Gazete Emek- Dersim’de 2017 yılında yaşanan bir çatışmada yaşamını yitiren PKK’li Agit İpek’in cenazesi ailesine üç yıl sonra, posta yoluyla gönderilmesiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyusunu Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubeleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği ile Diyarbakır Barosu yaptı.

Suç duyurusu dilekçesinde Diyarbakır ve Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı olarak işlemi gerçekleştiren tüm görevliler, cenaze teslimini keyfi olarak engelleyen görevlilere ve defin sırasında mezarlıkta bulunan kamu görevlilerinin tespit edilerek haklarında dava açılması istendi.

“Bedene ait kemikler içinde miydi bilmiyorum”

Suç duyurusunda Agit İpek’e ait cenazenin aileye kargoyla teslim edilmesi süreci ve anne Halise Akyol’un anlatımlarına da yer verildi.

“Cenazemizi gömmek istediğimizde bile sadece birkaç kişiye izin verildi. Daha biz gitmeden kuşatılmıştı mezarlık. Ziyaret etmek isteyen köylüler geri çevriliyordu.

“Köyden imamın gelmesini, kemikleri kefene koyarak gömülmesini istedik ama buna da izin vermediler. Bu yüzden torbayı açmadık, tüm bedene ait kemikler içinde miydi bilmiyorum, bakma fırsatımız olmadı, güvenlik görevlileri acele etmemizi istediği için hızlı bir şekilde defnedip köyden ayrıldık.”

Dilekçede, insan hak ve özgürlükleri temelinde mücadele yürüten ve ağır insan hakları ihlallerine karşı mücadele veren hak örgütleri olarak meydana gelen bu olaya ilişkin kamusal bir sorumluk gereği suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

“Kişinin hatırasına hakaret”

Dilekçede, İpek’e ait cenazenin kargoyla teslim edilmesi, Türk Ceza Kanunu’n 94’üncü maddesi gereği “işkence ve eziyet yasağı” paralelinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 3’üncü maddesince “hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı aşağılayıcı muamele ya da cezaya tabi tutulmaz” şeklindeki hükümlerine yer verildi.

Dilekçede, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca  işleme karar veren ve uygulayan görevliler, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı olarak çalışan ve suçtan haberdar olan görevliler, defin sırasında mezarlıkta bulunan ve töreni engellemeye çalışan kamu görevlileri, DNA eşleşmesine rağmen cenazenin keyfi şekilde teslim alınmasını engelleyen görevlilerin tespiti  edilerek haklarında soruşturma başlatılması istendi.

Ayrıca tespit edilecek kişilerin, “işkence ve eziyet yasağı, görevi kötüye kullanma, özel hayatın gizliliğini ihlal, Kişinin hatırasına hakaret” suçlarından ifadelerinin alınarak, haklarında kamu davasının açılmasına izin verilmesi talep edildi.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim