Gazete Emek- Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'ni arayan bir kadın yalan ifadelerle Demirtaş ailesini paniğe sürükledi. 31 Ekim 2022'de Şükran Perdeli isimli kadın, Edirne F Tipi Cezaevi’ni arayarak ağlamaklı ve telaşlı bir sesle kendini Başak Demirtaş olarak tanıtıp acil bir durum olduğunu, Selahattin Demirtaş ile telefonda görüşmek istediğini söyledi. Cezaevi yetkilileri, bunun mümkün olmadığını ancak sözü edilen acil durumu Selahattin Demirtaş’a aktarabileceklerini belirtti.

'Kaza geçirdik, kızım ağır yaralı'

Medyascope'tan Ferit Aslan'ın haberine göre; Demirtaş ile telefonda görüşemeyeceğini anlayan ve kendini Başak Demirtaş olarak tanıtan kadın, cezaevine görüşe giderken Diyarbakır çıkışında trafik kazası geçirdiklerini söyledi. Yetkililerden kazada ölü olmadığını, büyük kızlarının ağır yaralı olduğunu, bu yüzden görüşe gelemeyeceklerini Selahattin Demirtaş’a bildirmelerini istedi. Cezaevi yetkilileri de kadının söylediklerini Selahattin Demirtaş’a aktardı.

Aile de panik oldu

Bunun üzerine Demirtaş’a telefonla acil görüşme hakkı tanınarak ailesiyle konuşmasına izin verildi. Başak Demirtaş’a ulaşamayan Selahattin Demirtaş, annesini aradı. Konuyla ilgili bilgileri olmayan Demirtaş’ın annesi ve kardeşleri de büyük bir panikle Başak Demirtaş’a ve diğer aile üyelerine ulaşmaya çalıştı.

Arayan kişi Başak Demirtaş değil

Başak Demirtaş’a ulaşılmasıyla aileye büyük panik yaşatan olayın gerçek olmadığı ortaya çıktı. Cezaevini arayan kişinin Başak Demirtaş olmadığı Selahattin Demirtaş’a iletildi.

Edirne cezaevine Demirtaş ailesini tedirgin eden telefon

Demirtaş’ın avukatları ve cezaevi yönetimi suç duyurusunda bulundu.

Kendisini çevresine siyasetçi olarak tanıtmış

Olaydan sonra cezaevi yönetimi ve Demirtaş’ın avukatları, arayan kişinin tespiti için Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcının yaptığı soruşturma sonucu olay günü Edirne Cezaevi’ni arayan kişinin Erzurum’un Yakutiye ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki Şükran Perdeli adlı bir vatandaş olduğu ortaya çıktı. Kadının, kendisini çevresine siyasetçi ve AKP’li olarak tanıttığı öğrenildi. Adresi ve kimlik bilgileri tespit edilen kişiye karşı Demirtaş’ın avukatlarının manevi tazminat davası açmaya da hazırlandıkları öğrenildi.

Kovuşturmaya yer yok kararı

Demirtaş avukatlarının suç duyurusu üzerine Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada, 13 Ocak’ta, Şükran Perdeli hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildiği belirtildi. “Israrlı takip, kişilerin huzur ve sükununu bozma, tehdit, suç uydurma” suçlamasıyla ile hazırlanan soruşturma evrakında, Ş.P.’nin talimat ile alınan ifadesinde aranan telefon hattının kendisine ait olduğunu ancak Edirne Cezaevi’ni aramadığını, kimin aradığına dair fikri olmadığını ve Demirtaş ile bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Savcılık, şüpheliye isnat edilen eylemin, Türk Ceza Kanunu’nda ve ceza normu taşıyan özel kanunlarda yazılı herhangi bir suçu oluşturmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’ni Başak Demirtaş’ın ismini kullanarak arayan ve kızlarının trafik kazasında ağır yaralandığını söyleyen Şükran Pardeli’nin talimat yolu ile ifadesi alındı.

Pardeli, “Hattı ben kullanmaktayım. Ancak ben Edirne Cezaevi’ni hiç aramadım. Evde annem ve çocuğumla birlikte yaşamaktayım. Edirne Cezaevi’ni kimin aradığına dair bir fikrim de yoktur. Benim Selahattin Demirtaş’la hiç ilgim yoktur. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Bu hususta söyleyeceklerim bundan ibarettir” şeklinde beyanda bulundu.

Soruşturmayı yürüten Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Pardeli hakkında, “Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu yönünden yapılan değerlendirmede, “Eylemlerinin bir kez yapılmasının yeterli olmadığı, eylemin ısrarla tekrarlanması” koşulunu öne sürerken, eylemin sırf kişilerin huzur ve sükununu bozma saiki ile işlenmediğini öne sürdü.

Kaynak: Nupel

Editör: TE Bilişim