Gazete Emek- Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri çerçevesinde kapatılan alışveriş merkezleri (AVM) dün yeniden açıldı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, " “Artık ‘yeni normal’ var. Ve bu yeni normalin kaçınılmaz 4 kuralı var" dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, ilan edilen 'yeni normal' kapsamında uyulması gereken kuralları ve AVM'lerin yeniden açılmasını şu şekilde değerlendirdi:

Artık ‘yeni normal’ var. Ve bu yeni normalin kaçınılmaz 4 kuralı var. Kalabalık oluşturmamak, sosyal mesafeyi korumak, maske takmak ve hijyene dikkat etmek. Aşı bulununcaya kadar bu 4’ü önemli. AVM’ye elbette ki gidilecek ama gezmeye değil, ihtiyaçlar için. Gömlek mi alacaksınız? Nokta atışı yapacaksınız. Alıp çıkacaksınız. Anlıyorum, insanlar evde çok sıkıldı ama bu da hayati bir mesele. Ben şahsen, hele ki gezmeye asla gitmem.

TEDBİR VE KURALLAR AÇIKLANMIŞTI

Sağlık Bakanlığı koronavirüs tedbirleri kapsamında alışveriş merkezlerine ilişkin hijyen tedbirlerini açıklamış ve alınması gereken önlemleri duyurmuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı listeye göre, AVM'lerin alacağı tedbirler ve uyulması gereken kurallar şöyle sıralanmıştı:

GİRİŞTE EL ANTİSEPTİĞİ BULUNACAK

AVM’de ve AVM’deki iş yerlerinde görünür yerlere Covid-19 önlemleri ile ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve iş yeri içinde uyulması gereken kurallar) asılacak.

AVM ve iş yerlerinin girişinde, ayrıca AVM içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak.

AVM girişlerinde bulunan hava perdeleri çalışıyorsa kapatılacak.

AVM GİRİŞ ÇIKIŞINA YÖNELİK ÖNLEMLER

Giriş ve çıkışlar kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenecek. Giriş ve çıkışlar için zeminde tek yönlü gidiş-geliş işaretleri konulacak. AVM’de olabildiğince fazla sayıda giriş kapısı açılacak. AVM’deki kişi sayısı her 10 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılacak.

AVM’den çıkış yapan kişi sayısı kadar kişinin giriş yapmasına izin verilecek. AVM’ye girişte tıbbi/bez maske takılacak ve maskesi olmayanlar içeri alınmayacak. Girişte ateş ölçümü yapılacak. Ateşi 38'den yüksek olanlar içeri alınmayacak, sağlık kuruluşuna gitmesi istenecek. AVM giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre, 3-4 adım) uyulacak, girişlerde kişiler sıra ile içeriye alınacak ve sırada durulması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenecek.

AVM'DE EN FAZLA KALMA SÜRESİ 3 SAAT

Müşteriler anonslar ya da videolarla Covid-19 kapsamında AVM'de uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirilecek.

Bu anonslarda AVM ziyaretinin 3 saatten uzun olmaması ve grup halinde dolaşılmaması önerilerine de yer verilecek.

ASANSÖRLERİN KULLANIMI SINIRLANDIRILACAK

Asansörlerin kullanımı sınırlandırılacak, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilecek ve bu sayı asansör girişinde belirtilecek.

Asansör içerisinde sosyal mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenecek.

Yürüyen merdivenlerin bantları ve diğer ortak alanların kapı kolları, tırabzanlar, asansör düğmeleri gibi sık dokunulan yüzeylerin günde en az üç kez temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacak.


EL YIKAMA İLE İLGİLİ AFİŞLER ASILACAK

Tuvaletlere el yıkama ve maske kullanımı ile ilgili afişler asılacak. Tuvaletlerde el kurutma makineleri kullanılmayacak. Tek kullanımlık kağıt havlu sistemine geçilecek.

Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulacak ve devamlılığı sağlanacak. Tuvaletlerdeki su ve sabunlar mümkünse fotoselli olacak.

Tuvalet alanlarına giriş kapılarının elle tutularak açılması engellenecek.

AVM’DEKİ İŞ YERLERİNE YÖNELİK TEDBİRLER

İş yeri çalışanları maske takacak.

İş yeri girişinde ve kasalarda (ödeme noktalarında) el antiseptiği bulundurulacak.

İş yeri içerisinde kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici konulacak.

DENEME KABİNLERİNE 10 DAKİKA SINIRI

Müşterilerin iş yerine tek başlarına girmeleri sağlanacak. İş yerine 8 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde müşteri alınacak.

Deneme kabinlerinde içeride kalma süresi sınırlandırılmalı (10 dakikayı geçmemeli), maskeler çıkarılmayacak ve her müşteriden sonra kabin havalandırılarak sık kullanılan yüzeyler uygun şekilde temizlenecek.

KABİNLER BİRER BOŞLUKLA KULLANILACAK

Kabinler kullanılmadığı zamanlarda kapı/perdeler açık bırakılacak ve havalandırmanın sürdürülmesi sağlanacak.

İkiden fazla deneme kabini olan iş yerlerinde deneme kabinleri birer atlayarak ve dönüşümlü kullanılacak.

Denenen ürünlere Ultraviyole ışınları uygulanmayacak.

DENEME PARFÜM KULLANIMI ENGELLENECEK

Kozmetik ürünler ve parfümlerin deneme amacıyla kullanımı engellenecek. Kasa önünde sıra beklerken durulması gereken yerlere, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleri yerleştirilecek.

Mal Kabul Bölümünde el antiseptiği bulundurulacak. Mal kabulü yapılan yerlerde görevli personel dışındaki kişiler bulunmayacak.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Güvenlik görevlilerinin mümkünse yüz yüze temas olasılığını azaltmak için camlı kabinlerde bulunmaları sağlanacak. Böyle bir imkan yoksa kuruma giriş yapanlarla güvenlik görevlileri arasında en az 1 metre mesafeyi sağlayacak şekilde düzenleme yapılacak, 1 metreden uzak durulacaksa sadece tıbbi maske yeterli olacak.

Üst araması yapılacaksa tıbbi maske ve gözlük/yüz koruyucu gibi kişisel ekipmanlar görevlinin aktif olarak görevini yaptığı süre boyunca kesintisiz kullanılacak.

Vücut salgılarıyla gözle görülür bir kirlenme olasılığı yoksa eldiven kullanılmayacak bunun yerine el hijyeni sağlanacak.

Kişisel koruyucu ekipmanın uygun kullanımı konusunda güvenlik görevlilerine eğitim verilecek.

Dinlenmek üzere yerinden ayrılan görevli kullandığı maske ve eldiveni çıkarıp, çift poşetleyerek atacak, gözlük/yüz koruyucunu ise bir sonraki kullanıma hazırlık için yüzde 70'lik alkolle temizleyecek, görev yerine dönerken yeni maske ve eldiven kullanacak.

Editör: TE Bilişim