Gazete Emek- Pandemi nedeniyle geçen yıl kitlesel kutlamaların yapılmadığına izin verilmeyen Newroz kutlamaları bu yıl da pandemi koşulları gözetilerek gerçekleştiriliyor

Bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz, birçok ilde coşku içinde kutlanmaya devam ediyor.

CİZRE

Şırnak’ın Cizre ilçesinde halk güne erken başladı. Günlerdir Newroz hazırlığı yapan ilçe sakinleri günün aydınlanması ile birlikte kiras-fistan ve şal û şapiklerini gidip Newroz alanının yolunu tuttu.

 HDP bayrakları ve Newroz mesajlarının yer aldığı pankartlarla donatılmış alana ulaşanlar, kapıların açılması ile birlikte alandaki yerlerini almaya başladı. Seslendirilen şarkılarla halaya durulan alandaki coşku geçen her dakika büyüyor.Gelenler heyecanla programın başlamasını bekliyor dururken, alana gelişler devam ediyor.

SİİRT

Siirt’te Halk, Barış Mahallesi’nde yer alan Newroz alanına akın ederken, alan çevresinde yoğun önlemler alındı. Halk, polis kontrol noktasında yapılan üst aramasının ardından Newroz alanına alınırken, her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlar renga renk yöresel kıyafetleriyle alanı renk cümbüşüne dönüştürdü.

Newroz alanını dolduran binlerce kişi, müzik eşliğinde halay çekerken, taşıdıkları bayraklarla HDP’ye açılan kapatma davasını protesto ediyor.

Kutlama, Newroz Tertip Komitesi’nin açılış konuşmasının ardından başlayacak. 

ŞIRNAK

Şırnak’ta, programın başlamasından saatler önce binlerce insan kutlamanın yapılacağı alanı doldurmaya başladı. Ulusal kıyafetleriyle Newroz alanına akın edenler, etrafı polis bariyerleriyle çevrilen alana tek bir giriş noktasından girebildi. Gelenlerin kimlik sorgulaması ve üst aramasından geçirilmesi nedeniyle giriş noktasında uzun kuyruklar oluştu.

‘FOTOĞRAFI ORHAN DOĞAN'DAN TANIYORUZ’

Yakılan Newroz ateşiyle birlikte başlayan kutlama programında konuşma yapmak üzere sahneye ilk olarak HDP Van Milletvekili Tayip Temel çıktı. Temel, arkasında AKP iktidarının yer aldığı yargı kararı ile vekilliğinin düşürülmesi üzerine Meclis’te ‘Adalet Nöbeti’ tutan HDP'li Ömer Gergerlioğlu'na bu sabah gözaltına alınması sırasında ortaya çıkan fotoğrafa da sert tepki gösterdi. Temel, bu fotoğrafı Orhan Doğan'dan tanıdıklarını ifade etti.

TATVAN

Kutlamarın yapıldığı yerlerden birisi Bitlis'in Tatvan ilçesi. Tatvan Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlamalar için sabahın erken saatlerinde yurttaşlar alana akmaya başladı. Kimlik kontrolünden geçirildikten sonra alana giriş yapabilen yurttaşlar, müziğin koronavirüs salgını gerekçesiyle yasak olmasından kaynaklı davul ve zurna ile halaya durdu. Kutlamaya yöresel kıyafetlerle katılan kadınların coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkardı. Bir süre sonra başlayacak kutlamalar için alana gelişler sürüyor. 

HAKKARİ

Hakkari merkezde binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlamaları gerçekleştiriliyor. Kent girişindeki Otogar Alanı’nda yapılan kutlamalar için için çevree köy ve ilçelerden sabah saatlerinde binlerce kişi alana akmaya başladı. HDP bayraklarıyla donatılan alan, yurttaşların birbirinden renkli kıyafetlerle kutlamalara katılmasıyla adeta renk cümbüşüne döndü. HDP milletvekilleri Şevin Çoşkun ve Hasan Özgüneş’in de katıldığı kutlamalarda “Zulme karşı birlik ve dayanışma”, “Gençlik örgütleniyor barış kazanıyor” yazılı pankartlar ile “Newroz jiyan e”, “Newroz yekîtî ye” ve “Newroz pîroz be” dövizleri taşındı.

7'den 70'şe herkesin halaya durduğu kutlamalar, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılacak olan saygı duruşuyla başlayacak. Daha sonra Newroz ateşi yakılacak ve Koma Çiya ile sanatçı Murat Demir sahne alacak.

Alana gelişler halen devam ediyor.

YÜKSEKOVA

Hakkari''nin Yüksekova ilçesi kutlamaların yapıldığı bir başka nokta. Yeni Şehir Stadı'nda gerçekleştirilen kutlamalar için 3 ayrı noktada kontrol noktası kuruldu. Kutlamalar için alana girişler başladı. Alana gelen kişilerin çoğunluğunun gençlerden oluşması dikkati çekerken, HDP bayraklarının dalgalandığı kutlamalarda coşku gittikçe büyüyor.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede ve Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan'ın konuşmacı olduğu kutlamlarda Grup Gölgedekiler ve Rêzan Şirvan'ın sahne alması bekleniyor. 

DOĞUBAYAZIT

 

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi de bu yıl kutlamaların yapıldığı merkezlerin başında geliyor. Belediye Binası arkasında bulunan otopark alanında yapılan kutlamalar için alana girişler başladı. Çevre köy ve ilçelerden de birçok kişi kutlamalara katılıyor. Alanın yavaş yavaş dolmaya başladığı kutlamalarda, Newroz'a dair açılan pankartlar dikkati çekiyor.

Birçok kadın ve erkeğin yöresel kıyafetlerle katıldığı kutlamalar için yurttaşların alana gelişi sürüyor.

Newroz ateşinin yakılması sonrası HDP Milletvekilli Abdullah Koç'un konuşma yapması bekleniyor.

AĞRI

Ağrı merkez de son yılların en kitlesel Newroz'una sahne oluyor. Binlerce kişi "Newroz pîroz be" sloganlarıyla Ağrı Stadyumu yanındaki alanda bir araya geldi. HDP Ağrı milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Abdullah Koç ve deneyimli siyasetçi Sırrı Sakık da alana geldi. Alana gelişler halen devam ederken, coşku ise her geçen dakika artıyor. Sahneden çalışanan ezgiler eşliğinde halaya duran yurttaşların coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkardı.

Kutlamalar, Ağrı İl Eşbaşkanı Cemal Akar’ın konuşması ile başlayacak. Akar’ın ardından Dilan Dirayet Taşdemir, Abdullah Koç ve Sırrı Sakık birer konuşma yapacak.

MUŞ

Muş'ta da Newroz kutlamalarının bir süre sonra başlaması bekleniyor.

ANTEP

Antep'teki Newroz kutlamalarının yapılacağı Şehitkamil ilçesinde bulunan Tur Otobüsleri alanı program başlamadan dolmaya başladı. Alanda toplanan binler, "Özgürlük", "Yaşasın zindan direnişi" ve "HDP halktır halk burada" sloganları eşliğinde halay çekerken,  alana gelişler sürüyor.

Kutlamanın yapıldığı park, HDP bayrakları ile donatılırken, "Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin, bi serbikevin"  yazılı Türkçe ve Kürtçe pankartları asıldı. Kutlamaya katılan halk, polis tarafından Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutulurken, engellemelere rağmen ulusal kıyafetleriyle alana girenler, platformdan çalan müzik eşliğinde Newroz'u kutlamaya başladı.

BATMAN

Batman’da Newroz Alanı’nda kutlamalar başladı. Sabahın erken saatlerinde alana akın eden binlerce kişi coşkulu bir şekilde Newroz’u kutluyor. “Newroz kadınların büyük isyanıdır”, “HDP halktır halk burada”, “HDP umuttur umut dimdik ayakta” pankartları ile yeşil, sarı, kırmızı, mor, beyaz flama ve HDP bayrakları asılırken, “Newroz pîroz be” ve “Newroz jiyane” lolipopları taşındı. Kitle sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindana” sloganlarını atıyor.

 HES kodu taramasından kaynaklı yurttaşların alana girmeleri geciktirirken, yurttaşlar giydikleri rengarenk yöresel kıyafetleriyle alana renk kattı.

 Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk’ün konuşma yapacağı Newroz kutlaması, şarkılarla devam ediyor.

NUSAYBİN

Nusaybin’deki kutlama yapılacak alanın çevresindeki polis yoğunluğu göze çarptı. Newrozu kutlamak için alana akın eden ilçe halkının büyük bir bölümünün ulusal kıyafetlerini giydikleri görüldü. Özellikle kadınlar rengârenk kıyafetleri ile göz doldurdu.

Newrozu kutlamak isteyenler alana polislerce kurulan kontrol noktalarından alındı. Öncesinde Tertip Komitesi Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı kutlama için gelenlere dezenfektan ve maske dağıttı. Yurttaşlar alana zafer işaretleri yapıp, zılgıtlar çekerek giriş yaptı.

Newroz alanına kurulan platforma ise "Newroz pîroz be" ve bu yıl ki kutlamaların şiarı olan "Em bi rihê Newrozê li ber xwe bidin bi ser bikevin (Newroz ruhuyla direnelim, özgürleşelim)" pankartları asıldı.

Halk mesaj ve taleplerini taşıdıkları rengarenk dövizlerle verdi. En ilgi görenler ise Barış Anneleri oldu.

KIZILTEPE

Kentin Kızıltepe ilçesindeki Newroz kutlaması ise Otogar Meydanı’nda başladı. Ulusal kıyafetleri ile kutlama yerine gelenler arasında gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Newroz Tertip Komitesi tarafından pandemi tedbirlerinin alındığı alana iki ayrı arama noktasından geçerek girenler, daha program başlamadan Newrozu kutlamaya başladı bile.

Coşkunun yüksek olduğu alanda halaylar çekilip, sloganlar yükselirken, gelişler sürüyor.

ADANA

Adana’da, Hakların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla kutlanan Newroz için halk, sabahın erken saatlerinden itibaren Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda toplanmaya başladı. HDP bayraklarıyla süslenen alana,  “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim. Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin bi ser bikevin”, "HDP umuttur, susturulamaz", "Bi jinan diguhere", "Özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız",  "Umudu cesareti dayanışmayı büyütüyoruz. Hep birlikte umutlu yarınlara" ve "Örgütlen özgürleş tecridi faşizmi parçala"  pankartları asıldı.

Kutlamada, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeleri, Halkevi Genel Başkanı Nebiye Mert Türk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 7’den 70’e binlerce kişi bir araya geldi.

Kadınlar, beraberlerinde getirdikleri çocukları ve rengarenk yöresel kıyafetleriyle alanda renkli görüntüler oluşturdu. Halk, davul zurna eşliğinde söylenen şarkılarla Newroz halayına dururken, alana gelişler devam ediyor.

 Ayrıca arama noktasında kitleye hakaret eden polise müdahale eden Avukat Özgür Yakut, polislerce darp edilerek gözaltına alındı.

DERSİM

Dersim halkı, kentte bu yıl ki Newroz kutlamalarının önüne geçmek için valiliğin aldığı yasak kararını tanımadı. Valilik, geçtiğimiz günlerde aldığı kararla Newroz’da sadece açıklama yapılabileceği belirtti.

Bu karara rağmen Dersim kültürünü yansıyan kıyafetleriyle Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan kent halkı, valiliğin kararını tanımayıp, coşkuyla Newroz kutlaması yapmaya başladı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı meydanaa Kürtçenin Kurmanci ve Kirmanckî lehçelerinin yanı sıra Türkçe "Yaşasın Newroz" yazılı pankartlar asıldı.

Çalışan müzikler eşliğinde halaya duran Dersimliler sık sık "Newroz pîroz be" sloganı atıyor.

Yakılacak Newroz ateşinin hazırlıkları yapılan kutlamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP MYK Üyeleri Veli Saçılık, Sultan Özcan, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun katılması bekleniyor.

ANKARA

Newroz kutlamalarının adreslerinden olan Ankara’da Newroz kutlamaları Anıt Park’ta başladı. “Eşitlik, Adalet, Barış, Özgürlük”, “Newroz Ateşiyle direnelim, özgürleşelim” pankartları asılan kutlamaya, birçok demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı. "Biji Biratiya Gelan" ve "Newroza me Pîroz be" sloganları yükselen alanda barışa duyulan özlem öne çıktı.

URFA

Newroz Bayramı için halk, sabahın erken saatlerinden itibaren kutlamaların yapılacağı 11 Nisan Stadyumu yanında toplanmaya başladı. Davul zurna eşliğinde halayların başladığı alana, sarı, kırmızı, yeşil renkler ve ulusal kıyafetleriyle gelen yurttaşlar davul zurna eşliğinde halaya durdu.

Erken saatlerden itibaren akın alana gelen Urfalı gençler ise, alanda oluşturdukları insan kuleleriyle coşkulu bir şekilde Newroz'u kutluyor. Şu ana kadar coşkusuyla alana akan binler, Urfalıların İbrahimi geleneği sürdürdüğünü gösteriyor.

Polis bariyerleri önünde bekletilen halk, HES kodu taraması ve üst aramasından sonra alana alınıyor. Öte yandan HDP’liler, HES kodu olmayan yurttaşlara yardımcı olmak üzere arama noktalarına konumlandı.

İlerleyen saatlerde HDP Grup Başkan Vekili Meral Beştaş ve milletvekillerinin konuşmacı olacağı Newroz programında, sanatçı Nuray Balık ve  Dicle Fırat Müzik Grubu sahne alacak.

Editör: TE Bilişim