Gazete Emek- ABD'li pastör Andrew Craig Brunson'un İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, Pastör Brunson'u 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı; ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı.

Mahkeme, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verirken, ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağını kaldırıldı. Brunson, tutuklu kaldığı süre nedeniyle cezaevine girmeyecek. Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, hapis cezasına itiraz edeceklerini belirtti. Halavurt, “Hükmü kabul etmiyoruz. İtiraz edeceğiz, kararı temyiz edeceğiz” dedi.

İzmir’de, 'FETÖ ve PKK adına suç işlediği' ve 'casusluk yaptığı' iddiasıyla tutuklanan ve daha sonra ev hapsi tedbiri uygulanan ABD'li pastör Andrew Craig Brunson'un davası, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, Pastör Brunson'u 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı; ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı.

DURUŞMADAN DETAYLAR

Mahkeme, Pastör Brunson'u 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı; ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Yılmaz, Brunson davasıyla ilgili, "Mahkemenin kararına güvenelim, izleyelim. En adil sonuca onlar varacaktır." dedi.

Mahkeme, kararın açıklanması için duruşmaya ara verdi.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Brunson için adli kontrol şartlarının kaldırılmasını ve ''örgüte üye olmak''tan 5 ila 10 yıl arasında hapis talep etti. Alt sınırdan ceza verilirse Brunson'ın yattığı süre de göz önüne alınarak tahliye edilmesi bekleniyor.

NTV'nin aktardığına göre, esas hakkındaki mütalaasını vermeye başlayan savcı, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını bildirdi.

Savcı, esas hakkındaki mütalaasını vermeye başladı.

İzmir'de 4. kez hakim karşısına çıkan ABD'li rahip Brunson'ın kimlik tespitinin yapılmasıyla duruşma başladı. Duruşma, verilen 1 saatlik aranın ardından devam ediyor.

NTV Ege Temsilcisi Merih Ak'ın aktardığına göre, Brunson aleyhine tanık olan bir kişi, önceki ifadesini değiştirdi. Levent Kalkan adlı tanık, yüzleştirme sırasında önceki duruşmada bulunduğu açıklama sorulduğunda, "Sayın başkan böyle bir ifadede bulunmadım, beni yanlış anlamışsınız önceki ifadede" dedi.



Sözcü'nün aktardığına göre, duruşmanın kilit isimlerinden olan Levent Kalkan iddianamedeki 15 Temmuz darbe girişimine katılan bazı FETÖ'cülerin Brunson'ın dua evinde saklandıklarını duyduğunu ve bunu Yılmaz Demircan adlı kişiden duyduğunu söylemişti. Mahkeme Demircan'ı çağırdı ve Kalkan ile yüzleştirdi. Demircan mahkemede "Bu evde ben sadece Korelileri gördüm" dedi. Mahkeme başkanı Kalkan'a "Hani FETÖ'cüler burada kalmıştı demiştin" deyince de Kalkan ilginç bir yanıt verdi ve "Sayın Başkan ben böyle bir şey söylemedim" dedi.

Kalkan önceden Brunson'ın yardımcısı olduğunu söylediği Agit adlı PKK'linin "PKK'nın bombacısı" olduğunu ve 8 yıl eylemlere katıldığını ve bunu da bir diğer ev arkadaşı olan Volkan Sürer'den duyduğunu söylemişti. Mahkemeye getirilen Sürer'e Kalkan'ın iddiası soruldu.



Sürer de "Ben böyle bir şey bilmiyorum, aslında ondan duymuştum bu iddiayı" dedi. Sürer'in konuşması üzerine Kalkan "Çok şaşırdım" dedi. Ardından Sürer verdiği ifadesinde "Ben bombacı mombacı görmedim, ben bomba yapıldığını oda görmedim. Ben terörist de görmedim. Benim için Tüm Suriyeliler teröristtir. Ben milliyetçi biriyim" dedi.

Tanıklardan Büşra Fatma Ün de ifadesini değiştirerek, "Ben Brunson'ı tanımıyorum. Dosya'daki suçlamaları bilmiyorum" dedi.

Duruşmaya ara verildi.

İzmir'de 4. kez hakim karşısına çıkan ABD'li rahip Brunson'ın kimlik tespitinin yapılmasıyla duruşma başladı.

35 yıl hapis cezasıyla yargılanan pastör Brunson, kritik duruşma için sabah saat 05.30 sıralarında ev hapsinde bulunduğu İzmir’deki dairesinden polis araçları eşliğinde alındı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde kurulan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde saat 10.30'da başlayan duruşmayı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de izliyor.

Brunson, mahkeme salonunda sanık bölümüne alınırken eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da kendilerine ayrılan bölüme geçti.

Davayı izleyenler arasında New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin de bulunuyor.

İzmir'de 4. kez hakim karşısına çıkan ABD'li papaz Brunson'ın kimlik tespitinin yapılmasıyla duruşma başladı.

Birçok yerli ve yabancı basın kuruluşu da salonun dışında mahkemeden çıkacak kararı bekliyor.

Brunson, İzmir’den Aliağa’ya götürüldüğü esnada özel harekat polisleri de eskort görevinde bulundu.

İDDİANAMEDE HANGİ SUÇLAMALAR VAR

FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD’li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson’un "din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı" belirtildi.

Brunson’ın FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği de iddiaları da iddianamede yer aldı.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim