Gazete Emek- Muş’un Bulanık ilçesine bağlı Erentepe Beldesi'nde, 6 Haziran 2012 tarihinde cezaevinde hayatını kaybeden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Belde Başkanı Aydın Kaya'nın mezar taşı Bulanık Savcılığı'nın talimatıyla askerlerce kırıldı. Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşamını yitiren Kaya'nın mezar taşında, "Em te ji bîr nakin (Seni unutmayacağız)" yazıyordu.

MEZARCI SÖKEMEYİNCE ASKERLER TARAFINDAN KIRILDI

Erentepe Jandarma Karakolu'na 29 Ekim'de çağırılan Aydın Kaya'nın ağabeyi Hüseyin Kaya, karakol komutanının, Bulanık Savcılığı'nın talimatı doğrultusunda mezar taşını kıracaklarını ilettiğini söyledi:

"27 Ekim'de beni karakola çağırdılar. Köyde olduğum için ancak 29 Ekim'de karakola gidebildim. Komutan ve yanındaki yetkili asker bana kardeşimin mezarının fotoğrafını gösterdi. Mezar taşında yazılan Kürtçe 'Em te ji bîr nakin' yazısını göstererek, 'Bu ne anlama geliyor?' diye sordu. Ben anlamının 'Seni unutmayacağız' olduğunu söyleyince 'Emin misin?' diye sordu. Ben de emin olduğumu, yazının başka bir anlamının olmadığını söyledim. Ardından bana 'Savcının talimatı var, bu mezar taşını kıracağız' dedi. Ben itiraz edince, bir mermerci getirip kırdırmamı istedi. Askerlerle birlikte gittiğimiz mezarlığa bir de mermerci çağırdık, ama mermerci taşı sökemedi. Bunun üzerine askerler 'Savcı talimatıdır' diyerek, mezar taşını kırıp götürdüler."

'ABİM ARTIK MEZAR TAŞI OLMAYAN MEZARDA YATIYOR'

Askerlerin, mezar taşının neden kırılıp götürüldüğüne dair bir gerekçe göstermediğini dile getiren ağabey Kaya, "Kardeşim 7 yıl önce gözaltına alındı ve hasta olmasına rağmen tutuklanıp cezaevine konuldu. Daha 3 gün geçmeden yaşamını yitirdi. Şimdi de mezar taşını götürdüler. Mezar taşı olmayan mezarda yatıyor. Ne diyebilirim, onları Allah’ın adaletine havale ediyorum" diye konuştu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Mensur Işık olayı Meclis gündemine taşıdı.

Kaynak: M.A

Editör: TE Bilişim