Gazete Emek- HDP Sözcüsü Osman Baydemir,  Waar TV'de katıldığı bir programda Çözüm sürecinin bozulmasına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'den Doğan Haber Ajansı ve Cumhuriyet Gazetesi başta olmak üzere birçok basın yayın organı Baydemir'in sözlerini, "Hükümet de Kürtler de barış sürecinin bitmesini istedi" şeklinde verdi.

Ancak Waar TV'de yapılan programı izlediğimizde Baydemir'in öyle bir cümle kullanmadığı ortaya çıktı. 

İşte Baydemir İçin kullandığı iddia edilen o sözler: 

Baydemir'in Waar TV'deki  Kürtçe yaptığı konuşmasının sözleri ise şöyle:

(17,39- 19,53) 2013 Yılında Öcalan'ın Diyarbakır Newrozu'ndaki manifestosundan 2015 Dolmabahçe görüşmelerine kadar, iki taraf da birbirine güvenmiyordu. Ne hükümet Kürt tarafından emindi ne de Kürt Hareketi Hükümet konusunda emindi. Bakın bu iki yıl içinde belki yüzlerce sorun dile getirildi. 

Bir adım atılması bekleniyordu ki siz sözünüze sahipsiniz ve güvenlirsiniz diye. Örneğin bir tek istek vardı o da hasta  tutuklularla ilgili. Örneğin kanser, eli veya ayağı tutmayan ya da ağır hastalar için bir kanun çıkarılması istendi bunların cezaevinden çıkarılması için. 

Bu 2.5 yıl içinde bir tek hasta tutuklu serbest bırakılmadı. Bir tek adım atılmadı. Hükümet Süreci uzattı adım atmadı. Bu adımların atılmaması da güvensizliğe neden oldu. 

Açıkça söylüyeyim; İki taraf da artık bu süreci kim bozacak kendimizi savunalım pozisyonuna geçti. İki taraf da birbirine güvenmiyordu. İki taraf da diyordu süreç bir gün biterse biz kendimizi savunabiliriz.

Baydemir'de yaptığı açıklamada yapılan haberleri yalanladı.

Baydemir'in Waar TV'deki programı

Baydemir'in ilgili konuşması

Editör: TE Bilişim