edildi.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim