Gazete Emek-  Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, Melih Bulu'nun AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kayyum rektör olarak atanmasına karşı başlattıkları eylemleri devam ederken, öğrenciler bugün Güney Kapı'da basın açıklaması gerçekleştirme kararı aldı.

Polis, basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere müdahale ederken, okulun içerisinde kalan öğrencileri dışarı çıkarmadı.

Güney kapısından giriş yapmak isteyen çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Polis o esnada slogan atmadığı halde öğrencilere, "Aşağıya bak, toplu gezmek yok" diyerek müdahale etti.

Saat 21:40 sularından yüzlerce polis Güney Kampüs'e girdi. Sokağa çıkma yasağının başlatıldığı ve Rektörlüğün abluka altına alınması eyleminin 'yasa dışı' olduğu söylenirken, öğrencilerin dağılması istendi. Çevik kuvvet ekipleri, Rektörlük binasının kapısında bekleyen öğrencileri darp etti.

“HAPİSANE DEĞİL, ÜNİVERSİTE BURASI!”

Boğaziçi Dayanışması'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada "HAPİSHANE DEĞİL, ÜNİVERSİTE BURASI! HANGİ HAKLA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÇIKIŞINI ENGELLEDİĞİNİZİ DAHİ SORMAYACAĞIZ! KORKUYORSUNUZ, ÖĞRENCİNİN YAŞAM ALANINDA ÖZNELEŞMESİNDEN KORKUYORSUNUZ! BU KORKUNUZ SÜRECEK, DERT OLSUN!" ifadelerine yer verildi.

GERİCİLERE MÜDAHALE YOK!

İstanbul Üniversitesi önünde bir grup gerici eylem yaptı. Görüntülerde polislerin alanda bulunmaması dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin işkenceyle gözaltına alındığı sıralarda İstanbul Üniversitesi önünde eylem yapan gerici grubun üyelerinin sosyal medya hesaplarından Boğaziçi Üniversitesi'ni ve öğrencilerini bombalama çağrısı yaptıkları ve bir kişinin elinde AK-47 silahıyla poz verdiği görüldü.

HDP'Lİ VEKİLLERE ENGEL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Dilşad Cambaz Kaya, Züleyha Gülüm, Murat Çepni, Dilan Dirayet Taşdemir, Serpil Kemalbay, Hüda Kaya ve birçok üniversiteden öğrenci gözaltılara karşı üniversiteye geldi.

Üniversiteye girmek isteyen vekiller polis tarafından engellendi. Vekiller, girişlerine izin verilmemesinin yasal suç olduğunu ifade ederek, üniversite içinde eylem yapan öğrencilerin yanına gitmek istedi. Bunun üzerine yetkinin kendilerinde değil özel güvenlik birimlerinde olduğunu ifade eden polisler daha sonra rektörün bir talimatı olmadığı gerekçesiyle izin vermedi. "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganları atan öğrenciler darp edilerek, gözaltına alınırken basın mensuplarının görüntü almaları engellenerek, alandan dışarıya çıkarılmak istendi.

'KAYYUM ZİHNİYETİ HER YERDE'

Bir süre bekleyişin ardından HDP'li heyet adına açıklama yapan Dilşad Cambaz Kaya, ögrencilere destek olmak için üniversitede olduklarını söyleyerek, "İçeriye girip öğrenciler ile bağ kuramadık. Hem milletvekiline, hem öğrenciye hem de basına barikat kuruldu. Kayyum zihniyeti her yerde devam ediyor" dedi.

Öğrenciler rektörlük binası alanından ayrılmayacaklarını ifade ederken, bekleyişleri ise sürüyor.

BOĞAZİÇİ DAYANIŞMASI: MELİH BULU HESAP VERENE KADAR KAYYUMLUĞUN ÖNÜNDEN AYRILMIYORUZ

Arkadaşlarının gözaltına alınmasına karşı bir açıklama yayınlayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri şu ifadeleri kullandı:

"Biz Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olarak, 29 Ocak Cuma günü milli, kültürel ve dini hassasiyetler gerekçe gösterilerek yapılan tutuklamaları protesto etmek ve bu tutuklamaların hukuksuzluğunu kamuoyuna duyurmak için bir basın açıklaması çağrısında bulunmuştuk.

Ancak, kayyum Melih Bulu ve haftalardır okulu adeta bir açık cezaevine çeviren polisler, bizleri kampüse hapsetti!

Bir grup öğrencinin okuldan çıkışına izin vermeyen polis ablukası, okul dışında olan 30 kadar arkadaşımızı gözaltına aldı.

Bizler,

1- Bugün gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılana,

2- Dışardaki basın açıklamamızın yapılmasına izin verilene,

3- Tüm bu tutuklamalara, gözaltlarına ve kamuoyunda hedef gösterilmemize sebep olan kayyum Melih Bulu hesap verene kadar

KAYYUMLUĞUN ÖNÜNDEN AYRILMAYACAGIZ!

BİZLERİ KAMPÜSE HAPSEDENLERE İNAT BİZLER DE KAYYUMLUGUN DÖRT BİR TARAFINDA BARIŞÇIL ABLUKAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ! ONLAR DÖNENE KADAR BİZ ABLUKADAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

HERKESİ BURAYA ÇAĞIRIYORUZ!"

159 ÖĞRENCİ GÖZALTINDA

İstanbul Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, toplam 159 öğrencinin gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs önünde düzenlenen gösterilerde yapılan tüm uyarılara rağmen eylemi sona erdirmeyen (108), Rektörlüğü ablukaya almak suretiyle bina içinde bulunanların dışarıya çıkmasını engelleyen ve tüm uyarılara rağmen bu eylemlerinden vazgeçmeyen göstericilerden (51) olmak üzere toplam (159) şüpheli Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü’nce gözaltına alınmıştır."

Kaynak: İleri haber 

Editör: TE Bilişim