Gazete Emek-2018’de Türkiye’de yaşanan siyasi, ekonomik, hukuki ve toplumsal gelişmelerin özetleri.

Birde burdan bakalım 2018'e.

Ocak

Bahçeli'den "Erdoğan'ı destekleyeceğiz" mesajı

8 Ocak - MHP lideri Devlet Bahçeli MHP'nin 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeyeceğini, Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alındığını açıkladı. (2019’daki seçimler erkene alınarak 24 Haziran 2018’de yapıldı)

Yerel mahkemeler AYM kararına uymadı

1 Ocak - Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay için “hak ihlali” kararı vererek tahliyelerine hükmetmesine karşın, İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza Mahkemeleri gazetecilerin tutukluluğunun devamına karar verdi.

Leyla Zana'nın vekilliği düşürüldü

12 Ocak - HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliği, devamsızlık gerekçesiyle düşürüldü.

Daha önce 21 Şubat 2017’de Figen Yüksekdağ, 9 Mayıs 2017’de Nursel Aydoğan, 27 Temmuz 2017’de Faysal Sarıyıldız – Tuba Hezer Öztürk’ün milletvekillikleri düşürülmüştü.

Zana’nın ardından 6 Şubat 2018’de Ferhat Encü, 27 Şubat 2018’de İbrahim Ayhan – Ahmet Yıldırım – Besime Konca, 19 Nisan 2018’de Osman Baydemir ve 19 Nisan 2018’de Selma Irmak’ın vekillikleri düşürüldü.

Afrin operasyonu başladı

20 Ocak - TSK, Suriye'nin Afrin bölgesine askeri operasyon başlattı. Operasyona "Zeytin Dalı Harekatı" adı verildi. 

Erdoğan cenazede kolunu tabuta koyarak mesaj verdi

22 Ocak - Tayyip Erdoğan, Afrin operasyonunda hayatını kaybeden ilk Türkiye askeri olan piyade astsubay üstçavuş Musa Özalkan’ın cenaze törenine katıldı.

Erdoğan, kolunu ölen askerin tabutuna koyarak cenaze namazına katılanlara konuşma yaptı.

170 kişiden vekillere mektup

23 Ocak - Aralarında gazeteci, yazar, sanatçı ve siyasetçilerin de bulunduğu 170 kişi Afrin’e yönelik başlatılan askeri harekatın sona erdirilerek sorunların diyalog yoluyla çözülmesi için milletvekillerine mektup gönderdi.

Mektubun vekillere gönderildiğini MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay kamuoyuna şu sözlerle duyurdu:

“Kıymetleri kendinden menkul kimi aydın müsveddeleri, her dönem çıban başı olan kimi sanatçı, siyasetçi, akil, hukukçu görünümlü, aslında kripto ırkçı PKK severler bir ihanet mektubunun daha altına imza atmışlar.”

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da "Bunlar hep bildik tipler. Terör örgütlerinin gönüllü şakşakçıları, gönüllü destekçileri” dedi.

TTB: Savaş bir halk sağlığı sorunudur

24 Ocak - Türk Tabipleri Birliği “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı bildirisinde her çatışmanın, her savaşın fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açtığı belirtilerek, “Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bildiri nedeniyle TTB’ye “terörist sevici” dedi ve ekledi: “Bu beyefendiler, bugüne kadar hiçbir zaman yerli ve milli olmadılar.” 

TTB'den 11 doktor gözaltında

30 Ocak - "Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" başlıklı bildiri yayınladıktan sonra hedef haline getirilen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Raşit Tükel ve Merkez Konseyi üyeleri, sabah 6.30 sularında evleri polis tarafından basılarak gözaltına alındı.

Şubat

Doktorlar serbest

5 Şubat - "Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" başlıklı bildiri nedeniyle gözaltına alınan TTB Merkez Konseyi’nden 11 doktordan sekizi serbest bırakıldı. Diğer üç doktor da 2 Şubat Cuma günü serbest bırakılmıştı. 11 doktora da adli kontrol şartı getirildi.

HDP'nin yeni eş başkanları Buldan ve Temelli

11 Şubat - HDP’de Eş Genel Başkanlık görevlerine Pervin Buldan ve Sezai Temelli seçildi.

Önceki Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 4 Kasım 2016’da tutuklanmıştı.

Deniz Yücel tahliye edildi

16 Şubat - Silivri Cezaevi'nde 1 yıldır tutuklu bulunan Alman "Die Welt" gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, Başbakan Binali Yıldırım ve Almanya Başbakanı Merkel'in görüşmesinden bir gün sonra serbest bırakıldı.

