Gazete Emek-

İsmail ARI

Türkiye’de salgın vakaları artarken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeni yetkiler verildi. 16 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Korunan Alanların Tespit, Tescil Ve Onayına İlişkin Usul Ve Esaslara Dair Yönetmelik’te yapılan değişikliklerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkilerine yenileri eklendi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında entegre tesis ve madencilik faaliyetlerinin önü açılması ile nitelikli doğal koruma alanlarında baraj, gölet ve iskele gibi yapıların inşasına izin verilmesinin tüm izin ve ilan süreçlerinin ‘Cumhurbaşkanı oluru’na bağlanmasına tepki gösterdi.

ŞPO Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren ve gündelik hayatımızı radikal bir şekilde etkileyen virüs salgını gündemdeyken” yönetmelik değişikliği ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeni yetkiler verilmesine dikkat çekildi.

Yönetmelik değişikliğinin ‘planlama ilke ve esaslarına aykırılık içerdiği’ni vurgulayan Şehir Plancılar Odası, yönetmeliğe ilişkin “Sermaye çevrelerinin taleplerini karşılamak amacıyla yayımlanan yönetmelik değişikliği için odamız tarafından hukuki süreç başlatılacaktır” açıklaması yaptı.

KORUMA ANLAYIŞINDAN UZAK BULUNUYOR

ŞPO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ceren İlter, “Yönetmelikte ‘Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarının’ ayırt edici özelliklerinde doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler sıralandıktan sonra, entegre tesis ve maden de bu tanıma sokuluyor ama aslında bunlar ‘doğal ve kültürel bakımdan’ düşük yoğunluklu faaliyetler değil. Ayrıca, bu tanımın içerisinden ‘Kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak’ ibaresi de çıkarılarak, bütüncül ve sürdülebilir koruma yaklaşımından uzaklaşıldı. Kesin korunacak hassas alanların korunması gereken sınırı ve sınırın dışındaki alanı etkileyebilecek faaliyetler bunlar” diye konuştu.

ANIT AĞAÇLARIN DA TANIMI DARALTILDI

Yeni yönetmelikle beraber anıt ağaçların tanımının daraltıldığını vurgulayan İlter, “Kent dokusunu tamamlayan kent imajına etkisi olan ağaçlar, yani Kuğulupark, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki, kumrular sokaktaki, AOÇ’teki ağaçlara yönelik tanım daraltıldı. Hiçbir zaman bu tip konularda, örneğin bir yerde bira baraj yapımı konusunda yerelin görüşü, bu olaya karşı tepkisi göz önüne alınmadan, bilimsel ve katılımcı yöntemler uygulanmadan kararlar alınıyor. Entegre tesis örneğin hayvancılıkla ilgili bir tesis ya da tarımsal amaçlı entegre tesis ve konaklama işletmesi de olabilir” dedi.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim