Gazete Emek- Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararının haber yapılmasını eleştiren Cumhuriyet gazetesinin yeni yazarı Bartu Soral'ı 'hırdavatçı' benzetmesine yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya'dan tepki: "Kasap ya da hırdavatçı işletmek isteyen birileri çıkabilir. Ne kasaplığı biliriz ne de hırdavatçılığı. Bizim parayla, pulla işimiz olmaz. Biz yalnızca gazeteciliği biliriz."

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, pazar günkü köşe yazısında gazetenin yayın çizgisini eleştiren Cumhuriyet’in yeni yazarlarından Bartu Soral’a cevap verdi.

Cumhuriyet gazetesinin yeni yazarı Bartu Soral, dün yayınlanan yazısında gazetenin yayın çizgisine yönelik eleştirilerde bulunarak, Cumhuriyet’in Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’a dair haber ve röportajlara yer vermesine tepki göstermişti. AİHM’in Demirtaş hakkındaki kararının haberleştirilmesini bile eleştiren Soral, “Acaba yarın AİHM’den örneğin Apo için, Nazlı Ilıcak için de bir karar çıkarsa; ‘diren Apo, diren Nazlı’ mı denilecek” diye yazmıştı. Soral, yazısında, “Basılı gazetenin bir yerlerinde, internet sayfasında, sık sık; ya Kavala, ya ‘Başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz’ diyen Selahattin Demirtaş, ya üst perdeden bir HDP haberi/röportajı, ya bir köşe yazısına rastlıyorum…” demişti.

KÜÇÜKKAYA: CUMHURİYET’İN ÇİZGİSİ BELLİ

Bugünkü köşe yazısının bir bölümünü Soral’ın eleştirilerine cevap vermeye ayıran Küçükkaya, gazetenin tarihini hatırlattı ve “Cumhuriyet’in yayın çizgisi bellidir. Kimsenin gücü o çizgiyi değiştirmeye yetmez, zaten yetmedi de” dedi. Küçükkaya, Uğur Mumcu’nun “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz!..” sözlerine de değinerek, “Cumhuriyet’in tarihini bilmeden, “yazar” olunmaz!..”diye ekledi.

‘HIRDAVATÇI’ POLEMİĞİ

“Büyük kurumları yönettim. Yöneticilik nedir, işletme nedir bilirim. Bir dükkân ya kasaptır, ya manavdır, ya hırdavatçıdır, ya tuhafiyedir. Yani ne sattığı bellidir. Uzmanlığı açıktır. Sattığı ürün iyiyse, rakiplerini geride bırakır. Ben akıllıyım; aynı dükkân içinde hem hırdavat satarım, hem tuhafiye, hem et, hem sebze… Böylece daha çok müşteri gelir dersen… Hiçbirisini satamazsın!” diyen Soral’a “Kasap ya da hırdavatçı işletmek isteyen birileri çıkabilir. Ne kasaplığı biliriz ne de hırdavatçılığı. Bizim parayla, pulla işimiz olmaz. Biz yalnızca gazeteciliği biliriz. Bir de aydınlanma ışığımız olan Atatürk’ü!..” cevabını veren Küçükkaya, şöyle devam etti:

 “Zor günler geçirdik, ama Cumhuriyet’in emekçileri için öncelik hep gazete oldu. O yüzden yazarlarımızla, muhabirlerimizle, yazıişleri ekibimizle, tüm servislerimizle her gün Türkiye’nin en iyi gazetesini çıkarıyoruz.
Cumhuriyet’i Yunus Nadi kurdu, Nadir Nadi ve Berin Nadi kurumsallaştırdı. Başyazarımız İlhan Selçuk’un emanetidir bu gazete. O emanet şimdi Cumhuriyet Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı, ağabeyim Alev Coşkun’un, değerli yönetim kurulu üyelerinin ve bizlerin elinde…
Habercilikten taviz vermiyoruz, değerli yazarlarımızın her dönemde korkmadan vurguladıkları ‘hukuksuzlukları’ ele alan yazılarıyla daha da güçleniyoruz.
Cumhuriyet’in simge ismi Uğur Mumcu Ağabeyimiz ne demişti:
‘Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz!..’
Cumhuriyet’in tarihini bilmeden, ‘yazar’ olunmaz!..”


Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim