Gazete Emek- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde öğrenciyken katıldığı eylem ve etkinlikler gerekçe gösterilerek tutuklanan ve 2016 yılından beri Denizli T- Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Rıdvan İmre'nin hazırladığı Kürtçe bilim kitabının basılması cezaevi yönetimince engelleniyor. 


 

Cezaevi yönetimi, 2 yıldan bu yana hazırladığı "Kürtçe Popüler Bilimler" adlı çalışmasını tamamladıktan sonra matbaaya vermek isteyen İmre'den 20 bin Türk Lirası çeviri bedeli istedi. 


 

 "ÇEVİRİ BEDELİ İSTEDİLER"


 

Cezaevinden yakınlarıyla yaptığı telefon konuşmasında  maruz kaldığı haksız uygulamaya ilişkin konuşan İmre, "Yazdığım materyalleri dışarıya göndermeme izin vermiyorlar. Kürtçe olduğu için sorun yaratıyorlar. Çeviri zorunluluğunu dayatıyorlar. Ben yazdığım için kitabı benim çevirmeme de izin vermiyorlar. Kitabı cezaevi yönetimi başka birini çevirtip öyle yollayabilirmiş. Onun da masrafını benim ödemem gerekiyormuş. 20 Bin Türk Lirası çeviri bedeli istediler. Ancak bunu karşılarsam yazdıklarımız dışarıya çıkarabileceğimi ifade ettiler" ifadelerini kullandı. 





 

ALMANCA METİN İÇİN FARKLI MUAMELE

İmre, "Daha önce cezaevinden bir başka hükümlü Almanca yazdığı eğitim bilimleri içerikli metni dışarıya iletti. Böyle bir prosedür uygulanmadı, dolayısıyla da bu konu şu an Kürtçe için uygulanıyor sadece" dedi. 

Almanca yazılan metnin incelendiği, ancak çeviri talep edilmediğini ifade eden İmre, yaptığı telefon görüşmesinde Kürtçe için de benzer incelemeler yapılabileceği, bunda bir sakınca olmadığını belirtiyor. Ancak çeviri zorunluluğunun bir inceleme konusunun ötesinde bir tür keyfi uygulama ve yaptırım olduğunu dile getiren İmre, 2 yıl boyunca üzerine çalıştığı, emek verdiği dosyasının acilen dışarıya çıkarılmasını talep ediyor. 




 

"2 YILLIK EMEK VERİLEN ÇALIŞMA ŞU AN TEHLİKEDE"

Cezaevinde birçok olanaktan ve teknik imkandan yoksun bir şekilde hazırlanan Kürtçe Popüler Bilim kitabı, Kürtçe üretilmiş bir çok benzer örnekteki yazınsal metinler gibi tehlikede. Cezaevlerinde üretilen eserlerin çoğunlukla kopyasının çoğaltılmasına izin verilmiyor.

Daha önceleri benzer durumlardaki bazı üretimlerin "kaybolduğu" örneklere şahit olundu. Birçok Kürtçe gramer, dil bilgisi, tarih ya da antropolojik çalışmaların benzer gerekçelerle inceleme sürecinde kaybolduğu örneklerin Rıdvan İmre'nin çalışmasında da tekrar etmesi olasılığına karşı, kamuoyunun ve avukatların cezaevi yönetimine uyarması ve bilgilendirmesi gerekiyor. 





 

Editör: TE Bilişim