Gazete Emek- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın önceden yapılan planlama doğrultusunda başkonsolosluğa girer girmez boğularak öldürüldüğünü açıkladı. Açıklamada, "Kaşıkçı'nın cesedi öldürülmesinin ardından parçalanarak yok edilmiştir" denildi.

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Kaşıkçı'yla ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, elde ettiği bulguları yazılı açıklamayla aktardı.

Açıklamada, Kaşıkçı'nın öldürülmesine dair 'yerli işbirlikçi'nin olduğuna dair Suudi makamlarının herhangi bir beyanı olmadığı belirtilerek, Suudi Arabistan'daki 15 şüphelinin Türkiye'ye iadesinin talep edildiği dile getirildi.

Kaşıkçı'nın önceden yapılan planlama doğrultusunda başkonsolosluğa girer girmez boğularak öldürüldüğünü belirten Başsavcılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

-Kaşıkçı'nın cesedi öldürülmesinin ardından parçalanarak yok edilmiştir.

-Olayla ilgili yerli iş birlikçi bulunduğuna dair Suudi Arabistan makamlarının herhangi bir beyanının olmadığı bildirilmiştir.

-Gerçeğin ortaya çıkarılmasına yönelik tüm iyi niyetli çabalarımıza rağmen görüşmelerden somut sonuç elde edilememiştir.

-'Yerli işbirlikçi' olarak kamuoyuna yansıyan kişinin kim olduğu sorulmuş, bu sorular aynı gün yazılı olarak kendilerine iletilmiştir.

-Suudi Arabistan'da tutuklandığı bildirilen şüphelilerin ülkemize iadesi talebi yinelenmiştir.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:


BAŞSAVCI FİDAN, SUUDİ ARABİSTAN'A DAVET EDİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ve beraberindeki heyetin de Kaşıkçı cinayeti çerçevesinde Suudi Arabistan'a davet edildiği bildirildi.

Gazeteci Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim'de Arabistan'ın Levent'teki başkonsolosluk binasına girmiş, bir daha kendisinden haber alınamamıştı. İlk olarak Kaşıkçı'nın binadan ayrıldığını söyleyen Suudi Arabistan yönetimi, 20 Ekim'de gazetecinin başkonsolosluk binasında 'arbede sonucu' öldüğünü öne sürmüştü. Suudi yetkililerin talimatıyla öldürüldüğü üzerine durulan Kaşıkçı'nın cesedine ulaşılamamıştı.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim