Gazete Emek- Şırnak'ın Silopi ilçesinde, 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 5'inci gününde kolluk kuvvetleri tarafından vurulduktan sonra cenazesi 7 gün sokak ortasında bekletilen 57 yaşındaki Taybet İnan, ölümünün 3'üncü yılında vurulduğu sokakta anıldı. Anmaya Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ın ilçelerinden gelen çok sayıda kişi katıldı.

HDP milletvekilleri Nuran İmir, Tülay Hatimoğulları ve Dersim Dağ'ın da katıldığı anmada ilk olarak İnan'ın ailesi ziyaret edildi. İnan'ın eşi ve yakınları tarafından karşılanan kitle, daha sonra İnan evinin önüne geçerek, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

'300 YIL DA GEÇSE UNUTMAYACAĞIZ'

Burada konuşan HDP'li Nuran İmir, İnan'ı unutmayacaklarını belirterek, olay hakkında İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün '6 gün sonra öğrendik' şeklindeki savunmasını hatırlattı. İmir, "Milyonlar duymuştu, milyonların duyduğunu duymamış gibi yapıyorlar. Unutmayacağız. Değil 3 yıl, 300 yıl geçse de unutmayacağız. Kürt halkına yaşatılanların hesabını tek bir kişi kalsak dahi soracağız" dedi.

HATİMOĞULLARI: TECRİDE SON VERİN

Daha sonra konuşan HDP'li Hatimoğulları da, İnan'ın acısının halen yüreklerinde olduğunu ve kendilerine direniş azmi verdiğini söyledi. Ortadoğu halklarının bir bütün olarak faşizm ve baskı altına alınmaya çalışıldığını belirten Hatimoğulları, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrite de değindi. Hatimoğulları, Tecride son verilmesi için Leyla Güven'in sürdürdüğü açlık grevini hatırlatan Hatimoğulları, "Bugün Kürt halkı ile birlikte aslında Türkiye'nin diğer halkları da tecrit altında tutulmaktadır. Bugün buradan Taybet Ana'nın evinin önünden sorumlulara sesleniyoruz. Kürt halkı üzerindeki tecride son verin. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi sonlandırın" dedi.

Açıklamanın ardından İnan'ın vurulduğu yere yürüyen kitle buraya karanfiller bıraktı. 

Daha sonra, sokağa çıkma yasakları sırasında hayatını kaybeden Mele Hasan Sanır ve Pakize Nayır'ın aileleri ziyaret edildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Editör: TE Bilişim