Gazete emekHDP 3'üncü Büyük Olağan Kongresi'ni başladı. Yeni eş genel başkanların belirleneceği kongrenin yapıldığı Ankara Arena'ya çıkan yollar, polis araçları ve iş makineleriyle kapatıldı. Kongre Divan Eşbaşkanlığı'na Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, seçildi. Önder, kongreye 32 bin kişinin katıldığını açıkladı. Kongrede konuşan HDP Eşbaşkanı Kemalbay, "Demokratik siyasetin genişlemesini sağlamakta yeterince başarılı olamadık" diye özeleştiri yaptı.


Salona girişte partililer 3 noktada aramadan geçirildi. Çanta, powerbank, çakmak, kulaklık, kalem, şarj aleti içeri alınamadı.

Uygulama basın mensuplarını da etkiledi. Gazetecilerin bilgisayarla salona girişine izin verilmedi. Güvenlik görevlileri bu kararın HDP ile yapılan güvenlik toplantısında alındığını söyledi.


Kongre salonuna giden yollar iş makinaları ve polis araçlarıyla kapatıldı.

Kongrede görevi devredecek olan HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, yeni eş başkan adayları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile milletvekilleri salona birlikte girdi.
Parti yöneticileri ve miltvekileri salonda tur atarak partileri selamladı. Selamlamaya “İnadına beraber inadına HDP” şarkısı eşlik etti.

EN ÇOK KATILIM CİZRE’DEN

Kongreye çok sayıda ilden katılım oldu. En çok katılımın Cizre’den fgerçekleştiği açıklandı.

10 Ekim Gar katliamında hayatını kaybedenlerin yakınları adına Kurultay Divanı’na bir kırmızı karanfil gönderildi.

Kongreye Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve çok sayıda ülkedeki sol partilerden temsilci katıldı. Yabancı katılımcıların isimleri tek tek kürsüde okundu. Yabancı siyasetçiler ayakta alkışlandı.

Kongreye Akın Birdal, Ayşe Erzan, Baskın Oran, Ayla Akat, Ziya Halis ve Fikret Başkaya’nın aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi yazar katıldı. Cizre’deki sokağa çıkma yasakları sürecinde bodrumda kalan insanları duyuran ve kendisi de hayatını yitiren Mehmet Tunç’un ailesi de Kongre’deydi. Gezi eylemleri sırasında öldürülen Ahmet Atakan’ın annesi de Kongre’ye katıldı.

HDP Eşbaşkanı Serpil Kemalbay ile yeni eşbaşkan adayları Pervin Buldan, Sezai Temelli ve parti yöneticileri salondakileri birlikte selamladı.

EŞ BAŞKANLAR BELLİ OLACAK

HDP’nin yeni eş genel başkanları Ankara Arena’daki 3’üncü Büyük Olağan Kongresi’nde belli olacak. Parti salon içerisinde ve dışında 30 binin üzerinde konuğu ağırlamayı hedefliyor. Kongre öncesi HDP bileşenlerine yönelik çok sayıda operasyonda birçok isim gözaltına alındı. Eş Genel Başkanlık için yaşanan aday belirleme sürecinde ise Pervin Buldan ve Sezai Temelli isimleri öne çıktı. Tutuklu bulunan eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın mektuplarının da okunacağı kongrede Parti Meclisi üyeleri de belirlenecek.


Ankara Arena’daki kongreye, delegelerin yanı sıra farklı illerden gelen binlerce partili katıldı.

DİVAN EŞ BAŞKANLIĞINA BEŞTAŞ VE ÖNDER SEÇİLDİ

Kongre Divan Eşbaşkanlığı’na Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, seçildi. Divan üyeliklerine ise Feleknas Uca, Garo Paylan ve Müslüm Doğan getirildi.

Beştaş Kürtçe, Önder Türkçe birer konuşma yaptı. İki konuşmada da cezaevinde bulunan eş başkanlar ve milletvekilleri hatırlatıldı. Demirtaş’ın ismi büyük alkış aldı. Önder konuşmasında ayrıca “Öcalan’ı saygıyla sevgiyle selamlıyoruz” dedi. Önder’in bu sözleri de alkış aldı.


KURLTAY’A 32 BİN KATILIM

Ankara Milletvekili Önder, Kurultay’a katılımla ilgili de bilgi verdi. “Kimileri çok sevinecek, kimileri çok üzülecek ama katılımcıların sayısı 32 bine ulaşmıştır” dedi.

Kongreda yapılan sinevizyon gösterisi sırasında Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşmasının bölümüne de yer verildi.


KEMALBAY: KONGREMİZ ÇOK STRATEJİK BİR DÖNEMDE GERÇEKLEŞİYOR

Daha sonra HDP Eşbaşkanlık görevini kongrede devredecek olan Serpil Kemalbay bir konuşma yaptı. Sözlerine “3. Büyük Kongremiz çok stratejik çok önemli bir dönemde gerçekleşiyor. Bugün burada bu tarihsel anın değerini tam olarak karşılayacak şekilde buradasınız” diye başlayan Kemalbay,  “Zindanlarda rehin olan binlerce yoldaşımızı selamlıyorum. İçeride yükseltilen direniş bu salonda karşılığını buluyor” dedi.

Kaynak: Duvar
 

Editör: TE Bilişim