Gazete Emek- Eski HDP vekili Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik saldırıya ilişkin açılan davada 16 sanık hakkında hakaret ve “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi” suçlarından 10 ay 15 günden 4 yıl 8 aya varan cezalar verildi.

Ankara’da hayatını kaybeden tutuklu HDP eski eş genel başkan yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan ırkçı saldırıyla ilgili saldırganlar hakkında açılan davanın karar duruşması Gölbaşı 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sanıklardan Cemil Özdemir ve İbrahim Demir’in hazır bulunduğu duruşmaya Yaşar Kaplan, Barış Şimşek ve Murat Alp’in avukatları katıldı.

Sanıkların beraat talebinde bulunmasının ardından mahkeme heyeti, kararını açıkladı. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar hakkında 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına muhalefet suçunun sabit olmadığı kararını vererek, sanıkların ayrı ayrı beraatına, sanıklar Naci Karakaya ve Yaşar Kaplan hakkında “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” bakımından üzerlerine atılı suçu işlediklerinin sabit olmadığı nedeniyle ayrı ayrı beraatına karar verdi.

‘İnanç ve hürriyetine engel’ suçundan hapis cezası

Mahkeme heyeti, sanıklar Erdinç Alp, İbrahim Demir, İbrahim Şimşek, Mehmet Ersin Alp, Recep Rahmi Karadayı ve Yasin Alp hakkında “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” bakımından ayrı ayrı 1 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Mahkeme sanıkların eylemi birden fazla kişi ile birlikte gerçekleştirdiği gerekçesiyle cezayı arttırarak, her birine ayrı ayrı 2 yıl 4’er ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Sanıklar Necmi Bilgen, Onur Demir, Orhan Karakaya, Selçuk Arslan ve Uğur Demir hakkında, “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” işledikleri gerekçesiyle ayrı ayrı 2 yıl 20’şer ay hapis cezası ile cezalandırılmaları kararını veren mahkeme, sanık Necat Alp hakkında ise “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” bakımından 4 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme sanıklar Barış Şimşek, Cemil Özdemir ve Murat Alp “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” bakımından ayrı ayrı 4 yıl 8’er ay hapis cezası verdi.

“Hakaret” suçundan da ayrıca Murat Alp’e 10 ay 15 gün hapis cezası, Barış Şimşek’e de 1 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Sanık Osman Karakaya’ya da hakaretten 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Necmi Bilgen, Onur Demir, Orhan Karakaya, Selçuk Arslan ve Uğur Demir hakkında “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellemesi suçu” bakımından ayrı ayrı 2 yıl 20’şer ay hapis cezası verildi.

 
Kaynak: Basnews

Editör: TE Bilişim