Deniz Yücel "Neden bir yıl önce tutuklandığımı, bir yıl önce rehin alındığımı bilmiyorum ve aynı şekilde neden bugün serbest bırakıldığımı da bilmiyorum” dedi.

Mart
Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye edildi

9 Mart - İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 sanıklı Cumhuriyet davasının altıncı duruşmasında gazeteciler Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’nun tahliyesine, Akın Atalay ve Ahmet Kemal Aydoğdu’nun ise tutukluluklarının devamına karar verdi.

Daha önce tutuklananlardan Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa kemal Güngör, Turhan Günay, Kadri Gürsel ve Emre İper tahliye edilmişti.

Şahin Alpay’a cezaevinden tahliye ve ev hapsi

16 Mart – İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hakkında ikinci kez 'hak ihlali kararı' verdiği gazeteci Şahin Alpay için tutuklanmasından yaklaşık 20 ay sonra tahliye kararı verdi. Alpay’ın, ev hapsinde tutulması kararlaştırıldı. 

Doğan’dan medyaya veda

23 Mart - Doğan Medya Grubu bünyesindeki medya organlarının tamamının Demirören Medya Grubu’na satılacağının kesinleşmesinin ardından Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan veda mesajı yayınladı.

Böylece Aydın Doğan 1979’da girdiği medya sektöründen tamamen çıkmış oldu.

Akdeniz ve Altıparmak’tan İfade özgürlüğü Raporu

29 Mart - Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak English PEN için “Türkiye’de Can Çekişen İfade Özgürlüğü: OHAL’de Yazarlar, Yayıncılar ve Akademisyenlerle İlgili Hak İhlalleri” raporu hazırladı.

Rapora göre, 26 bin 921 kişi propagandadan mahkum, 98 bin 904 kişi üyelikten yargılandı, 6 bin 272 Cumhurbaşkanına hakaret davası, 38 bin 254 kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı.

Nisan
Boğaziçili 9 öğrenci tutuklandı

4 Nisan - Afrin’de 46 askerin hayatını kaybetmesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde bazı öğrencilerin masa açarak lokum dağıtmasını “İşgalin katliamın lokumu olmaz” yazılı pankartla protesto eden öğrencilerden dokuzu tutuklandı.

Erdoğan, savaş karşıtı öğrenciler için “terörist” ifadesini kullanmış, ertesi gün öğrencilerin kaldıkları yurt odaları ve evlere polis baskını düzenlenmişti.

Aralarında Nobel ve Pulitzer ödüllü isimlerin de bulunduğu 1250 akademisyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alınmalarına tepki göstermişti.

Seçimler 24 Haziran’a alındı

18 Nisan - Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüşmesinin ardından erken seçim ile ilgili açıklama yaptı.

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmasına karar verildiğini söyledi.

İYİ Parti seçimlere katılabiliyor

22 Nisan - Yeni kurulan İYİ Parti’nin seçimlere girebilmesi için CHP’li 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamada İYİ Parti’nin 24 Haziran’daki seçimlere katılabileceği belirtildi.

Mayıs
1 Mayıs Maltepe’de kutlandı

İstanbul'da 1 Mayıs mitingi, Taksim’e izin verilmemesi üstüne Maltepe'de düzenlendi.

1 Mayıs İşçi Bayramını Taksim’de kutlamak üzere Beşiktaş’tan yürümek isteyenler gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü, kentte toplam 84 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı için 6 aday yarışacak

9 Mayıs - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine kimlerin katılabileceğini açıkladı.

Buna göre seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olarak altı aday yarışacak: Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Selahattin Demirtaş, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Doğu Perinçek.

Haziran
Yıldırım: Seçimden sonra ilk iş bedelli

6 Haziran – Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, bedelli askerlikle ilgili büyük bir beklenti olduğunu, seçim sonrası ilk ele alınacak konulardan birinin bedelli askerlik olacağını söyledi.

Binali Yıldırım bundan iki gün önce de zorunlu askerlik döneminde “birikmiş” olan 5,5 milyon kişi olduğunu söylemişti.

Urfa’da seçim çalışmaları sırasında 4 kişi öldü

14 Haziran - Urfa'nın Suruç ilçesinde AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve beraberindekilerin seçim gezisi sırasında çıkan tartışma, çatışmaya dönüştü. Çıkan olaylarda dört kişi öldü: AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız, esnaf Esvet Şenyaşar ve oğulları Adil Şenyaşar ile Celal Şenyaşar.

Demirtaş’ın cezaevinde çekilen propaganda konuşması yayınlandı

17 Haziran – HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde çekilen propaganda konuşması TRT’den yayınlandı.

Demirtaş’ın propaganda konuşması çekimleri 12 Haziran Salı günü Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde doktor odasında gerçekleştirilmişti.

Seçimler yapıldı

24 Haziran - Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri yapıldı.

Tayyip Erdoğan yüzde 52 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilirken, en yakın rakibi Muharrem İnce yüzde 30 oy aldı.

Milletvekilliği seçimlerinde de AKP yüzde 42, CHP yüzde 22, HDP yüzde 11, MHP yüzde 11, İYİ Parti yüzde 9 oy aldı.

Buna göre Meclis’te AKP 295, CHP 146, HDP 67, MHP 49 ve İYİ Parti 43 sandalye kazandı.

Meclis’e giren 600 milletvekilinden 497’si erkek, 103’ü kadın oldu.

Mehmet Altan’a tahliye

27 Haziran - İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla yargılanan Mehmet Altan, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 6 sanığa yerel mahkemece verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına ilişkin istinaf başvurularını dosya üzerinden inceledi.

Buna göre mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan gazeteci Mehmet Altan'ın tahliyesine karar verdi. Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak için ise tutukluluklarına devam kararı verildi.

Mehmet Altan 22 Eylül 2016’da tutuklanmıştı.

Celalettin Can’a tahliye

27 Haziran - 78'liler Girişimi Sözcüsü ve HDP PM üyesi Celalettin Can, HDP üyeleri Abdukselam Yolcu, Erhan Sarıkaya, Vahit Dalgıç, Filiz Yılmaz, Gonca Yangöz, M.Şamil Altan, Nevzat Yılmaz ve Taylan Talaş hakkında tahliye kararı çıktı. 

Celalettin Can, 7 Şubat 2018’de sabaha karşı evine düzenlenen baskınla gözaltına alınmış, 14 gün süren gözaltı sürecinin ardından HDP / HDK yöneticisi 16 kişiyle birlikte tutuklanmıştı.

Leyla Güven’in tahliye kararı kaldırıldı

29 Haziran - 24 Haziran 2018 seçimlerinde HDP’den Hakkari milletvekili seçilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven'in tahliye edilmesi için Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonucu tahliye kararı çıktı.

Ancak, Güven ile ilgili verilen tahliye kararına savcılık bir üst mahkemeye itirazda bulundu. Savcılık itirazını değerlendiren 10. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararını kaldırdı.

Temmuz
Onur Yürüyüşüne polis engeli

1 Temmuz - 26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmesi planlanan 16. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesinde, polis Taksim’de TOMA ve barikatlarla beklemeye başladı.

Polisle yapılan görüşmeler sonucunda Mis Sokak'ta 100 kişilik grubun basın açıklamasına izin verildiği duyuruldu. Görüşmenin artdından aktivistler yürüyüş yapılmayacağını, basın açıklaması gerçekleştirileceğini söyledi. Basın açıklaması planlandığı gibi Mis Sokak'ta gerçekleşti.

Ardından saat 19.00 sularında Odakule'de toplanan bir grup da ikİnci bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Saat 20.00'de de Cihangir'de basın açıklaması okunması planlanan basın açıklaması öncesi, polis Cihangir'deki kafelerde oturanları dağıtttı.

Toplam 11 kişi gözaltına alındı.

Çorlu'da tren raydan çıktı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Sarılar köyü yakınlarında yolcu treni, vagonlarından bir kısmının raydan çıkması sonucu devrildi. 24 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi yaralandı.

Yeni bakanlar yemin etti

10 Temmuz - Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atananlar Meclis Genel Kurulu’nda yemin etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te yemin edip Cumhurbaşkanlığı mazbatasını almasıyla birlikte ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ndeki ilk kabinesini 9 Temmuz’da açıkladı.

Kabinede 2 kadın, 14 erkek yer aldı.

Yeni Meclis Başkanı Binali Yıldırım

12 Temmuz - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. Başkanı Binali Yıldırım oldu.

İlk iki turda turda çoğunluk sağlanamadı. Binali Yıldırım 3. turda aldığı 335 oyla yeni Meclis başkanı seçildi.

“Sürekli OHAL” kabul edildi

25 Temmuz - Olağanüstü halde geçerli olan bazı uygulamaların en az üç yıl daha yürürlükte kalmasını öngören 25 maddelik kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Bedelli askerlik yasalaştı

26 Temmuz - İçinde bedelli askerlik düzenlemesini de bulunduran torba yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından yasalaştı.

Yasaya göre 1 Ocak 1994 tarihinde ve bu tarihten önce doğanlar istemeleri halinde bedelli askerlik yasasından 15 bin TL ödemeleri ve 21 günlük temel askerlik eğitini almaları koşuluyla yararlanarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

ABD: Türkiye’ye yaptırıma hazırız

29 Temmuz - ABD Başkanı Trump'tan sonra Başkan Yardımcısı Mike Pence de ABD'li Rahip Andrew Craig Brunson'ın tutukluluğuyla ilgili "Pastör Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye'ye yaptırım uygulamaya hazırız" dedi.

Pence, “Brunson evine dönmek istiyor. Brunson serbest bırakılmalı ve ABD'deki evine dönmesine izin verilmeli” ifadelerini kullandı.

Ağustos
ABD’den Gül ve Soylu’ya yaptırım kararı

1 Ağustos - ABD Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin rahip Pastör Andrew Brunson’a ev hapsi vermesi üzerine, Türkiye İçişleri ve Adalet Bakanlarına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun adı yaptırımlarda Andrew Brunson'ın tutuklanmasındaki rolleri nedeniyle geçti. İki bakan finansal yaptırımlar kapsamına alındı.

Dolar 5 lira

1 Ağustos - ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama kararı sonrası 1 ABD Doları 5 TL oldu.

Erdoğan: ABD’li İçişleri ve Adalet Bakanları’nın malvarlıklarını donduracağız

4 Ağustos - Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer varsa ABD’nin adalet ve içişleri bakanlarının Türkiye’deki mal varlıklarını donduracağız” dedi.

Erdoğan, ABD’nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit’e yaptırım kararı almasını da şu sözlerle değerlendirdi:

“ABD’nin son İzmir’deki Papaz Brunson olayıyla alakalı attığı adım bir stratejik ortağa yakışmayacak adımdır. ABD bu adımla birlikte aslında Türkiye’ye karşı ciddi bir saygısızlık yapmıştır.”

Dolar 6,40’a, Euro 7,20’ye yükseldi

10 Ağustos - Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, ekonomik durumla ilgili, “Dolar molar bizim yollarımızı kesmez. Yastığının altında doları avrosu altını olan varsa bunu gitsin Türk Lirası ile bankalarımızda bozdursun. Bu bir milli yerli mücadeledir” diye konuştu.

Erdoğan’ın mitingi başladığında Dolar 5,95; Euro ise 6,84 seviyelerindeydi. Miting sırasında Dolar 6,23’e, Euro 7,14’e yükseldi.

Gün içinde Dolar 6,46; Euro da 7,20’ye kadar çıktı. Bir önceki gün akşam piyasalar kapandığında Euro 6,32; Dolar ise 5,46 seviyelerindeydi.

Trump: Türkiye’yle ilişkilerimiz iyi değil

10 Ağustos - ABD Başkanı Trump, “Türk Lirası güçlü dolarımız karşısında hızla düşerken, Türkiye’den gelen çelik ve alüminyumdaki gümrük tarifelerinin iki katına çıkmasını onayladım” açıklamasını yaptı.

Trump, “Türkiye ile ilişkilerimiz iyi değil” dedi.

Erdoğan: ABD’ye boykot uygulayacağız

14 Ağustos - Erdoğan ABD ürünlerine boykot uygulayacaklarını söyledi: “Dışarıdan dövizle aldığımız her ürünün daha iyisini üretip dışarı satacağız. Amerika'nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız.

"Onların iPhone'u varsa öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venus var Vestel var. Ne yapacağımızı anlasınlar. Biz kendimize yeteceğiz. Olmayanı da üreteceğiz. Bu millet onlar gibi bakan değil, kazan-kazan esasına göre hareket eden bir millettir.”

Güngör Uras veda etti

19 Ağustos - Milliyet Gazetesi ekonomi yazarı Güngör Uras hayatını kaybetti. 

Uras, Milliyet gazetesindeki köşe yazılarında, ekonomiyi, kendi ürettiği 'Ayşe teyze' ve 'Ali Rıza amca' örnekleriyle herkesin anlayacağı seviyeye indirerek anlatmasıyla tanınıyordu.

Katar-Türkiye arasında para takası anlaşması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Katar Merkez Bankası arasında Doha’da düzenlenen törenle ikili Para Takası (Swap) Anlaşması imzalandı.

