Gazete Emek- 2019 Temmuz ayındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı sonucu “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için yargılanan akademisyenlere yönelik birçok dava beraatle sonuçlanmıştı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi ise mahkumiyet kararlarını istinafın bozmasından sonra AYM kararını izleyip dosyaları kapatması gerekirken yeniden duruşma günü vermişti.

Bu kapsamda yeniden yargılanan akademisyenler Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile Prof. Dr. Gençay Gürsoy hakim karşısına çıktı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde peş peşe yapılan duruşmalara Fincancı, Gürsoy ve avukatları katıldı.

Duruşmayı izlemek isteyen çok sayıda barış akademisyeni ve gazeteci pandemi nedeniyle duruşma salonuna alınmadı.

Avukatların mahkeme başkanıyla konuşması sonrası basın dahil 3 izleyici daha duruşma salonuna alındı.

İlk olarak hakim karşısına çıkan Gencay Gürsoy, “50 yıllık bir öğretim üyesi olarak ve benim durumumda olan yüzlerce akademisyen adına üzüntülerimi iletiyorum. Geç kalmış bir doğru karardır, karara katılıyorum ve uyulmasını talep ediyorum” dedi.

Ardından söz alana Gürsoy’un avukatı Meriç Eyüboğlu da AYM’nin bozma kararından sonra dosya üzerinden duruşma yapılıp bu dosyanın kapatılabileceğini belirtti.

Eyübuoğlu, “Sadece 37. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma açtı. Dosya sürüncemede bırakılarak adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir” diyerek, beraat talep etti.

Mahkeme, Gürsoy hakkında beraat kararı verdi.

Fincancı hakkında da beraat

Gürsoy’un ardından Fincancı’nın duruşmasına geçildi. Son sözü sorulan Fincancı, “Hiç başlamaması gereken bir yargılama süreci. Dolayısıyla bozma kararı yerindedir. Barış istemenin suç haline dönüştürüldüğü yegane ülkeyiz” diyerek, beraat talep etti.

Avukatların savunmasının ardından mahkeme, Fincancı hakkında beraat kararı verdi.


 

Editör: TE Bilişim