Gazete Emek- Yeni parti kurma çalışmalarını sürdüren eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün gittiği Sakarya’da yaptığı açıklamalar sonrasında HDP, TBMM’ye başvurarak Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Davutoğlu’nun bu sözlerinin ardından HDP konuyu Meclis’e taşıyarak, 2014-2016 yılları arasında yaşanan saldırı ve katliamların araştırılması, Çözüm Süreci’nin sonlandırılmasına giden sürecin tüm açıklığı ile ortaya çıkarılması, sorumluların yargı önüne çıkarılması, önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bahsi geçen döneme ilişkin beyanlarının incelenmesini istedi.

Bu amaçla Meclis Araştırılmasını isteyen HDP, Meclis’e verdiği dilekçede konuya ilişkin şu gerekçelendirmeyi yaptı:

“2014-2016 yılları arasında Türkiye Başbakanı olarak görev yapan ve içinde bulunduğumuz dönemde yeni bir siyasi parti çalışmaları içerisinde olan Ahmet Davutoğlu AKP’nin tek başına iktidarı ilk kez kaybettiği, HDP’nin parti olarak barajı aştığı 7 Haziran 2015 seçimleri ile saldırı ve katliamların yaşandığı ve 1 Kasım 2015’te seçimlerin yenilendiği döneme dair önemli açıklamalar yapmıştır.

“Ahmet Davutoğlu’nun bahsettiği dönemde 5 Haziran Diyarbakır Katliamı, Suruç Katliamı, Ceylanpınar'da iki polisin öldürülmesi, Çözüm Süreci'nin bitirilmesi, 10 Ekim Ankara Katliamı ve daha birçok vahşet yaşanmış, yüzlerce insan hayatını kaybetmiş, yüzlerce insan yaralanmıştır.

“Bu katliamların ve saldırıların araştırılması için verilen önergeler reddedilmiş, yargı süreci etkin yürütülmemiş, halen olaylara kimlerin sebep olduğu, göz yumduğu ortaya çıkarılmamıştır. Kamuoyu vicdanını derinden yaralayan bu saldırı ve katliamların aydınlatılması, sorumluların yargı önüne çıkarılması, Çözüm Süreci’nin sonlandırılmasına giden sürecin tüm açıklığı ile ortaya çıkarılması, önceki başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bahsi geçen döneme ilişkin beyanlarının araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması büyük önem taşımaktadır."

Davutoğlu'na açıkla çağrısı

Davutoğlu'nun infial yaratan açıklamaları sonrası Suruç Aileleri İnisiyatifi Twitter hesaplarından, "'Defterler açılırsa' değil katliam siyasetinin defterleri açılmalı, herkes ne biliyorsa söylemelidir. 7 Haziran ile 1 Kasım arası ne oldu? Biz ne için, ne uğruna bu kadar öldük ve yaralandık?" açıklaması yaptı.


CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise Davutoğlu'nun videosunu ekleyerek attığı tweette, "Haydi Sayın Davutoğlu, çıkın açıklayın. 7 Haziran 1 Kasım arası neler oldu, hangi suçlar işlendi, açıklayın... Failleri insan yüzüne çıkamasınlar, cezalandırılsınlar... Haydi yapın bu iyiliği bu ülkeye!" dedi.

Kaynak: Binat

Editör: TE Bilişim