Gazete Emek- Gazeteci Hayri Demir ve Siyaset Bilimci Hasan Kılıç’ın kaleme aldığı “Değişen Bir Şey Yok/ Meclis’ten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri” kitabına verdiği söyleşide dokunulmazlıkların kaldırılması hakkında konuşan Demirtaş, tutuklanmasının önünü açan dokunulmazlıklar konusunda çarpıcı bir iddiada bulundu.

Demirtaş, “Size göre CHP’ye düzenlemeyi destekleme kararı aldırtan neydi?” sorusu üzerine şunları söylüyor: “CHP’nin tarihi bir ‘hata’ yaptığı belliydi. Ama bu hatalarını CHP yönetimi şu ana kadar resmi olarak kabul etmedi. Bireysel olarak bazı CHP’liler bunun hata olduğunu söylediler sadece. Ama CHP yönetiminin o günlerde neden böyle bir ani karar aldığına dair çeşitli duyumlarımız var tabi ki. Spekülasyonlara yol açmamak adına ben de bunları şu anda tekrar hatırlatmak ve altını çizmek istemiyorum. Fakat bir gün her şey tüm çıplaklığıyla ortaya çıkacaktır. Sadece şu kadarını söyleyeyim. TBMM’de oylama yapılmadan birkaç gün önce bir CHP’li vekilin Genelkurmay Başkanlığı’nı ziyareti ile başladı her şey ve CHP’nin kararı ‘evet’e evrildi.” 

NE OLMUŞTU?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişiklik teklifi 20 Mayıs 2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda oylandı. Teklifin referanduma gitmeden kabul edilmesi için 367 oy gerekiyordu. AK Parti’nin (316) ve MHP’nin (40) milletvekili sayısı hiç fire olmasa bile bu rakama ulaşmazken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Anayasa’ya aykırı ama evet diyeceğiz” açıklamasıyla CHP’den de bazı vekiller “evet” oyu kullandı. Gizli oylama yapıldığı için hangi partiden kaç milletvekilinin “evet” oyu verdiği bilinmiyor. Ancak CHP’li bazı vekiller, “hayır” oyu kullanacaklarını açıklamıştı. 

Böylece, dokunulmazlıkları geçici olarak kaldıran teklif 140 ‘ret’ oyuna karşılık 376 ‘evet’ oyuyla kabul edildi ve 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. Oylamada 5 çekimser, 3 geçersiz ve 7 de boş oy kullanılmıştı.  
TBMM’de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hızla onaylanan kanunun yürürlüğe girmesiyle, yargı da harekete geçti. Meclis’teki oylamadan 5 ay sonra, 4 Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Genel Başkanları dahil 13 milletvekili gözaltına alındı. Ertesi gün 10 vekil tutuklanırken, tutuklamalar sonraki günlerde de devam etti.

Editör: TE Bilişim