Gazete Emek- 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisini imzaladıkları için 'Terör örgütü propagandası' ile suçlanan akademisyenlerin davaları görülmeye devam ediyor.

 “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “Terör örgütü propagandası” ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar, adli yılın açılışının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde devam etti.

bianet.org'da yer alan habere göre, Boğaziçi Üniversitesinden araştırma görevlileri Şenay Çınar ile Zeynep Arıkan’ın ilk duruşmaları 37. Ağır Ceza Mahkemesinde (ACM) görüldü. Duruşma salonunda hazır bulunan akademisyenler beraatlerini talep ederek savunma için ek süre istedi. Akademisyenlerin avukatı İnayet Aksu, akademisyen dosyalarının 13. ACM’de devam eden dört akademisyenin dosyasıyla birleştirilmesi ve yargılamaya Türk Ceza Kanunu (TCK) 301’e göre devam edilmesiyle beraber derhal beraat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, 301 yönünden sunulan talebin değerlendirilmesi için ilgili belgelerin 13. ACM’den istenmesine karar verdi. Sanıklara ve avukatlarına ek süre veren heyet, diğer talepleri reddetti. Duruşmaların ikisi de 12 Şubat’ta devam edecek.

5 Aralık 2017’de başlayan davalar 17 Temmuz 2018’e kadar sürdü. 225 günde 256 akademisyenin davalarının ilk duruşmaları görüldü. Bu süreçte bir kısmının ikinci ve üçüncü duruşmaları da yapıldı; 19 kişiye 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı’ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. 5 Eylül itibariyle 258 akademisyenin ilk duruşması görülmüş oldu.

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim