Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP), eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın AİHM kararına rağmen serbest bırakılmamasını protesto etmek için adalet nöbetleri başlatmaya hazırlanıyor.

HDP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, “adalet nöbetlerinde” Demirtaş için verilen “tutukluluğuna devam” kararı protesto edilecek. Eylemlerde “AİHM kararına uyulsun” pankartı açılacak ve Demirtaş’ın serbest bırakılması istenecek.

HDP’nin yakında açıklama yapmayı planladığı eylemin boyutu, nerede ve nasıl yapılacağı henüz net değil. Ancak adalet nöbetlerinin 1 hafta ya da 10 gün süreceği öne sürülüyor.

AİHM KARARI

Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk haline yaptığı itirazı AİHM, 20 Kasım’da karara bağlamıştı.

Demirtaş’ın, ‘özgürlük ve güvenlik hakkı’, ‘makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı’ ve ‘seçilme hakkının” ihlal edildiği tespitini yapan mahkeme, “Demirtaş’ın serbest bırakılması” hükmüne varmıştı.

Türkiye’nin ilk kez Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. maddesini ihlal ettiğini de karara bağlayan mahkeme Demirtaş’ın “siyasi nedenlerle” tutuklandığı tespitini yaptı.

ANKARA 19. AĞIR CEZA MAHKEMESİ KARARI

AİHM kararı sonrası Demirtaş’ın avukatları tahliyesini istedi. Talebi değerlendiren Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, “AİHM kararı kesinleşmemiştir” diyerek talebi reddetti ve Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, “Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi AİHM kararına rağmen Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme gerekçe olarak da AİHM kararı henüz kesinleşmedi demiş, sonra da Adalet Bakanlığı’na yazı yazmışlar öyle değil mi diye. Bu rezaletin tarifi yok.” ifadelerini kullanmıştı.

12 ARALIK’TA DEMİRTAŞ MAHKEMEYE ÇIKIYOR

24 aydır Edirne Kapalı Cezaevi’nde tutulan Selahattin Demirtaş’ın tepkisi ise kendi adını taşıyan twitter hesabından paylaşılmıştı. Demirtaş, 12 Aralık’taki mahkemeye geleceğini açıklamıştı.

Kaynak: IPA

Editör: TE Bilişim