Gazete Emek- Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak dört kategoriye ayrılan illerdeki risk durumuna göre yeme içme yerlerinin açılmasından yüz yüze eğitime, hafta sonu kısıtlamalarından hafta içi kısıtlama saatlerine kadar kademeli "normalleşme" kararları görüşüldü.

Beştepe’de yapılan ve üç buçuk saat süren toplantının ardından kameraların karşısına geçen Erdoğan, alınan kararlara dair açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

KORONAVİRÜS GÜNDEMİ

"Salgının yayıldığı dönemlerde tedbirleri sıkılaştırırken salgının seyrinin aşağı yönlü olduğu dönemlerde de normalleşme adımlarını atmıştık. Türkiye hem sağlık hizmetleri hem önleyici tedbirler hem ekonomik destekler bakımından herkesin örnek aldığı bir yerde durmaktadır.

Bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz.

Sağlık Bakanlığımız ve Bilim Kurulu, yüz bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere çeşitli kriterlere göre illerimizi sınıflandırdı. Bu değerlendiremye göre de 81 ilimiz düşük riskli mavi, orta riskli sarı, yüksek riskli turuncu ve çok yüksek riskli kırmızı olarak renklere ayrıldı. Her hafta illerimiz renkleri yeniden tespit edilecek. Her iki haftada bir normalleşme uygulamaları güncellenecektir. Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı salgının her bir ilimizdeki iyileşme veya kötüleşme durumana göre verilecektir.

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek."

HAFTA İÇİ SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

"Ülkemizin tamamında süren akşam 21.00 ile sabah 05.00 arası sokağa çıkma yasağı sürecek."

YÜZ YÜZE EĞİTİM

"Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten orta okullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacaktır. Yüksel ve çok yüksek riskli illerde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır."

KAFE VE RESTORANLAR

"Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebileceklerdir."

HALI SAHA VE SPOR TESİSLERİ

"Halı saha, yüzme havuzu vb. tesisler, düşük ve orta riskli illerimizde sabah 07.00 ile akşam 19.00 arasında faaliyet gösterebileceklerdir."

KAMUNUN ÇALIŞMA SAATLERİ

"Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler, farklı düzenlemeler yapabilecektir."

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

"Yarın İnsan Hakları Eylem Planımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Bu eylem planında 9 başlık altında yüzlerce faaliyet yer alıyor.

Attığımız her adımda olduğu gibi İnsan Hakları Eylem Planı hazırlıklarında da hemen her konunun dönüp dolaşıp darbe anayasasının yol açtığı sıkıntılara dayandığını gördük. Bir süre önce milletimizin takdirine sunduğumuz yeni anayasa hazırlama teklifimiz bu eylem planının adeta çatısını, yani tacını oluşturuyor.

Cumhur İttifakı çatısı altında yeni ve sivil anayasa meselesini tüm platformlarda tartışmaya açarak herkesin katkısını almak üzere bir yola çıkıyoruz.

Gelin cumhuriyetimizin 100. yılını sivil bir anayasa ile karşılayalım. Kimse bizimle birlikte bu yolda yürümese bile Cumhur İttifakı olarak yeni ve sivil anayasa metnimizi tamamlayıp milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız."

EKONOMİ "REFORMLARI"

"İnsan Hakları Eylem Planımızla eş zamanlı ve eş güdümlü olarak ekonomi alanında hayata geçirceğimiz reformların da hazırlıklarını yürüttük. Çözüm odaklı bir yaklaşımla üzerine gideceğimiz alanları öncelikli hale getirdik. Her reform gibi bu çalışmalardan da rahatsız olanlar elbette çıkabilir. Biz kısa mesafe değil maraton koşucusuyuz. Bu anlayışla hazırladığımız ve önümüzdeki hafta açıklayacağımız reformları kararlılıkla uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim