Gazete Emek- Ekonomik krizin büyüdüğü satın alma gücünün düştüğü Türkiye’de elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere faturalara yansıtılan zamlara karşı halkın tepkisi büyüyor. 2022 yılının ilk faturaları önceki aya oranla yüzde 125 zamlıydı. Yeni yıla zamlarla, yüksek faturalarla giren esnaf bir çok kentte sokağa çıktı. Faturaları protesto etti.

Joe Biden duyurdu: IŞİD lideri el Kureyşi öldürüldü

BİNGÖL’DE 20 TL'Yİ AŞAN FATURALAR

Yüksek gelen faturaların protesto edildiği kentlerden biri Bingöl. Bingöl’de yüksek gelen faturaları dükkanların camlarına yapıştırarak “Soygun var” yazılarını asan esnaf, kentteki muhalefetin siyasi parti temsilcileri ve STK’lar ile birlikte Dört Yol Saat kulesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında tepkilerini dile getiren esnafların elinde bulunan faturalar 20 bin TL’nin üzerindeydi. Tepkisini dile getiren esnaf, yeni yılda elektrik ve doğal gaz faturalarına gelen zamlara isyan etti. Normalde ödedikleri faturaların üç katına çıktığını söyledi.

Tekstil işletmeciliği yapan esnaflardan Osman Günerigök, bu ay kendisine gelen 22 bin 111 liralık  elektrik faturasını gösterdi. Bir önceki ayda gelen elektrik faturasının 7 bin 857 lira olduğunu hatırlatan Günerigök, “Tarihte görülmemiş bir zamla karşı karşıyayız.  Çıkan bu faturaları ödememiz mümkün değildir” diye konuştu.

ESNAF ZAMLARIN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ

Esnaf olarak bu faturaları ödeyecek güçlerinin olmadığını ifade eden Günerigök, “Biz sadece ayakta kalmak için çalıştırdığımız elemanların maaşını ödeyip onları işten çıkartmak istemiyoruz. Onun için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir ricamız bu çıkan elektrik zamlarının geri alınmasını talep ediyoruz. İşlerimiz oldukça düşük, günlerce esnaf arkadaşlarımız günlerce siftah yapamıyor. Üstüne kira, SGK ve vergi ödeme sıkıntısı yaşayan esnaflarımız var. Bana bu ay gelen elektrik faturası 22 bin 111 lira 75 kuruştur. Bir önceki çıkan faturam 7 bin 857 liradır. Yapılan bu elektrik zamları bizleri çok mağdur etmiş olup yapılan bu zamların geri alınmasını istiyoruz” dedi.

Rahip Brunson: Türkiye ABD'den veremeyeceği şeyler istedi

KOVALAR: ESNAF NEFES ALAMAZ DURUMDA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Bingöl İl Başkanı Mikail Kovalar, esnafın pandemi döneminden yana büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.  Faturalara yansıtılan zamlarla zor durumda olan esnafın mağduriyetini arttırdığını, esnafın nefes alamayacak duruma geldiğini ifade eden Kovalar, “Esnafın büyük bir özveri göstererek ahilik geleneği ve ilkelerinden ödün vermeyerek vatandaşlarımızı mağdur etmemeye özen gösterdiğine hepimiz şahitlik ettik. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir. Bingöl’de hanelere ortalama asgari ücretin yarısı kadar fatura kesildi” dedi.

FEDAŞ FATURALARINI YAKTILAR

Bir çok esnaf bu ay gelen yüksek elektirik faturalarını göstererek tepkisini dile getirdi. Hiçbir esnafın bu faturaları ödeyecek durumda olmadığını ifade eden esnaflar, zamların geri çekilmesini istedi. Ardından Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. (FEDAŞ) tarafından gönderilen faturaları yakarak zamları protesto etti.

FATURAYA TEPKİ GÖSTEREN ESNAFA ‘KAÇAK’ DENETİMİ

Öte yandan Bingöl’de esnafın faturalara tepki göstermesi rahatsızlık yarattı.  Bingöl’de elektrik dağıtım şirketi Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. (FEDAŞ) esnaflara yönelik ‘Kaçak’ denetimlerini sıklaştırdı. Bir çok esnaf FEDAŞ’ın bu uygulamasına tepki gösterdi. İşletmesine yapılan denetimleri sosyal medya hesabından duyuran Fettah Bayram, tepkisini şu şekilde dile getirdi: “Tepkimizi gösteriyoruz diye aksa bizi radarına almış belli. Bugün iş merkezimizde 1 saat boyunca kaçak elektrik kullanılıyor diye arama yapıldı. Sonuç herhangi bir kayıp kaçak yok. Yazıklar olsun size bizi böyle hizaya mı çekeceksiniz @EnerjiAksa.”

AĞRI’DA HALK SOKAĞA ÇIKTI

Elektrik zamlarının protesto edildiği bir başka il Ağrı’ydı. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde zamlara karşı sokağa çıkan binlerce kişi, elektrik faturalarının yüksek gelmesi ve zamları protesto etti. Sokağa çıkan yurttaşlar zamlardan dolayı en temel yaşam ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma geldiklerini söyledi. Zamları protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenleyerek, “Hükümet istifa" sloganları attı. Enerji dağıtım şirketi Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. önüne kadar yürüyen binlerce kişi faturaların yüksek gelmesine tepki gösterdi.


AKP'Lİ İLÇE BAŞKANI İSTİFA ETTİ 

Doğubayazıt AKP İlçe Başkanı Mustafa Konyar istifa etti.

Konyar sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla AKP’de icra ettiği ilçe başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Konyar paylaşımında, işlerinin yoğunluğu, parti dışındaki sosyal ve sporsal faaliyetlerinin artması sebebiyle genel merkez yetkilileri ile görüşerek istifa kararını aldığı ifadelerine yer verdi.

Konyar'ın istifa açıklaması şu şekilde:



 

MARMARİS 

Muğla Marmaris'teki siyasi parti, sendika ve derneklerin oluşturduğu "Artık Yeter Platformu"nun çağrısıyla elektrik zamlarına karşı eylem gerçekleştirildi.

Zamların geri çekilmesi ve elektrik şirketlerinin kamulaştırılması talepleriyle gerçekleştirilen eyleme Marmaris halkı yoğun katılım gösterdi.

Eylem sırasında yapılan basın açıklaması şöyle:

"Faturalarımızdaki rakamların büyük kısmının elektrik dağıtım şirketlerine gittiğini biliyoruz. Sosyal devlet anlayışıyla örtüşmeyen özelleştirmeci ve piyasacı politikaları reddediyoruz. Devlet vatandaşlarının sefaleti üzerinden kar edemez; vatandaşının emeğinin, alın terinin büyük sermaye gruplarına aktarılmasına aracılık yapamaz.Ülkemizdeki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın bedelini biz ödemek istemiyoruz. Bütün bunlarla birlikte acil taleplerimiz şöyledir: Zamlar derhal geri alınmalıdır, Enerji piyasasındaki özelleştirmeci politikalardan vazgeçilmelidir, Enerji dağıtımı devlet eliyle yapılmalı, dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır, Özellikle kış aylarında vatandaşa elektrik fatura desteği verilmelidir."

Marmarisliler'in elektrik faturalarını yaktıkları eylem, "Hükümet istifa!" sloganları eşliğinde sonlandırdı.


 

Kaynak: Artı Gerçek 
 

Editör: TE Bilişim