Böylece 15 Ağustos’ta gündeme gelen ikili iş birliğini geliştirmek amacıyla Katar'ın Türkiye'ye yönelik 15 milyar dolarlık yatırım paketini öngören kararın ilk adımı atılmış oldu.

Polis Cumartesi Anneleri/İnsanları’na saldırdı

25 Ağustos - Polis, Galatasaray Meydanı’nda 700. kez toplanan Cumartesi Anneleri / İnsanları’na saldırdı.

Destek için gelen hak savunucuları ve milletvekillerine İçişleri Bakanlığı emriyle saldırdı. Gözaltına alınan 34 kayıp yakını ve hak savunucusu akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Eylül
Cumhuriyet Gazetesi yönetimi değişti

7 Eylül - Cumhuriyet gazetesinin sahibi olan Cumhuriyet Vakfı’nın yönetim toplantısı sonucunda gazetenin yönetim kurulu değişti.

Toplantı sonucunda Vakıf Başkanlığı’na Alev Coşkun seçilirken, genel yayın yönetmenliğine de Aykut Küçükkaya geldi.

Cumhuriyet’in yayın yönetmenliğini Can Dündar’ın ardından son iki yıldır Murat Sabuncu yürütüyordu, ki bunun 17 ayı hapiste geçti. Vakıf Başkanı ise Orhan Erinç’ti.

3. Havalimanı işçilerinin eylemi

14 Eylül - İstanbul'da 3. Havalimanı inşaatında işçiler kötü çalışma koşulları sebebiyle eylem başlattı. Eylem üzerine polis ve jandarma Akpınar yerleşkesine girdi. 15 Eylül'de koğuşlara yapılan baskınla eylem yapan işçiler gözaltına alındı. 61 işçi hakkında dava açıldı. 31'i tutuklu yargılandı. İlk duruşmada 30 işçi tahliye edildi. Bir işçi başka davadan dolayı tutuklu olarak kaldı.

Avukat Kozağaçlı darp edilerek Emniyete götürüldü

16 Eylül - 14 Eylül'de tahliye edilen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, duruşmadan darp edilerek çıkarıldı ve emniyete götürüldü.

Kozağaçlı ÇHD'nin İstanbul ve Ankara şubeleri ile Halkın Hukuk Bürosundan olan avukatların, avukatlıklarını yaptıkları Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın duruşmasından bir gün önce 21 Eylül 2017'de tutuklanmasıyla başlayan süreçte yargılanan 20 avukat arasında yer alıyor. Tutuklu yargılanmaya yapılan itiraz sonucu 14 Eylül 2018 günü tutuklu yargılanan tüm avukatlar için tahliye kararı verilmişti. Savcılığın tahliye kararına itirazı sonrası 37 Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yakalama kararı çıkarttı. Kozağaçlı karara itirazın görüşüldüğü nöbetçi mahkeme salonundan darp edilerek çıkarıldı ve hapse atıldı.

Kulp katliamının tek sanığı beraat etti

19 Eylül - Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1993'te 11 kişinin zorla kaybedilmesine dair Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bugünkü duruşmada, tek sanık olan, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk beraat etti. Mahkeme "suç örgütü" suçlamasının da "zamanaşımından" düşmesine karar verdi.

Enis Berberoğlu tahliye oldu

20 Eylül - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu Yargıtay’ın tahliye kararı sonrası Maltepe Cezaevi’nden çıktı.

Berberoğlu hakkında dava 14 Haziran 2017'de Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan "MİT TIR'ları" haberiyle ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılmıştı. Berberoğlu hakkında "Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası verildi ve 14 Haziran 2017'de tutuklandı.

Bu hüküm, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 9 Ekim 2017'de bozuldu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti.

Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, bu kez Enis Berberoğlu'na "casusluk" suçundan değil, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 13 Şubat 2018'de 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018'de 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi.

Ekim
Meclis yeni sistemle açıldı

1 Ekim - Yeni sistemin ilk gününde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eski başbakan, yeni TBMM Başkanı Yıldırım konuştu. Genel Kurmay Başkanı ve komutanlar ilk defa meclis açılışındaydı.

Altanlar ile Nazlı Ilıcak’a hapis cezası onandı

2 Ekim - İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında olduğu 6 kişiye verilen “ağırlaştırılmış müebbet” cezasını onadı. Dosya Yargıtay’a taşınacak.

Cemal Kaşıkçı öldürüldü

2 Ekim – Evlilik işlemleri için gereken belgeleri almak üzere İstanbul, Levent’teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna giden Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı aynı gün öldürüldü, cesedi halen kayıp.

