Gazete Emek- Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak'tan verilen hapis cezaları onaylandı. Kararla birlikte Demirtaş hakkında verilen AİHM kararı da hükümsüz kaldı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Selahattin Demirtaş ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 4 yıl 8 ay, HDP eski Ankara Vekili Sırrı Süreyya Önder ise 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezalara sanık avukatları itiraz etmişti.

CEZALAR BUGÜN ONANDI

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İkinci Ceza Dairesi’nin bugün aldığı onama kararı ile cezalar kesinleşti. Demirtaş ve Önder, 2013 yılında İstanbul-Zeytinburnu’nda düzenlenen Newroz kutlamalarında yaptıkları konuşmalarda, “PKK’yı ve örgütün lideri Abdullah Öcalan’ı övdükleri” iddiasıyla yargılanıyordu. 

HDP: Vazgeçmeyeceğiz

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, kararla ilgili yaptığı açıklamada, "İdris Baluken kararından sonra Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder"in cezalarının onaylanması yargının ne kadar hızlı ve bağımsız olduğunu bir kez daha gösterdi. 'İş bitirildi' mi göreceğiz!" dedi.

HDP'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise, "İstinaf Mahkemesi Demirtaş ve Önder hakkında hukuksuz şekilde yürütülen davada verilen hapis cezasını onayladı. Yargı, “AİHM’in Demirtaş kararını tanımıyorum, işi bitireceğiz” diyen Erdoğan’ın talimatına uymuş, bağımlı olduğunu göstermiştir. Adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" denildi.

DEMİRTAŞ'IN AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

Karara ilişkin açıklamalamada bulunan Demirtaş'ın avukatları, Mahsuni Karaman "Hamleyi yapıp işi bitirdiler! AİHM kararı sonrası, Sn Demirtaş’ın tahliye edilmemesi için gerekli hamle yapıldı. Bam’daki dosyası incelemeye alınarak karar onandı. Utanıyorum!" diye yazdı. 

Ramazan Demir ise tepkisini "Beklenen hamle geldi. Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’in istinafta bekletilen dosyaları AİHM kararından sonra ‘normal olmayan’ bir hızda inceleme ile öne alınıp karar verildi. Demirtaş artık hükümlü olduğu için AİHM kararı boşa düştü" sözleriyle dile getirdi.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim