Gazete Emek- Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı'nı yürüten İrlanda’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Thomas Byrne, Gezi Davası’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 1807 gündür cezaevinde olan iş insanı Osman Kavala hakkında “temas grubu” kurulmasına karar verildiğini açıkladı.

 

 

TEMAS GRUBU, DAİMİ TEMSİLCİLERDEN OLUŞACAK

 

Bryne, adımın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği karara uyulması konusunda Türk yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından geldiğini de söyledi.

 

Euronews'un haberine göre, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda konuşan Byrne, “Türk makamlarına AİHM kararına uymanın ne kadar hayati olduğunu anlatmak için Ankara'yı ziyaret etmek üzere Daimi Temsilcilerden oluşan bir temas grubu atanmasına karar verildi. Bu gerçekten çok önemli.” dedi.

 

Avrupa Konseyi’nin Türkiye’den AİHM kararı uyarınca Kavala’yı bir an önce serbest bırakmasını beklediğini yineleyen Byrne, “bunun Türkiye’nin yerine getirmesi gereken sadece yasal bir zorunluluk değil ahlaki bir zorunluluk da olduğu” uyarısında bulundu.

 

Avrupa Konseyi'nin karar alma organı olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin konuyu yakından takip etmeye devam edeceğini söyleyen Bryne, konuyla ilgili olarak İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney’in New York’taki BM Genel Kurul toplantıları sırasında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü, kendisinin ise konuyu Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ile ele aldığını, Avrupa Konseyi’nin endişelerinin bu toplantılarda bir kez daha dile getirildiğini ifade etti.

 

AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM'in kararına kararına rağmen Osman Kavala’yı serbest bırakmayan Türkiye hakkında “ihlal süreci” başlatmıştı.

 

 

Editör: TE Bilişim