Kaşıkçı için soruşturma başlatıldı

6 Ekim - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması üzerine soruşturma başlattı.

Konkordato ilan eden şirket sayısı 53 oldu

11 Ekim - Yörsan Gıda’nın konkordato ilan etmesiyle Ekim'in ilk 11 gününde konkordato ilan eden şirket sayısı 53’e yükseldi.

Rahip Brunson serbest

12 Ekim - ABD’li rahip Andrew Craig Brunson hakkındaki adli kontrol uygulamaları kaldırıldı. Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Aldığı ceza, hapishanede kaldığı günlere mahsup edildi.

Osman Kavala özgürlüğünden bir yıldır mahrum

18 Ekim - Hak savunucusu iş insanı Osman Kavala, gözaltına alınmasından itibaren özgürlüğünden mahrum kalışı bir yılı doldurdu. Hakkında halen bir iddianame hazırlanmış değil.

Albayrak’tan “bütçe açığı” açıklaması

23 Ekim - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı, “2018 sonunda bütçe açığının 72.1 Milyar TL olması bekliyoruz” dedi.

Üç gazeteciye toplam 4 yıl 9 ay 12 gün hapis

25 Ekim - Gazeteciler İnan Kızılkaya, İhsan Çaralan ve Hüseyin Aykol'un "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davada kararını açıklayan hakim, üç gazeteciye toplam 4 yıl 9 ay 12 gün hapis cezası verdi. Aykol'un cezası ertelenmedi.

İsim belli oldu: İstanbul Havalimanı

29 Ekim – Cumhurbaşkanı Erdoğan "İstanbul Havalimanı'nın tüm dünyaya, bölgemize, ülkemize hayırlı olsun" diyerek yeni havalimanının adını açıkladı.

AİHM’den Türkiye’ye “Azınlık Raporu” cezası

30 Ekim - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Dr. Baskın Oran’ın 2004’te hazırladığı Azınlık Raporu nedeniyle maruz kaldığı tehditlerin cezalandırılmamasına dair davada kararını açıkladı; Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “özel ve aile hayatına saygının” düzenlendiği 8. maddesi uyarınca mahkum etti.

Türkiye, Kaboğlu ve Oran’a toplam 7 bin Euro maddi ve manevi tazminat ödeyecek.

Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü açıklandı

31 Ekim - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair basın açıklaması yaptı:  

“Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.”

Kasım
Sosyal medyada sigaralı fotoğraf-videoya ceza

8 Kasım - Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.

Kabul edilen teklifle televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde, internet ve topluma açık olan sosyal medyada tütün ürünlerinin kullanılması, görüntülerine yer verilmesi yasaklanıyor.

KHK'lı doktorları sınırlandıran 5. Madde geçti

14 Kasım - İhraç edilen ve güvenlik soruşturmasından geçemeyen hekimlerin özel hastanelerde çalışmasını engelleyen "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ndeki 5. Madde genel kuruldan geçti.

Hak savunucuları ve akademisyenlere operasyon

16 Kasım - Boğaziçi ve Bilgi Üniversitesi'nden iki akademisyen ile sivil toplum örgütlerinden isimlere gözaltı operasyonu düzenlendi.

"Bu suça ortak olmayacağız" metni imzacısı Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür'ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu üyesi Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür Genel Koordinatörü Asena Günal ve eski genel müdürü olan Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan ile Anadolu Kültür'den Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş, Yusuf Cıvır, Filiz Telek ve Yiğit Aksakoğlu, yapımcı Çiğdem Mater gözaltına alındılar.

16 Kasım gecesi sabaha karşı İfade işlemlerinin ardından Hande Özhabeş, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ile Bora Sarı ve Meltem Aslan, 17 Kasım'da Prof. Dr. Betül Tanbay, Yiğit Ekmekçi, Hakan Altınay, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel ve Çiğdem Mater serbest bırakıldı.

Hollanda merkezli Bernard von Leer Vakfı'nın Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu ise tutuklandı.

AİHM'den "Demirtaş serbest bırakılsın" kararı

20 Kasım - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi'nin önceki eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını açıkladı.

Demirtaş'ın tutukluluğunun sonlandırılmasına dair tüm önlemlerin alınmasına hükmeden mahkeme, ayrıca Türkiye'yi maddi ve manevi, toplam 25 bin Euro tazminata mahkum etti.

