Gazete Emek- Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), sosyal medya hesapları ve kişiler hakkında, "sosyal medya ve yayın organları üzerinden kur hareketlerini manipüle etmeye yönelik paylaşımları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

 

 

BDDK'den yapılan açıklamada, "Sosyal medya ve yayın organları üzerinden kur hareketlerini manipüle etmeye yönelik paylaşımları dolayısıyla aşağıdaki Twitter hesapları ve kişiler hakkında Kurumumuz, Bankacılık Kanununun 74. maddesi kapsamında suç duyurusunda bulunmuştur" denildi.

 

BDDK'nin suç duyurusunda bulunduğu isimler arasında Durmuş yılmaz, Güldem Atabay, Burhanettin Bulut, Mustafa Sönmez, Emin Çapa, Selçuk Geçer, Alican Uludağ, Şeref Oğuz, Erk Acarer, Rüşdü Saraçoğlu, Okan Aybar, Ali Yıldız, Mehmet Aslan, İzzet Özgenç, Ahmet Altay gibi isimler bulunuyor.

 

"HUKUKİ SÜREÇTE GEREKENİ YAPACAĞIM"

 

Suç duyurusuyla ilgili BirGün’e açıklama yapan ekonomist Güldem Atabay, “25 yıllık meslek hayatımda ilk kez böyle bir şeyle karşılaştım. Ekonomistlik mesleğimin omurgası gereği alınan kararların işsizliğe, enflasyona ve ülke ekonomisine yansımalarını analiz ettim. Suç duyurusuyla ilgili detay bilmiyorum şu an, ancak şaşkınım. Suçlamaları basına yansıdığı kadarıyla kabul etmiyorum. Hukuki süreçte gerekeni yapacağım” ifadelerini kullandı.

 

EMİN ÇAPA: BİZE BİR GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR

 

BDDK'nın suç duyurusuyla ilgili CHP Milletvekili Burhanettin Bulut ile ekonomist Selçuk Geçer ise sosyal medya hesabından paylaşımda bulunurken, Emin Çapa program yaptığı Halk TV'de konuya ilişkin açıklama yaptı.

 

Emin Çapa, suç duyurusuyla ilgili yaptığı açıklamada, gözdağı verilmek istendiğini söyledi.

 

"Bize bir gözdağı verilmek isteniyor. Bizi susturmak istiyorlar. İktidarın olmamış bir ekonomi politikasını varmış gibi davranmasını teşhir etmemizden kaynaklanıyor" diyen Çapa, "Suçlamanın ayrıntısını görmek isterim. Bu benim halka karşı gerçeği anlatma sorumluluğumu hiçbir şekilde etkilemez" ifadesini kullandı.

 

Emin Çapa şunları dile getirdi:

 

"İlk olarak şunu söylemek isterim ben bankaların itibarının zedelenmemesi konusunda son derece hassas davranan bir insanım. Bu konuda bana suç duyurusunda bulunulması isabetli olmuş. Bankalar itibar kurumudur. İkinci olarak burada sorunun ne olduğunu herkes gayet iyi biliyor. Sorun bankaların itibarı değil. Burada bize bir gözdağı verilmek isteniyor. Bizi susturmak istiyorlar. Burada iktidarın olmayan sahte ekonomi politikasını gerçekmiş gibi yutturmaya çalışması var.

 

Beni bir kenara bırakın Durmuş Yılmaz gibi Merkez Bankası'nda yöneticilik yapmış olan bir insana itibarsızlaştırılıyor. Öyle yağma yok. Ben kendi adıma şunu söylemek isterim halkıma karşı vicdanen rahat olmak ve ekonomi habercisi olarak görevimi yapmaya devam ediyorum. İlk başta iktidar şeffaf olmalı. Bankaların arka kapısından milletin parasını satmalarını soracağım. İktidar bize yanıt versin milletin parasını arka kapılardan kimlere kaçtan sattıklarını açıklasın. İktidar önce kendisine baksın arka kapıdan çevirdiği dolapları halkına atlatsın."

 

CHP'Lİ VEKİL BULUT: DOLARI KİME SATTILAR?

 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da, 20 Aralık'ta kur korumalı TL mevduat desteğinin devreye sokulduğunu, bunun üzerine doların 18 liradan 12'ye gerilediğini hatırlatarak "Büyük bir satış oldu. Bunun hesabını kim soracak Allah aşkına? Bu tür susturma çabalarıyla zannediliyor ki biz susacağız. Doları kime sattılar? Bunun hesabını vermeleri gerekiyor" diye konuştu.

 

SELÇUK GEÇER: HER ŞEY ORTAYA ÇIKSIN, İDAMA RAZIYIM

 

Ekonomist Selçuk Geçer ise, “BDDK hakkımızda suç duyurusunda bulunmuş. Susturamazsınız. BDDK'yi son bir ayda yaşananlarla ilgili göreve davet ediyorum. Her şey ortaya çıksın, idama razıyım... Üzgün müsün diye arayan dostlar var... Aksine sevinçliyim diyorum onlara. Bu soruşturma sayesinde her şey ortaya çıkacak çünkü. BDDK ya sesleniyorum, asla suç duyurusundan vazgeçme!” dedi.

 

NE OLMUŞTU?

 

Son dönemde döviz kurlarında yaşanan anormal değer artışını değerlendiren ekonomistler, ekonomi politikalarını ele almıştı. Ekonomistler, döviz kurlarındaki tarihi yükselişin ardından Erdoğan'ın açıkladığı 'kur korumalı mevduat sistemini' eleştirmişlerdi.

 

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, döviz kurları üzerinden manipülasyon yapılıp yapılmadığının araştırılması, varsa konunun gerekli yerlere iletilerek ilgili kurumlar nezdinde çalışma gerçekleştirilmesi için Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) talimat vermişti. Kurum da, 'dövizdeki manipülasyon' iddialarını araştırmak üzere çalışma başlatmıştı.

 

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı ve ekibinin araştırma sonucunu bir rapor haline getireceği ve bir suç tespit edildiyse işlem yapılmak üzere ilgili kurumlara göndereceği ifade edilmişti.


 

Kaynak: BirGün 

Editör: TE Bilişim