Gazete Emek- Ceren Damar'ın katili Hasan İsmail Hikmet'in yargılandığı davanın 4'üncü duruşmasına sanık avukatı Vahit Bıçak'ın tepki çeken savunması damga vurdu. Ana kararını açıklamak için duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, kararın gizli açıklanacağını belirterek duruşma salonunu boşalttı.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık Hasan İsmail Hikmet'i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

DURUŞMA ÖNCESİ ADLİYE ÖNÜNDE YAPILAN AÇIKLAMALARDA 'CEREN DAMAR İÇİN ADALET İSTİYORUZ' DENİLDİ

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde araştırma görevlisiyken 2 Ocak 2019'da kopya çekerken yakaladığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından katledilen Ceren Damar Şenel cinayeti davasının 4'üncü duruşması Ankara 33'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı.

'Tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme' suçundan yargılanan sanık Hasan İsmail Hikmet'in hakkında 29 Kasım'da görülen duruşmada ağırlaştırılmış müebbet ve 8 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Mahkemenin kararını açıklaması beklen davanın bugünkü duruşmasında, Ceran Damar Şenel'in ailesi dava öncesi Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. ceren Damar'ın babası Mustafa Damar, diğer aile bireyleriyle yaptığı açıklamada ve açtıklşarı pankartta 'Ceren Damar için adalet istiyoruz' dediler.

Yaklaşık 100 avukatın hazır bulunduğu duruşmanın başlamasıyla Türkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonu'nun davaya müdahillik talebi, 'suçtan doğrudan zarar görmedikleri' gerekçesiyle reddedildi.

TEPKİ GÖREN SANIK AVUKATI: SİZE BUGÜN HUKUK DERSİ VERECEĞİM

Ceren Damar'ın ailesi ve avukatları adalet isterken savunma yapan sanık avukatı Vahit Bıçak, ceza indirimi peşindeydi:

"Elbette bugün ele aldığımız olayda sanık bir suç işlemiştir. Konuştuğumuz konu cezanın ne olması gerektiği konusudur. Ceren Damar‘a adalet için, Hasan İsmail Hikmet’e adalet için buradayız. Sanık ne yapmamıştır? Sanık çoklu bir öldürme yapmamıştır. Sanık burada bir katliam yapmamıştır. Çılgın cinayet de yapmamıştır. Seri cinayet de işlememiştir. Çoklu öldürmeler üç başlık altında karşımıza çıkmaktadır."

Sanık avukatı, ifadelerine tepki gösteren mağdur avukatlarına, "Size bugün hukuk dersi vereceğim" diyerek sözlerine devam etti. Avukat Vahit Bıçak'ın sözleri bu kez tüm salonda tepkiyle karşılandı:

"Sanık neler yapabilirdiyi neler yapmadıyı anlatıyorum. Size bugün hukuk dersi vereceğim. Sanık kantine gidip elindeki silahın mermisini boşaltabilirdi. Sanık katliam işlememiştir. Silahla taramamıştır. Öğretim odasına dalıp karşısına kim çıktıysa ateş etmemiştir."

SANIK AVUKATI: BU BİR KADIN CİNAYETİ DEĞİLDİR

Tepki çeken ifadelerinin ardından savunmasını mahkemenin baskı altına alındığını ima eden açıklamalarla sürdüren sanık avukatı, Vahit Bıçak, Ceren Damar’ın öldürülmesinin yıl dönümünde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da seslendirenler arasında yer aldığı bir şarkı bestelendiğini belirterek, “Bu dava boyunca besteler yapılmış, şarkılar söylenmiş açıklamalar yapılmış ve Anayasa’nın 138. maddesi ihlal edilmiştir. Bunu devletin üst kademelerindeki kişiler yapmıştır. Biz mahkeme heyetinin baskı altında kalmayacağına inanıyoruz" dedi.

Tepki çeken savunmasına devam edeen sanık avukatı, Ceren Damar Şenel'in ve sanığın telefonunun incelenmediğini belirterek, "Sanığın telefonun incelenmesine ilişkin rapor bulunmamaktadır. Maktulün cep telefonu hafızası, görüşmeler, fotoğraf arşivine hiçbir şekilde ulaşamamıştır. Sanıkla maktul arasındaki ilişki için bu kayıtlara bakılır. Somut olayımızda iki tarafa da bu yapılmamıştır. Maktulenin telefonu açılırsa ne olacak merak ediyoruz. Devlet sırrı gibi korunuyor" dedi. 

'HAYSİYETSİZLİĞİN KİTABI YAZILIYOR İÇERİDE'

Sanık avukatı Vahit Bıçak'ın iddialarının ve suçlamalarına tepki gösteren Ceren Damar'ın babası Mustafa Damar Twitter'dan paylaştığı mesajda, tepkisini "Haysiyetsizliğin kitabı yazılıyor içerde... Duruşma salonun duvarları haya etti de avukatlık cübbesinin ardına sığınanlar haya edemedi. #CerenDamar baban nasıl dayansın kızım..." sözleriyle dile getirdi.

'CEREN DAMAR 15 TEMMUZ LEHİNE TWEET ATTI'

Ceren Damar Cinayeti'nde mağdurun suçlu olduğunu savunan avukat Vahit Bıçak, sanık Hasan İsmail Hikmet'in cinsel saldırıya uğradığını iddia ettikten sonra "Bu, bir kadın cinayeti davası değildir. Karşınızda bu kadar ağır bir suçun mağdurunun oturduğunu unutmayın" sözleriyle suçlamalarını sürdürdü.

'Bu, bir kadın cinayeti davası değildir' sözlerinin tepkiyle karşılanmasının ardından sanık avukatı Vahit Bıçak, savunmasına Ceren Damar'ın 15 Temmuz darbe girişimini övdüğünü iddia ederek sürdürdü. Sanığın annesinin polis olduğunu belirten Bıçak, sanığın ailesini, Ceren Damar ve eşinin 'FETÖ'den suçladığını iddia etti.

Ceren Damar Şenel’in eşi Levent Şenel'e olay günü telefon ederek, 'Beni ihbar eden öğrenciyi kopya çekerken yakaladım' dediğinin kanıtlar arasında yer aldığını söyleyen avukat Vahit Bıçak'ın,  'sonradan atanan danışman hocası şimdi öğrencisinin hapse atılması için mücadele ediyor' sözleri üzerine Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, “Seni de attıracağız” dedi. Baba Damar’ın bu tepkisi üzerine sanık avukatı Vahit Bıçak, "Beni göndermeye 'fetocuların' gücü yetmedi, sizinki mi yetecek? Ben 28 Şubat'tan beni FETÖ ile uğraşıyorum" diye bağırdı.

MAHKEME BAŞKANI DA SANIK AVUKATINA TEPKİ GÖSTERDİ 

Ceren Damar cinayeti davasında sanık avukatı Vahit Bıçak'ın duruşmadaki ifadeleri ve tavırları sonunda mahkeme başkanının da tepkisini çekti. Avukat Bıçak'a "Sen buraya mı, basına mı hitap ediyorsun?" diye seslenen mahkeme başkanı, "Varsa derdin git açık oturum yap” diyerek avukatı uyardı.

Beş profesörün davayı bırakması için kendisine telkinde bulunduğunu iddia eden Vahit Bıçak'a yanıt veren mahkeme başkanı "Bize gelen giden olmadı" dedi.

Duruşmayı uzatmak yönünde çabalarının olmadığını söyleyen sanık avukatı Bıçak, “Biz sanığın serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. Bu sözlerin üzerine Bıçak, sanık Hikmet’in mahkemede söylediği, “Kimse bu durumda olmak istemez. Acının tarifi yok” sözlerini hatırlattı ve “Asıl insanlık dersini sanık vermiştir” dedi.

Tepkilerin daha da artması üzerine kendisine psikolojik baskı uygulandığını savunan Bıçak, "Sanığın tutukluluğunda geçirdiği süre uyarı olmuştur ve topluma kazandırılmalıdır" dedi.

Ceren Damar'ın ardından ağıt yakıldığını hatırlatan avukar Bıçak'a baba Damar'ın, "Seni arkandan da ağıt yakacağız" demesi üzerine hareketlenen bıçak, "Benimle ilgili ölüm tehdidinde bulundu. Katil ruhlu adam. Bu babaya söylenecek çok şey var. Herkes hak ettiği şekilde yaşıyor. Öldürmeye teşebbüsten suç duyurusunda bulunmuştur" dedi.

MAHKEME HEYETİ KARARIN GİZLİ AÇIKLANMASINA KARAR VERDİ

Ceren Damar'ın katili Hasan İsmail Hikmet'in avukatı Vahit Bıçak'ın tepki çeken savunmasının ardından mahkeme heyeti ana kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi. mahkeme heyeti kararın gizli açıklanacağını belirterek duruşma salonunu boşalttı.

MAHKEME KARARINI AÇIKLADI: AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Mahkeme kararını gizli olarak açıklayacağını belirterek duruşma salonunu boşalttırdı. Kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık Hasan İsmail Hikmet'i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim