Gazete Emek-Tartışmalı davalarda verdiği kararlarla kamuoyunun tanıdığı ve “AYM kararını tanımayan hakim” olarak bilinen Akın Gürlek, Cumhurbaşkanı kararıyla Adalet Bakanı Yardımcılığı'na atandı. Önce İstanbul 37’inci Ağır Ceza Mahkemesi, ardından ise 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerini yürüten Akın Gürlek, muhaliflerle ilgili tartışmalı kararlara imza atmasıyla tanınıyor.

 

 

 

 

TARTIŞMALI KARARLAR

 

 

 

Gürlek, HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a “Örgüt propagandası” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası vermişti. Gürlek ayrıca, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapis cezası, gazeteci Can Dündar'ı kaçak ilan ederek gayrimenkullerine el koyma kararı verdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'yı 2 buçuk yıl hapisle cezalandıran isim yine Gürlek’ti. Akın Gürlek'in tartışmalı bir diğer kararı ise, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak, AYM'ye direnmesiyle oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AYM kararına uymaması nedeniyle Akın Gürlek'i "Yeni Zekeriya Öz" olmakla suçladı. 

 

 

 

Gürlek bu ifadeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na açtığı 75 bin TL’lik tazminat davasını da kaybetti.

 

 

 

TARTIŞMALI KARARLARA RAĞMEN TERFİ

 

 

 

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını yok sayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek'i, "birinci sınıf hakimliğe" terfi ettirdi. Bu karar, HSK'nin "AYM'de ihlale neden olan terfi edemez" şeklindeki ilke kararıyla çelişti.

 

 

 

Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre, "birinci sınıf olma", bir hâkim ve savcının adli veya idari yargıda görev süresi boyunca gelebileceği en üst seviye. AYM kararına direnmesine karşın terfi etmeyi başaran Gürlek'in, bu sayede birçok haktan yararlanmasının önü açıldı. Gürlek'in birinci sınıf hâkim statüsü kazanmasıyla maaşının arttığı, ayrıca AYM ve Yargıtay üyesi olarak atanmasının önünün açıldığı yorumları yapıldı.

 

 

 

BAKAN YARDIMCISI DANIŞTAY ÜYESİ OLDU

 

 

 

Danıştay üyeliğine seçme kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Danıştay üyeliğine seçildi. HSK Genel Kurulu'nda boş bulunan 3 Danıştay üyeliği için yapılan seçime ilişkin karar da Resmi Gazete'de yer aldı.

 

 

 

Buna göre, HSK Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Barış Tüfenkci, Konya Bölge İdare Mahkemesi Daire Başkanı Kenan Balan ve Ankara İdare Mahkemesi Başkanı Nurten Çolakoğlu, Danıştay üyeliğine seçildi. 

 

 


 

Editör: TE Bilişim