Gazete Emek- İtalya ve İspanya başta olmak üzere Avrupa'da korkunç bir tablo ortaya çıkmaya başladı. Sadece Avrupa'da değil İran'da da çok ciddi kayıplar oldu. Türkiye'de ise henüz Avrupa'daki kadar ciddi bir durum söz konusu değil. 

Önlemler noktasında ise ciddi yetersizlikler var. Başka ülkeler ile olan sınır kapılarının çok geç kapatılması ve Türkiye içinde bir karantina durumunun hızlı bir şekilde sağlanamaması nedeniyle salgının büyüme riski çok yükseldi. 

DR MAĞAZALARI İŞÇİLERİN HAKLARINI GÖZARDI EDİYOR

Duyarlı kesimlerin çağrısına rağmen hala birçok büyük mağaza işçilerin, çalışanlarının canını hiçe sayarcasına kapılarını açık tutmaya devam ediyor. DR mağazaları da aynı şekilde açık ve işçilerini çalıştırmaya devam ediyor. DR çalışanları sosyal medyada başlattıkları kampanyalarda mağazaların kapatılmasını ve işçilerin hak mağduriyetine uğramayacakları bir şekilde evlerine gitmelerinin sağlanmasını istiyor. İşçilerin bu haklı taleplerine ise henüz olumlu bir yanıt verilmiş değil. Bu durum işçilerin can güvenliğini de ciddi olarak riske ediyor. DR'nin İstanbul başta olmak üzere birçok kentteki mağazası gelen müşterilere hizmet vermeye devam ediyor. 

"SAĞLIĞIMIZDAN ENDİŞE DUYUYORUZ"

Gazete Emek'e ulaşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen DR çalışanları, yaşanan salgın nedeniyle yaşamlarından ciddi endişe duyduklarını söyledi. Çalışanlar bu şekilde hem kendilerinin hem de ailelerinin koronavirüs kapma riski ile karşı karşıya olduklarını vurguladı. 

BİRÇOK FİRMA KAPATMA KARARI ALDI

Bazı giyim firmaları koronavirüs salgını nedeniyle mağazalarını 19 Mart itibarıyla kapatma kararı aldı. Kahvehanelerden tiyatrolara, spor salonlarından internet kafelere kadar toplu olarak bulunulan birçok mekan kapatılmışken AVM’lerin hâlâ açık tutulması tepkilere neden olmuştu.

Bugün çok sayıda firma sosyal medya hesaplarından koronavirüs önlemleri kapsamında mağazalarını kapatacaklarını duyurdu.

Mağazalarını kapatacağını açıklayan firmalardan bazıları şöyle: Boyner-YKM, Mudo, Yargıcı, Mavi, Beymen, Vakko, Network, Roman, İpekyol, Twigy, Twist, Altınyıldız.

İŞÇİLER NE OLACAK?

Firmaların çoğu yaptıkları açıklamalarda çalışanların hakları konusunda özenli olacaklarını belirtse de çok sayıda işçinin mağdur edildiği bilgileri geliyor. Bazı firmalar 6 aydan az çalışan işçileri işten çıkarttı, daha kıdemli çalışanları ise yıllık izin veya yıllık izinleri kalmamışsa ücretsiz izne çıkardı.

Editör: TE Bilişim