Gazete Emek- AKP ve MHP’nin barolar başta olmak üzere meslek kuruluşlarının yapısı ve seçim sistemini değiştirmeye yönelik yasa tasarısının bu hafta meclis gündemine getirilmesi beklenirken geçtiğimiz cuma günü bulundukları kentlerden Ankara’ya yürüyüş başlatan barolar bugün Ankara’ya ulaştı.

Baroların “Savunma yürüyor” sloganıyla başlattığı yürüyüş, Ankara'nın girişinde polis barikatıyla durduruldu. 300 metre ileride bekleyen meslektaşlarına doğru yürümek isteyen baro başkanları polis barikatı önünde bekleyişini sürdürüyor.

Yürüyüş kapsamında daha sonra Türkiye Barolar Birliği’ne olağanüstü toplantı taleplerini iletecek olan baro başkanları, en son Meclis’te ziyaretlerde bulunacak.

ANKARA EMNİYETİ: ARAÇLA GİREBİLİRSİNİZ, YÜRÜYEREK OLMAZ!

Ankara Emniyeti sosyal medya hesabından baro başkanlarının Savunma Yürüyüşü'ne ilişklin açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yurdumuzun çeşitli illerinden baro başkanları ve avukatlardan oluşan bir grup, 22 Haziran 2020 günü saat 10.00 sıralarında ilimiz Eskişehir Yolu 15. km'ye gelerek, burada yaptıkları basın açıklamasının ardından kendilerini karşılamak için bekleyen Ankara Barosu üyelerinin bulunduğu yere şehirlerarası yol üzerinden yürüyüş yapmak istemişlerdir. 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 6. maddesi gereği il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılabilecek alan ve güzergahların mülki amirliklerce belirlendiği, yürüyüş yapmak istedikleri güzergahın belirlenen yerlerden olmadığı, aynı kanunun 22. maddesine göre şehirlerarası yollarda toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamayacağı ile mevcut pandemi tedbirleri kendilerine hatırlatılarak grubun yürüyüşüne müsaade edilmemiş, araçlarla şehre girebilecekleri, Anıtkabir ya da bir başka mahale gitmeleri hususunda ve varsa diğer talepleri konusunda kendilerine yardımcı olunacağı ifade edilmiştir. Buna rağmen yürüyüş yapmakta ısrar eden ve bir süre yolu trafiğe kapayan grup usulüne uygun şekilde kenara alınarak, yol trafiğe açılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

POLİS ÇADIR KURDURMAYACAĞINI SÖYLEDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) avukatların Ankara girişindeki bekleyişi için sıcak hava nedeniyle gönderdiği çadırlar henüz alana ulaşmadan polis, çadır kurulmasına izin vermeyeceğini söyledi. Polisle avukatlar arasında arbede yaşandı.

Basın için polislerle çevrili bir çember oluşturuldu ve basın mensuplarının çemberin içinde tutulması talimatı verildi. ABB bölgede haber takibi yapan gazetecilere de yemek gönderecek.

TARİHE GEÇECEK KARA BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, polis barikatı önünde yaptığı açıklamada, ”Ankara’ya gelen baro başkanları ile Anıtkabir'i ziyaret etmek istiyoruz ama 2020 yılında buna izin verilmiyor. Bunun hiçbir gerekçesi yok. Sadece Ankara Valiliği müsaade etmiyor deniliyor. Hiçbir şeye izin verilmiyor. Şuan bize tamamen kapılar kapatıldı. Baro başkanları ile birazdan görüşmemizi yapacağız. Ankara Valiliği’ne yazılı olarak bilgi verdik ve bize yazılı olarak ‘ret cevabı gelmedi.’ Altını çizerek söylüyorum yazılı bir ret cevabı gelemez, çünkü Anayasa’ya aykırı olur. Yürüyerek şuradan şehre girmemiz bile engelleniyor ve bu artık bir hukuk devletinden bahsedemeyeceğimizin de her halde en açık örneğidir. Tarihe geçecek çok kara bir günü yaşıyoruz” diye konuştu.

OTURMA EYLEMİ BAŞLADI

Polisin yürümelerine engel olmasını protesto eden avukatlar, oturma eylemine başladı.

Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun burada yaptığı konuşmada, “Cuma günü kendi illerimizden avukatlık yasası üzerinden yapılan ve 80 milyonun hukukuna etki edecek değişiklikleri daha görünür kılmak için yola çıktık. Bu sabah ulaştığımız Ankara’nın girişinde bizi tam da yola çıkış sebebimizi yaşatan, Anayasal hakkımızı engelleyen bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi. Bu durumun yaptıkları yürüyüşün ne kadar gerekli olduğunu gösterdiğini belirten Uzun, temsil ettikleri insanlarla birlikte bu tür hukuksuzluklarla mücadele etmek durumunda olduklarını söyledi. Uzun, "Bu yolun açılması Türkiye'nin hukuk devleti olduğunun göstergesi olacaktır. Budur mücadelemiz, bu mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın: 3 günlük yürüyüşümüzün bir amacı da yurttaşın tümüyle yasaklanan barışçıl gösteri ve yürüyüş hakkına dikkat çekmekti. Artık bir şey söylemeye zaten gerek kalmadı, manzara ortada.

GAZİANTEP BAROSU BAŞKANI DARP EDİLDİ

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, barikat kuran çevik kuvvet polisleri tarafından darp edildi. BirGün’e açıklamalarda bulunan Şarklı, “Emniyet yetkilileri kesinlikle yürüyemezsiniz dedi. ‘Pandemi sürecine uygun yürüyeceğiz’ ama dedik onu da kabul etmediler ve ‘müdahale ederiz’ dediler. Ordu Barosu Başkanımız çevik kuvvet polislerinin arasında kaldı. Onu yanına gittiğimde bir çevik kuvvet polisi elinde kalkanla burnuma vurdu ve kalkan sert bir şekilde burun kemiğime geldi. Daha sonra da arka taraflarda duran bir polis memuru beni parmağını ve kafasını sallayarak tehdit etti. ‘Beni nasıl tehdit edersiniz? Bir baro başkanının tehdit edildiği nerede görülmüş dedim ’ ve ardından da bana yumruk atmaya çalıştı ancak yumruk yüzüme isabet etmedi” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim