Gazete Emek-  Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediyenin toplantı salonunda açıklamalarda bulundu.

Bolu Belediye Başkanı olduktan sonra mültecilere belediye bütçesinden ayni ve nakdi yardımı kesmesiyle tepki çeken Tanju Özcan, Bolu'da yaşayan mültecilerin su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapacaklarını açıkladı.

AKP'li Özhaseki: Suriyeli ve Afgan sığınmacılar bazı şehirlerde sanayiyi ayakta tutuyor

Özcan, yardımı kesmelerine rağmen mültecilerin Bolu'dan gitmediğini söyleyerek, "Arkadaş, yardımı kesiyorsun gitmiyorlar. 'İş yeri ruhsatı vermiyorum' diyorsun gitmiyorlar. Biz yeni önlemler almaya karar verdik. Önümüzdeki hafta belediye meclisi var. Yabancı uyruklu kim varsa abonemiz olan, su fiyatlarına, katı atık ücretlerine başta olmak üzere bazı ücretlerde 10 kat zam yapacağız. Türk vatandaşıyla yabancı uyruklu vatandaş aynı fiyattan suyu kullanamayacak. 10 kat suya, 10 kat katı atık vergisi ücretine zam yapacağız” dedi.

AKP'li Ravza Kavakcı’nın ABD’de aldığı eğitimin masraflarını İBB’nin karşıladığı ortaya çıktı

IRKÇI İFADELER

Özcan, "Bunu niye yapıyoruz? Gitsinler istiyoruz. Bu misafirlik uzadı. Benim elimde yetki yok ki zorla, zabıtayla şehrin dışına bırakıp koyayım. Bir ara sınırlar açıldığında biz otobüsleri ücretsiz yapıp insan gönderdik. Şimdi de göndermeye hazırız. Gönderelim gitsin" gibi ırkçı ifadeler kullandı.

‘İnfaz listesi’nde adı geçen Gökhan Yavuzel’e saldırı

“BİRİLERİ BANA 'FAŞİST' DİYECEK, HİÇ UMURUMDA DEĞİL”

Zammın bütün mültecileri kapsayacağını açıklayan Özcan, haftaya gerçekleştirilecek olan belediye meclisi toplantısında bu kararı alacaklarını belirterek, "Bütün yabancı uyruklu kişilere bu zammı yapacağız. Gitsinler dava açsınlar. Ben hukukçuyum. Aldığım kararın gerekçesini de sebebini de söylüyorum. Kimseden bir şey saklamıyorum. Biliyorum ki bu açıklamamdan sonra müfettişler gelecek. Biliyorum ki bu açıklamamdan sonra birileri hakkımda suç duyurusunda bulunacak. Gene çıkıp birileri insan haklarından bahsedecek, bana 'faşist' diyecek. Hiç umurumda değil" diye konuştu.

“MÜLTECİ DÜŞMANLIĞINDAN PRİM YAPABİLECEĞİNİ SANANLAR KAYBEDER”

Emek Partisi Bolu İl Başkanı Ahmet Özkan, Tanju Özcan’ın ırkçı ifadelerini değerlendirdi.

Özcan’ın önerisini eleştiren Özkan, “Yerel seçim öncesi de ‘mültecileri göndereceğiz’ açıklaması yapmıştı. Mülteciler keyiflerinden gelmedi Türkiye’ye. Ülkelerinde savaş çıkartan ve insanları bu hale düşüren emperyalist güçler ve onların işbirlikçileridir. Avrupa Birliği ile Türkiye hükümeti anlaşma yaptı. Bunları hedefine almayan Özcan, mültecileri hedefe koyuyor. Bu yanlış bir politika. Bu savaşları çıkartanları, destekleyenleri eleştirmek gerekiyor. Mülteci düşmanlığından prim yapabileceğini sananlar kaybeder” dedi.

“Tanju Özcan ulusal, ırkçı bir yaklaşım içerisinde” diyen Özkan, “Bolu kamuoyunda bu çıkışları eleştiriliyor. CHP seçmeni de Tanju Özcan’ın bu çıkışlarını eleştiriyor. Bu eleştirileri dikkate almadığı ortada. Patronlar ucuz iş gücü olarak mültecileri kullanıyor. Tanju Özcan niye patronlara sesini çıkarmıyor?” diye sordu.

Kararın belediye meclisinden geçeceğini düşünmediğini söyleyen Özkan, “Tanju Özcan’ın nasıl bir hukukçu olduğunu sorguluyoruz” dedi.

MHP’den itiraz geldi; Seçim barajının ‘yüzde 5 olması’ ve ‘ittifak içi baraj’ formülü üzerinde duruluyor

Özcan Habertürk yayınına katılarak kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Özcan "Geri adım atmayacağım fazlasını da yapacağım" dedi.

'YAPACAKLARIM HUKUKA UYGUN'

Göçmenlerden toplumun rahatsız olduğunu ve göçmenlerin Türkiye'ye entegre olamadıklarını belirten Özcan, "Benim askerim orada şehit olacak, sokaktaki Suriyeli de akşama kadar gelene geçene bakacak!" diye konuştu.

Tanju Özcan, hukuka aykırı bir işlem yapmayı planlamadığını, yapacaklarının hukuka uygun olacağını öne sürdü.

Kendi yaptırdığı anketlerde bu konuda halkın yüzde 85 desteğini aldığını belirten Özcan, evinde Afgan işçi çalıştırdığı yönündeki iddialara ise "Doğru değil, çalışanım Faslı bir Türkiye vatandaşıydı, 6 ay kadar sigortalı olarak çalıştı, hatta bununla ilgili müfettiş incelemesi de geçirdim" yanıtını verdi.

CHP’DEN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın, mültecilerin faydalandığı belediye hizmetlerine zam yapılacağına yönelik ırkçı önerisiyle ilgili açıklama yaptı. Torun, "Tanju Özcan'ın yabancılar ile ilgili görüşleri kendisini bağlamaktadır. Su gibi temel bir yaşam hakkının bırakınız engellenmesi, bu konunun tartışmaya açılması dahi, parti politikalarımız ile taban tabana zıttır" dedi.

Irkçı açıklamalarıyla tepki toplayan Tanju Özcan'ı eleştiren bir açıklama yapan Torun, "Bolu Belediye Başkanımız Tanju Özcan'ın yabancılar ile ilgili görüşleri kendisini bağlamaktadır." dedi. Torun, şunları kaydetti:

“MİSAFİRLERİMİZİ GÜVEN İÇİNDE UĞURLAYACAĞIZ”

"CHP'nin tutumu, Genel Merkezimiz ile temas kurduğunda kendisine iletilmiştir. Su gibi temel bir yaşam hakkının bırakınız engellenmesi, bu konunun tartışmaya açılması dahi, parti politikalarımız ile taban tabana zıttır. Bolu Belediyesinin değerli Meclis Üyelerinin de aksi bir karar almayacağına inanıyoruz. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde iktidara geldiğimizde, ülkemizin gerçek beka sorunu olan sığınmacı sorununu, kimseyi mağdur etmeden çözecek, Suriyeli misafirlerimizi güven içinde ülkelerine uğurlayacağız. Ancak bu süre zarfında partimizin kırmızı çizgisi, hangi ırktan ve inançtan olursa olsun, hiçbir insanın ayrımcılığa maruz kalmaması, mağdur edilmemesidir."

Torun, CHP'nin tek bir insanın dahi temel yaşam hakkından mahrum bırakılmasını kabul edemeyeceğinin altını çizdi.

İMAMOĞLU’NDAN TANJU ÖZCAN’A TEPKİ

CHP’li Özcan, basın toplantısında, kentte yaşayan yabancılardan su kullanımı ücreti ve katı atık vergisinin 10 kat fazla alınacağını söylemişti.

DW Türkçe’nin sorusunu yanıtlayan İmamoğlu, “O tür söylemleri kabul etmiyorum” dedi.

İBB başkanı, ‘550 bin civarında resmi mülteciden bahsedildiği dönemde Birleşmiş Milletler’in (BM) ‘İstanbul’da 1 milyon 550 bin var’ diye bir raporu olduğunu’ söyledi.

BM mültecilerden sorumlu masanın sorumlusuyla işbirliği protokolü yaptıklarını belirten İmamoğlu, şunları kaydetti: “Niye? Bu insanlar burada yaşıyor şu anda. Kaç milyon insana hizmet veriyoruz? Ulaşımla ilgili 15 milyon küsür, artı yolcusu, artı turisti diyoruz ama diğer rakamlara baktığınızda iki milyona doğru giden sığınmacı, mülteci ya da vatandaş olmuş olanlar gibi bazı yeni sayıları üstüne koyduğunuzda biz belki 18-19 milyona hizmet ediyoruz.”

Bu veri eksikliğinin İBB’nin hizmetlerini etkilediğini söyleyen İmamoğlu, valilikten ve bakanlıktan resmi kayıtları talep edeceklerini söyledi.

İBB başkanı şöyle devam etti: “Türkiye’de ne yazık ki durdurulamayan bir akım var. 5-6 milyon rakamlarına doğru gittiği tahmin edilen bir süreç var. Bu artık demografinin tümden değişimine giden bir altlık oluşturuyor. Bütün bunların temelden ele alınacağı bir dönemi oturup konuşmak zorundayız.”

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim