Gazete Emek- Deutsche Welle Türkçe'den Banu Güven'in ikidarın "çoklu baro" düzenlemesiyle neyi amaçladığı yönündeki sorusunu, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nde avukatı aracılığıyla cevaplayan Demirtaş, AKP'nin bu tür yasal düzenlemelerle toplumun her kesimi üzerinde kontrol sağlamak, hatta sandık başında oy güvenliği için bulunan avukatları da saf dışı bırakmak istediğini kaydetti. 

Otoriter rejimin devamı için medya, sivil toplum, sendikalar, sosyal medya platformları ve meslek örgütlerinin de tümden denetim altına alınması gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Ancak avukatlar ve barolar direnmeye devam ettiği müddetçe, bu değişikliğin fiiliyatta pek karşılığı olmayacaktır" dedi. 

İllerde çoklu baroların kurulmasını sağlayan yasanın AKP sonrasında mutlaka değiştirileceğini belirten Demirtaş şunları söyledi: "İktidarın yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplaması, ve hatta tek kişide birleştirmesi otoriter rejimlerin devamı için yeterli değildir. Bunun yanında medya, sivil toplum, sendikalar, sosyal medya platformları, meslek örgütleri gibi yapıları da tümüyle denetim altına alması gerekir. Aksi takdirde otoriter rejim varlığını sürdüremez ve seçimlerde etkili olamaz. Baro düzenlemesi bu açıdan hem yargıyı kontrol altına almak hem de bir sivil toplum ve meslek örgütü olan baroların toplum adına dile getirdikleri itirazları susturmak amaçlıdır. Ancak avukatlar ve barolar direnmeye devam ettiği müddetçe, bu değişikliğin fiiliyatta pek karşılığı olmayacaktır."

'SEÇİM GÜVENLİĞİNE KARŞI'

"Bu konuda dikkat edilmesi gerekli başka bir husus da şu: Önümüzdeki seçimlerde seçim güvenliği açısından baroların sandıklara ve il ve ilçe seçim kurullarına yaptıkları avukat görevlendirmelerini kontrol etmeye çalışabilirler. Barolarda kontrolü sağlayarak 'yandaş avukatlar' dışındaki avukatların oy kullanma ve sayım esnasında sandık başında bulunmasını engellemeye çalışabilirler."

'BIRAKIN YANDAŞLAR ANA BARODAN AYRILSIN'

"Fakat hepimiz unutmamalıyız ki bu iktidar gidicidir ve bu ucube baro yasası da AKP sonrasında mutlaka değiştirilecektir. Eminim ki nispi temsil de dikkate alınarak, avukatların sorunlarını da ِönceleyen yeni bir yasa çıkarılacaktır. Bir avukat olarak benim kişisel gِörüşüm, hiçbir avukatın kendi barosunu terk etmemesi, yeni barolar kurulması konusunda arayışa girilmemesi yönündedir. Bırakın, yandaşlar ana barodan ayrılsın ve marjinalleşsinler."

Editör: TE Bilişim