Gazete Emek-  Cumartesi Anneleri, 27 yıl önce gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan 5 çocuk babası Mirze Ateş’in (37) akıbetini sordu. Yıllardır eşine dair bir haber almayı bekleyen eşi Rınde Ateş, "Umudumu kesemem, kesmeyeceğim” sözlrini sarf etti.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talep etmek için her hafta düzenledikleri eylemlerinin 833’üncüsünü gerçekleştirdi. Koronavirüs salgını nedeniyle online gerçekleşen eylemde bu hafta 18 Mart 1994’te Diyarbakır Kulp ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mirze Ateş’in (37) akıbeti soruldu.

EŞİ: BENZİN DÖKEREK YAKTIKLARINI DUYDUK

Açıklamada ilk sözü alan Mirze Ateş’in eşi Rınde Ateş, eşinin köye baskın yapan askerler tarafından gözaltına alındığını söyledi. Ateş, eşinin kaybedilme öyküsünü “Baskında evimiz yakılarak eşim gözaltına alındı. Çok sonra eşimin Kulp’un bir köyünde benzin dökülerek yakıldığını duyduk. Ancak cenazeyi alamadık çünkü köylüler devletin gelip cenazeleri tekrar çıkarıp götürdüğünü söylediler” sözleriyle dile getirdi.

27 yıldır umudunu yitirmediğini söyleyen Ateş, “Hala bir yerden haber almayı bekliyorum ama haber gelmiyor. Umudumu kesemem, kesmeyeceğim” dedi.

EVİ ATEŞE VERİLDİ

Bu haftaki açıklamayı ise Cumartesi İnsanlarından Seza Mis Horuz okudu. 37 yaşındaki 5 çocuk babası Mirze Ateş’in Kulp’un Konuklu Köyü’ne bağlı Sadıka Mezrası’nda yaşadığını ve 1994 Mart’ının ortalarında bölgede operasyona çıkan asker ve korucular tarafında evine yapılan baskınla gözaltına alındığını belirten Horuz, “Gece yarısından sonra gerçekleşen baskında evi ateşe verilen Mirze Ateş, elleri kelepçelenip, başına torba geçirilerek, diğer köylülerle birbirlerine halatla bağlandı. Gözaltına alınanlar önce Sivrice Karakoluna, oradan Kulp Jandarma Komutanlığına götürüldü. Burada bir süre tutulan köylüler sonra Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığına sevk edildi” diye belirtti.

 

ÇABALAR SONUÇSUZ KALDI

Olaydan bir ay sonra Ateş’in kardeşi Eşref Ateş’in de gözaltına alındığını anlatan Horuz, şu bilgileri paylaştı: “Eşref Ateş gözaltında tutulduğu Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığında kardeşiyle aynı tarihte gözaltına alınan akrabaları Kuddusi Adıgüzel ile karşılaştığı ve ondan kardeşi Mirze Ateş’in de aynı yerde olduğunu öğrendi. Gözaltına alınan köylüler aylarca işkenceye maruz bırakıldıktan sonra Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne (DGM) çıkarıldı. Ancak gözaltına alındıkları reddedilen Mirze Ateş ve Kuddusi Adıgüzel’den bir daha haber alınamadı. Mirze Ateş’in gözaltına alındığına ve aylarca gözaltında kaldığına dair birçok tanıklık bulunmasına rağmen ailenin bütün girişimlerinin sonuçsuz kaldı.”

Mirze Ateş’in akıbetinin karanlıkta bırakıldığını, faillerin ise cezasızlıkla korunduğu söyleyen Horuz, yargı makamlarını Mirze Ateş dosyasındaki 27 yıllık cezasızlığı sonlandırmaya ve adaleti sağlamak için harekete geçmeye çağırdı.

Kaynak: MA

Editör: TE Bilişim