Gazete Emek- Boğaziçi Üniversitesinde yaşanan olaylar sırasında polisin kampüse girmesiyle 13 öğrenci gözaltına alınmıştı.

22 Mart sabah saatlerinde ev ve yurtlardan gözaltına alınan beş öğrenci hala gözaltında. Dosyada gizlilik kararı ve 24 saat avukatla görüşme yasağı var.

Neler oldu?

19 Mart Pazartesi günü bir grup öğrencinin Afrin’de 46 askerin hayatını kaybetmesinin ardından Kuzey Kampüs’te masa açarak lokum dağıtmasını savaş karşıtı öğrenciler “İşgalin katliamın lokumu olmaz” yazan pankart açarak protesto etti. İki grup arasında tartışma çıktı, lokum standına saldırıldığı öne sürüldü.

20 Mart'ta AKP Gençlik Kolları, polis kontrolünde yürüyüş gerçekleştirerek lokum standına yapılan saldırıyı protesto etti, yapılan açıklamada savaş karşıtı öğrenciler hakkında “terörist” ifadesi kullanıldı.

Rektörlük ve YÖK’ten açıklamalar

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü ise yaptığı açıklamada “standa yapılan saldırıyı her vatansever gibi bizler de kabul edilemez buluyoruz” dedi.

“Üniversite idaremizin onayı dışında gerçekleşen söz konusu gösterilere Emniyet güçleri müdahale etmiştir. Üniversitemizin ilgili birimleri bu saldırgan eylemle ilgili sorumlular hakkında gereken inceleme ve disiplin işlemlerini başlatmıştır.”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ise yaptığı açıklamada "Toplumda infial uyandıran bu gibi hadiselerin tekerrür etmemesi için mevzuat değişikliği de dahil, alınması gereken tedbirler vakit geçirilmeksizin üniversite rektörleriyle müzakere edilerek karara bağlanacaktır. Bu süreç başlatılmıştır" dedi.

Polis kampüse girdi

22 Mart Perşembe günü savaş karşıtı beş öğrenci sabah erken saatlerde, ev ve yurtlara yapılan polis baskını ile gözaltına alındı.

Gözaltılara karşı öğrenciler tarafından sosyal medyada aynı gün yayınlanan açıklamada Kuzey Piramidinde buluşma çağrısı yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Olay sırasında kampüste dahi olmayan öğrencilerin de gözaltına alınması, bu saldırının üniversitedeki muhalefeti bastırmak için iktidar tarafından bir cadı avına dönüştürüldüğünün kanıtıdır.”

Buluşmanın gerçekleştirileceği saatin öncesinde Terörle Mücadele Polisi (TEM) okula girerek öğrencilerden yedi kişiyi yerde sürükleyerek gözaltına aldı. Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek gözaltına alınan öğrenciler dün akşam (22 Mart) saatlerinde serbest bırakıldı

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim