Gazete Emek- Anayasa Mahkemesi Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin azami süreyi aşması ve tutukluluk incelemesinin yapılmamasıyla ilgili başvurusunda hak ihlali kararı verdi.

Selahattin Demirtaş tutukluluğun kanunda öngörülen azemi süreyi aşması, tutukluluk süresinin makul olmaması, tahliye talepleri ile tutukluluğa yönelik itirazların karara bağlanmaması incelemelerinin yapılmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM'ye başvurdu. 

Demirtaş'ın başvurusunu değerlendiren AYM, oy birliği ile şu kararı verdi:

"Tutukluluğun makul süreyi aşması dolayısıyla, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, Anayasa'nın 19.maddesinin 7. fıkrası kapsamındaki kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ve elli bin tl manevi tazminat ödenmesine karar verdi." 

Anayasa Mahkemesi, vekalet ücretlerinden oluşan toplam dört bin 436 tl yargılama giderinin Demirtaş'a ödenmesine hükmetti. Kararın bir örneğinin de bilgi için 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

DEMİRTAŞ'IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, AYM'nin kararını şu şekilde değerlendirdi:

"Aym’nin Sn Demirtaş ile ilgili kararına yeni vakıf olduk. Geniş bir değerlendirme yapmak için kararı detaylı inceleme olanağımız olmasa da önemine binaen şunları söylemek lazım:

2- Aym, Demirtaş’ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen tutukluluğu ile ilgili, makul sürenin aşıldığını, tedbirin ölçülü olmadığını ve tutuk devam kararlarının gerekçeli olmadığını tespit ederek ihlal kararı vermiştir.

3- Bu kararın önemi, 20 Eylül 2019 tarihinde verilen ve hala devam eden ikici tutukluluğa etkisi olacaktır. Aym bu karar ile 6-8 Ekim olayları nedeniyle Demirtaş’ın 4 kasım 2016 ile 2 Eyül 2019 tarihleri arasındaki tutukluluğunu makul bulmayıp ihlal kararı verdiğinden ve..++

4- ikinci tutuklaması da aynı sebebe dayandığından bu ikinci kararın bir geçerliliği kalmamıştır.

Kısaca Demirtaş, 6-8 ekim olayları nedeniyle tutuklu kaldı ve bu kararla da ihlal tespit edildi; ikinci tutuklama aynı sebebe dayandığından derhal buna son verilmelidir."

Editör: TE Bilişim