Gazete Emek-  Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi’nde konuşan Buric, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylayan üye ülkelerin mahkemenin kararlarına saygı göstermeyi kabul ettiğini anımsattı ve “Bu bir rica değildir. Bağlayıcılığı olan yasal zorunluluktur” dedi.

AİHM 10 Aralık 2019 tarihinde 1’e karşı 6 oyla alınan kararla, Türk iş adamı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını hükmetmiş, söz konusu tutukluluğun hak ihlali olduğunu açıklamıştı.

Avrupa Parlamentosu’nda pazartesi günü bir konuşma yapan Genel Sekreter Buric, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) derhal serbest bırakılması kararına karşın halen cezaevinde bulunan Osman Kavala konusuna değindi.

“BU BİR İSTEK DEĞİL BAĞLAYICI HUKUKUN GEREĞİDİR”

Buric, üye ülkelerin AİHM kararlarına uyacaklarına dair anlaşmaya gönüllü imza attıklarını hatırlatarak, “Bu bir istek değil, bağlayıcı hukukun bir gereği” dedi. AİHM’in Kava hakkında geçen yıl verdiği kararı hatırlatan Buric, “Bu tutuklama ve hüküm öncesi cezaevinde tutmanın gizli amacı onu susturmak ve muhalifleri caydırmak. Bu nedenle Kavala serbest bırakılmalıdır.” dedi.

“YETERLİ DELİL YOK”

Türk yetkililerin Kavala’nın tutukluğu için yeterli delil ortaya sunamadığını belirten Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Buric, örgütün iki ana sözleşmesi olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa Sosyal Şartı’na vurgu yaptı. Buric, bu sözleşmeler için “modern Avrupa’nın ruhunu” oluşturuyor tanımlamasında bulundu.

Avrupa Birliği’nde Bakanlar Komitesi Osman Kavala davasını sürekli olarak inceliyor. Komite geçen ay aldığı yeni bir “ara kararla” iş insanı Kavala’nın serbest bırakılması çağrısını yinelemişti.

Kaynak: Dokuz8HABER

Editör: TE Bilişim