Hakkındaki AİHM kararını değerlendiren Demirtaş, "AYM dahil, bizim hakkımızda bu süre zarfında yasadışı karar veren bütün mahkemelerin çok ağır ihlaller yaptığı, AİHM kararıyla kesinleşti" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AİHM'in Demirtaş kararını, "AİHM kararları bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yaparız" diye değerlendirdi. AİHM kararında ise, karara uyulmadığı takdirde Türkiye'nin sözleşmeyi ihlal etmiş olacağı ifade edildi.

Erdoğan, AKP'nin 41 ildeki adaylarını açıkladı

21 Kasım - Bazı kentlerdeki belediye başkan adaylarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul, Ankara ve İzmir'de aday çıkarmayan MHP'nin lideri Bahçeli'ye teşekkür etti.

Şebnem Korur Fincancı Almanya'da ödül aldı

28 Kasım - TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı Almanya'nın Hessen eyaletinde verilen "Hessen Barış Ödülü" töreninde konuştu: "Mahcubum, çünkü yalnızca insan olmanın sorumluluğunu yerine getirmeye çalışıyorum".

Mahkeme, AİHM'in kararını tanımadı: "Tutukluluk Ölçülü"

30 Kasım - Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Selahattin Demirtaş'ın avukatlarının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı uyarınca yaptığı tahliye başvurusunu reddetti.

AİHM kararının Türkçe çevirisi, mahkemeye Adalet Bakanlığından 29 Kasım'da ulaştırılmıştı.

ARALIK

Tuncel ve 14 mahpus kadın 10 günlük açlık grevine girdi

1 Aralık - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin 24. gününde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve 14 kadın da açlık grevine girdi.

Şair Refik Durbaş hayatını kaybetti

1 Aralık - Şair Refik Durbaş, 74 yaşında hayatını kaybetti. Durbaş bir süredir diyaliz ve akciğer tedavisi görüyordu. İkinci Yeni esintisi ile başladığı şiir yaşamı, zamanla toplumcu yönelim kazanan Durbaş, kendine özgü dili ve benzetmeleriyle, baştan beri tavrını ve varlığını keskinleştiren, anlam kadar biçime de önem veren şiirler yazdı.

Demirtaş ve Önder’e hapis cezası onandı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince verilen “tahliye edilmeli” kararı henüz uygulanmamışken, başka bir davadan aldığı 4 yıl 8 aylık hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince onandı.

Pervin Buldan: 2 günlük açlık grevine başlıyoruz

4 Aralık - HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Leyla Güven'in “İmralı’daki tecrit kaldırılsın” talebiyle başlattığı açlık grevine destek amacıyla 10 milletvekili olarak Meclis’te iki gün açlık grevi yapacaklarını açıkladı.

AYM’den Kışanak ve Tuncel’e ret

4 Aralık - Anayasa Mahkemesi, siyasetçiler Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel’in, başta siyasi faaliyette bulunma hakkına dair olmak üzere yaptığı başvuruları “kabul edilemez” buldu.

Demirtaş: Suç işleyen yargıçlar yargıya hesap verecek

5 Aralık - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, istinaf mahkemesinin hakkındaki cezayı onamasını Twitter’dan değerlendirdi.

Edirne F Tipi Cezaevinde 2 yıldır tutuklu bulunan Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hakkındaki “tahliye edilmeli” kararının ardından onanan hapis cezasının ardından ilettiği mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Yapın, ‘yapmayın’ demiyorum da bu kadar aleni, acemice ve kepazece yapmayın böyle. İktidarın emrindeki yargının verdiği cezayı da tehditlerini de tanımıyorum."

31 havalimanı işçisinden 30'u tahliye edildi

5 Aralık - 3. Havalimanı inşaatındaki kötü çalışma koşulların protesto etikleri için tutuklanan 31 kişiden 30'unun tahliyesine karar verildi. Savunması alınmayan bir işçi tahliye edilmedi.

Bir sonraki duruşma 20 Mart 2019 saat 9.00'a bırakıldı.

Sırrı Süreyya Önder cezaevinde

6 Aralık - 2013 Newrozundaki konuşması nedeniyle verilen 3 yıl 6 aylık hapis cezası onanan Sırrı Süreyya Önder Kocaeli’de cezaevine girdi.

Hasan Cemal Çağlayan Adliyesi’nde ifade verdi

6 Aralık - Gazeteci Hasan Cemal, T24’te yayınlanan ‘Dikta, Diktatör’ isimli yazısında ‘cumhurbaşkanına hakaret’ olduğu iddiasıyla ifade verdi. İsimsiz bir ihbar sonucunda ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla ifade veren Hasan Cemal, yazılarının ‘ifade özgürlüğü kapsamında’ olduğunu söyledi.

