Haber- Ferit Aslan

Gazete Emek- HDP’nin 4 kasım 2016 tarihinden beri hakkında açılan soruşturma ve dava nedeniyle Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın, 20 yıllık öğretmen eşi Başak Demirtaş öğretmenlikten istifa etti. Başak Demirtaş, istifa etmesinde Koronavirüs şartları ve öğrencilerine yeteri kadar verimli olamayacağı gerekçesiyle istifa ettiğini açıkladı. Başak Demirtaş, CHP lideri Kemal Kıçıldaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Emrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu ile de görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. 

Başak Demirtaş, gazeteci Ayşegül Doğan’ın Youtube kanalına hem eşi Selahattin Demirtaş’ın durumu hem de ailece süreçten nasıl etkilediklerine dair açıklamalarda bulundu. Başak Demirtaş, yaklaşık 15 gün önce Eğitim Bakanlığından istifa ettiğini, bunun hayatında aldığı en zor kararlardan biri olduğunu belirterek, “Çok üzülerek verdim bu kararı. Ama birazda mecbur kaldım. Biraz öncede bahsettik Selahattin yaklaşık 4 yıldır tutuklu ve bizlerden 1700 kilometre uzaklıkta ve hala halen rehin tutulmaya devam ediliyor. Ve Siz bir öğretmen iseniz ve kamusal alanda hizmet üretiyorsanız bunun türlü türlü zorlukları ile karşılaşabiliyorsunuz. Ben hafta içi bir gün Edirne’ye gitmek için yollarda oluyordum. Bazen kış koşulları ve hava muhalefeti ve uçak saatleri nedeniyle 2 gün ve 3 gün sürüyordu bu yolculuk”dedi. 

Başak Demirtaş, bugün kadar öğrencilerini mağdur etmeden bu süreci başarabildiğini, ancak bu salgın nedeniyle koşullar gittikçe zorlaştığını da ifade ederek, “Ve bende de şöyle bir endişe oluştu. Ben öğrencilerime bundan sonra ve bu koşullarda yeterince verimli olabilecek miyim, bu soruyu sordum kendime gönül rahatlığı ile evet diyemedim. O nedenle istifa etme kararı aldım. Aslında ben öğretmenliği ve çocukları çok seviyorum öğrenciler inanılmaz bir moral kaynağı. Ama koşullar gereği böyle olması gerekti. Ben yaklaşık 20 yıldır öğretmenlik yapıyorum ve bunun 13 yılını köyde öğretmenlik yaparak geçirdim. Özellikle köy öğretmenliği hem meslek hayatımda hem de hayatıma yön vermek konusunda inanılmaz bir deneyimdi” dedi. 

"AİLECE BU KARARI ALDIK"

Öğretmenlik mesleğine çok emek verdiğini, ama asılsız iddialar ve karalama kampanyaları yürütenlerinde olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Köyde öğretmenlik yaparken nasıl bir öğretmenlik yaptığımı köy halkı çok iyi biliyor. Çok üzgünüm ama vicdanım çok rahat, doğru bir karar aldığımı düşünüyorum. Öğrencilerime selam gönderiyorum. Güzel gülerde buluşmak dileği ile. İstifa etmemde hem korona koşulları hem de öğrencilerime karşı verimli olamayacağımı düşünmem. İstifa kararımı eşim ve çocuklarla birlikte karar verdik. İstifam kabul dildi. Hayır özel okulda öğretmenlik düşünmüyorum”diye konuştu.  

Başak Demirtaş, halen Selvi Kılıçdaroğlu ve Dilek İmamoğlu ile görüşüp görüşmediği ile ilgili bir soru üzerine ise, “ Selvi hanım ve Dilek hanım ile görüşüyoruz. Son olarak sosyal medyada bir tatsız olay yaşadım, hem Selvi hanım hem Dilek hanım beni aradı bana moral verdiler. Yan yana gelmenin konuşmanın yada dayanışma göstermenin topluma yada kime ne zararı olabilir ki? Yani barış için ve özgürce bir arada yaşamak için bence yan yana gelmekten korkmamalıyız. Farklılıklarımız ile birbirimizi sevmeye ve birbirimize saygı duymayı öğrenmemiz gerekiyor. Kutuplaştırma toplumu geriyor. Ben kadınların bu tür politikalara boyun eğmediğini ve seslerini yükseltiğini görüyorum. Kadınların adalet ve barışı büyütmelerinin gücünü olduğunu da inanıyorum. Bence siyasetçilerinde korkmadan cesaret ile yan yana gelmesi gerekiyor. Barış dili herkese kazandırır toplumun böyle bir beklentisi var. O nedenle daha fazla cesaret çağrısı yapmak istiyorum kadınlara”dedi.

Editör: TE Bilişim