Gazete Emek- Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı maden ocağında, 14 Ekim'de saat 18.15 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamada 41 işçi hayatını kaybetti, 58 işçi kurtarıldı.

4'ü Bartın Devlet Hastanesi, 6'sı İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olmak üzere 10 işçinin tedavileri sürüyor. Hayatını kaybeden işçilerden 35'i dün toprağa verilirken, 6 işçi ise bugün defnedilecek.

BAKAN DÖNMEZ: ALANI KAPATMA KARARI ALDIK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bartın'daki katliama ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Dönmez, "Ekiplerimiz, ocakta kısmi devam eden yangınla mücadele ediyor. O alanı kontrol altına almak için kapatma kararı verildi. Kimyevi maddeleri ocağa basmak suretiyle yangını kontrol altına alacağız. Tesisin yeniden üretime alınması için müessemizde kömür üretimine ara veriyoruz." ifadelerini kullandı.

BAKAN BOZDAĞ: 5 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Bozdağ ise, "Etkin bir şekilde soruşturulması çok önemli. Adli tahkikat başlatıldı. Şu anda 5 cumhuriyet savcımız soruşturmayı yürüyor. Olay bütün yönleriyle soruşturulacak. İhmal, kusur, eksiklik ne varsa hukuk bunlarla ilgili gereğini yapacaktır. Bundan kimsenin tereddütü olmasın." dedi.

GALERİ BÖLGESİNDE YANGIN

CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş de, katliamın gerçekleştiği bölgeden son bilgileri paylaştı.

Ahmet Türkeş şu ifadeleri kullandı:

"Maden bölgesinde arama kurtarma çalışmaları dün tamamlanmıştı. Patlama sırasında yerin altında 110 madenci vardı. Bunların 10 tanesinin yaralı, 41 tanesinin de hayatını kaybettiğini söyleyelim. Tedavileri devam eden işçiler var. Dün bazı işçiler için cenaze töreni düzenlenmişti. Cenaze törenleri bugün de devam edecek. Bakan Soylu da işçilerin cenaze törenlerine katılacak.

Şu anda çalışmalar, patlama sonrasındaki yangını söndürmeye yönelik devam ediyor. Patlama yerin 300-350 metre altında gerçekleşmişti. 'Galeri' adı verilen maden bölgesinde yangının devam ettiği belirtiliyordu. Yangının nedeninin tahkimat yangını olduğu söyleniyor yani derinlere doğru inerken açılan koridorların açık kalması için yerleştirilen tahta parçalarının yandığı belirtiliyor. Yerin altında birkaç kilometrelik koridorlar var. Bu koridorlardaki tahta parçaları yanıyor.

41 canın sorumlusu kadermiş!

BARAJ UYGULAMASI

Tehlikeli durum aslında bu yangın ama daha büyük bir yangın ortaya çıkabilir. Alevlerin kömür yataklarına ulaşmasını engellemek için baraj uygulaması adı verilen bir önlem devreye alındı. Bu yangının çıktığı bölmeye giden hava akış ve hava çıkış noktalarına 14 metrekarelik at nalı şeklindeki koridorlara makine indirilerek beton döküldü. Betonla birlikte hava akışının engellenmesi için çalışma yürütüldü. Bu çalışma tamamlandı.

OKSİYEN SEVİYESİNİN AZALMASI BEKLENİYOR

Şimdi ölçüm cihazlarıyla alevlerin olduğu bölgede ölçüm yapılacak. Eğer oksijen seviyesi azalırsa bu baraj uygulamasının başarılı olduğu anlaşılacak. Eğer bu olmazsa yeni tedbirler alınacak. Peki alevler ne zaman sönecek? Buna ilişkin net bir bilgi yok aslında. Zonguldak'tan gelen teknik ekipler bu konuda malzeme ve işçiliğin önemli olduğunu söylediler ve alevlerin büyüklüğünün de önemli olduğunu anlattılar. Oksijen seviyesi yüzde 5'e düşünce alevler azalacak ve karbonmonoksit gibi zehirli gazların da son bulacağı belirtiliyor.

Madende çalışmalar devam edebilir mi? Teknik ekipler net konuştu ve yetkililer karar verecek dedi. Baraj uygulaması başarılı olursa, çalışmaların başlaması için bir sakınca yok. Patlamanın olduğu bölge kapatılır, madenin diğer kısımlarında yeni koridorlar açılıp çalışmalar devam edebilir. Ama tabi ki net açıklama yetkililerden gelecektir. Ekipler birkaç saat arayla madenin altına iniyor ve çalışmalarını yürütüyor."

KILIÇDAROĞLU'NDAN CHP'Lİ BELEDİYELERE 'BARTIN' TALİMATI 



 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 248 belediyedeki müzikli etkinliklerin ertelenmesi talimatı verdi.

Yaralı madencilerin ailelerinin bekleyişi sürüyor: İşsiz kalınca çalışmaya başladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bartın'da 41 madencinin öldüğü katliamla ilgili CHP'li belediyelere talimat gönderdi.

Talimat doğrultusunda Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun tarafından 248 CHP’li belediye başkanına yazı gönderildi. Yazıda, Bartın Amasra’daki maden faciasının ülkeyi derin bir üzüntüye boğduğu hatırlatılarak, belediyelerden; daha önceden planlanmış konser, kutlama vb. müzikli etkinliklerin ertelenmesi istendi. 



 

Editör: TE Bilişim