Ankara'da 600 kişiye Gezi soruşturması

6 Aralık - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili 2013'te başlatılan soruşturmanın devamı olarak 600 kişi hakkında soruşturma başlattı. 120 kişi hakkında iddianame hazırlayarak mahkemeye gönderdi.

TBB'nin İnsan Hakları Onur Ödülü Tahir Elçi'ye

10 Aralık - Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Günü'nde TBB Onur Ödülünü Tahir Elçi'ye verdiğini açıkladı.

Ankara'daki yüksek hızlı tren çarpışması

13 Aralık - Ankara Çiftlik mevkiinde Marşandiz istasyonu girişinde Ankara'dan Konya'ya giden 206 yolcunun bulunduğu Yüksek Hızlı Tren (YHT) çarpışmasında aralarında üç makinistin de olduğu dokuz kişi öldü, 46 kişi yaralandı. 

Çarpışmanın ardından Anadolu Ajansı, Ankara Valiliği ve Ulaştırma Bakanlığı'ndan farklı açıklamalar geldi.

Tren kazası sonrası Ulaştırma Bakanı Turhan, sinyalizasyon sisteminin ek güvenlik olduğunu, olmazsa olmaz olmadığını söyledi.

Erdoğan'dan Portakal'a: Haddini bilmez, edep yoksunu, ahlaksız

15 Aralık - Denizli'de toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, FOX TV haber sunucusu Fatih Portakal'a ithafen "Kendini bilmez, haddini bilmez, edep yoksunu" sözlerini kullandı.

Gazeteci Kürşat Akyol hayatını kaybetti

17 Aralık - Günaydın, Cumhuriyet, Radikal BBC Türkçe gibi yayınlarda çalışan Kürşat Akyol yaşamını kaybetti.

Erdoğan’dan Fatih Portakal’a: Bu millet patlatır enseni

17 Aralık - Erdoğan, sokağa çıkma çağrısı yaptığını ileri sürdüğü gazeteci Portakal’ı “Haddini bilmezsen bu millet enseni patlatır” diye tehdit ederken, Gezi’de camiye birayla girildiği iddiasını yineledi.

Ertuğrul Kürkçü'ye 2 yıl ağır hapis

18 Aralık - HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, 2016 Newroz kutlamaları sırasında HDP İzmir milletvekili olarak Iğdır'da yaptığı konuşma dolayısıyla yargılandığı davada Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada yargılanan 26. dönem HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman'ın dosyası ise ayrılarak başka bir dava ile birleştirilmişti.

CHP’nin İstanbul adayı İmamoğlu, Ankara adayı Yavaş

18 Aralık - CHP'nin 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde Ankara adayı Mansur Yavaş, İstanbul adayı ise Ekrem İmamoğlu olarak belirlendi. Adana adayı Zeydan Karalar olurken, Antalya'dan ise Muhittin Böcek aday gösterildi. 

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya 2 Yıl 6 Ay ertelemesiz hapis cezası

19 Aralık - Barış İçin Akademisyenler'in "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalayan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezada indirime gidilmedi, erteleme yapılmadı. 

Metin Akpınar ile Müjdat Gezen'e Soruşturma Açıldı

23 Aralık – Erdoğan konuşmasında isim vermeden Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'e "Bu ülkenin cumhurbaşkanını ipte sallandıracaksın. Şimdi git yargıda bedelini öde" dedi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar iki sanatçı için soruşturma başlattı.

İki sanatçı ertesi gün polis tarafından evlerinden alınarak ifade vermek üzere Adliye'ye götürüldü. Adli kontrol şartı ve yurtdışı çıkış yasağı konan Gezen ve Akpınar serbest bırakıldı.

Fatih Portakal Hakkında Soruşturma

28 Aralık - FOX Tv ana haber sunucusu Fatih Portakal'ın 10 Aralık 2018'de yayınlanan ana haber bülteninde sarf ettiği sözler nedeniyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında söz konusu tarihteki programın kaydı için RTÜK'e yazı yazıldığı ve o tarihten Portakal hakkında verilen 16 şikayet dilekçesinin birleştirildiği belirtildi.

Savcılığın soruşturmayı "suç işlemeye alenen tahrik" suçundan başlattığı öğrenildi.

AKP İstanbul Belediye Başkan adayı Meclis Başkanı Binali Yıldırım

29 Aralık - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin İstanbul adaylarını açıkladı. İstanbul Büyükşehir adayı TBMM Başkanı Binali Yıldırım olurken, 40 aday arasında kadın aday sayısı dört.

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim