Gazete Emek- İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan, Adalet Bakanı Gül’ün Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına dair “kısıtlamaların kaldırıldığı” açıklamasının ‘taahhüt’ anlamı taşıdığını belirterek, “Tereddütlerin giderilmesi bakımından avukat görüşmesinin sağlanması gerekiyor” dedi. Türkdoğan, CPT’nin İmralı’ya yaptığı ziyaret için ise “oldukça önemli” bir adım değerlendirmesinde bulundu.


 Gül’ün açıklaması sonrası konuşan Öcalan’ın avukatları 2 Mayıs’tan sonra yaptıkları başvurulara olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmediğini belirterek, görüş yasağının halihazırda ‘fiili olarak’ devam ettiğini belirtti.

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) 7 Mayıs Salı günü İmralı Cezaevi’ni denetlediği öğrenilirken, Gül’ün açıklaması bu ziyaretin ardından geldi.


İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, söz konusu gelişmeleri Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’a değerlendirdi.

Adalet Bakanı Gül tarafından yapılan açıklamanın önemli olduğunu kaydeden Türkdoğan, “Tabi bu mesajla birlikte bu hafta İmralı’da bir avukat görüşmesinin olmasını bekliyoruz. Bu açıklama sonrasında gerekiyor” dedi.

“Olası bir avukat görüşünde İmralı’dan devam eden açlık grevlerine ilişkin düşüncesi biraz daha net olarak kamuoyuna yansımasını bekliyoruz. İmralı’da avukat görüşmelerinin başlayacak olması tecridin kırıldığını gösterecek. Yapılacak avukat görüşmesi ve oradan çıkacak sonuçları beklemek gerekiyor. Sonuçta açlık grevindekilerin bir iradesi var. Onlar değerlendirip, karar vereceklerdir.”

“Adalet Bakanı’nın açıklaması ‘taahhüt’ anlamı taşıyor”


Adalet Bakanı’nın açıklamasının “taahhüt” anlamı taşıdığını belirten Türkdoğan, “Bir Adalet Bakanı’nın televizyonlarda İmralı’daki ‘yasakları kaldırdık’ demesi ‘fiili engelleri de kaldırdık demek’ anlamı taşımalı” dedi ve ekledi:

“Bakan böyle bir şey söylüyorsa bunun taahhüt olarak alınması gerekiyor. Tereddütlerin giderilmesi bakımından avukat görüşmesinin sağlanması gerekiyor. Görüşme sağlandığı ve Öcalan’ın mesajı getirildiği takdirde tecridin sona erdiği yorumlanabilir.”


“Adım atılmasının nedeni açlık grevleri”


Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesinin sağlanmasının en önemli etkenin açlık grevleri olduğunu belirten Türkdoğan, şunları dile getirdi:

“8 Kasım’da Leyla Güven’in başlattığı ve 16 Aralık’ta cezaevlerinde açlık grevleri başlaması ve yaygınlaştırılması, 1 Mart itibariyle 90 hapishanede 2 bin 983 tutuklunun süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olması ve 30 tutuklunun ölüm orucuna başlaması ve kararlı duruşların etkisi olduğunu düşünüyorum. Tüm bunlar devlet yetkililerine artık yasal haklar yönünden adım atmaya zorlamıştır.”

“CPT’nin İmralı’ya gitmesi oldukça önemli”

Diğer yandan CPT’nin İmralı’ya yaptığı ziyareti de değerlendiren Türkdoğan, CPT’nin 5 Mayıs’ta Türkiye’ye geldiğini, İHD ve TİHV yetkilileri ile birlikte 6 Mayıs’ta görüşme yaptıkları bilgisini verdi.

Türkdoğan, görüşmeye dair ise şunları aktardı:

“Görüşmede hem açlık grevlerinin durumlarını, tecrit sorununu ifade ettik. Hem de işkence kötü muamele yasağına aykırı uygulamalar konusunda raporlarımızı paylaştık ve İmralı hapishanesine gitmeleri gerektiğini ifade ettik. İmralı’ya gidileceğini biliyorduk.
“Dün bakanın açıklaması sonrasında anladık ki İmralı’ya bir gün sonra gitmişler. 2017’de yaptığı tespitleri gözlemlemek için Türkiye’ye geldiler. Tabi ki zamanlama önemli, açlık grevlerinin olduğu bir dönemde geldi. İmralı’ya gitmeleri oldukça önemliydi.”


Türkdoğan ayrıca, CPT’nin kendilerinin yaptığı tavsiyelere uyacağını beyan etmesinin de son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.


HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 191’inci gününde, Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise 18’inci günde. İkinci grup da 8’inci günü geride bırakıyor.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin talebi ortak: İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile geçtiğimiz 2 Mayıs’ta görüşmüştü ancak görüşme sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ‘yapılan görüşme tecrit koşullarında gerçekleştirildiği’ için talepleri kabul görene kadar ‘eyleme devam’ kararı almıştı.

Ayrıca 2 Mayıs sonrası avukatların yaptığı görüşme başvurularına olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt verilmedi.

Editör: TE Bilişim