Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasında 17 Haziran’da parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılaması İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Katil Onur Gencer hakkında hazırlanan iddianame 11 Ekim'de, İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede Gencer'in "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve "iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme" ile "Siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme" suçlarından 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Duruşma öncesi'nde İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, Murat Çepni, Hüda Kaya, Saruhan Oluç, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gülizar Biçer Karaca, Atilla Sertel, TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve SOL Parti, siyasi partiler ile demokratik kitle örgütleri katıldı katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bugün Deniz Poyraz katledildikten sonra ilk duruşmadayız. İzmir il örgütüne yapılan saldırıda Deniz Poyraz arkadaşımız vahşice katledildi. Bugün bir katil yargılanacak. Bu katilin arkasındaki güçler, tetiği çekmesi için yönlendirenler hala açığa çıkmadı. Deniz'e sıkılan kurşun, barış umutlarına sıkılan kurşundu. Bu kurşunu sıkmak için katili partimize gönderenler bir kaos peşindeydi. Türkiye halkları bu kaosa izin vermedi. Ülkede milyonlar Deniz oldu ve Deniz'e sahip çıktı. Özellikle iktidarın dili, nefreti, öfkesi Deniz'in öldürülmesine ve onların katilin yönlendirilmesine sebep oldu. O gün kaosu planlayanlar şunu bilsin ki; Ankara Gar katliamının, Suruç'un, Roboski'nin katilleri açığa çıkmadığı sürece bu saldırılar sürecek. Dün benzer bir saldırı İstanbul'da denendi ama başarılı olunamadı" dedi.

'ADALETTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Türkiye halklarının faşizme ve ırkçılığa izin vermeyeceğini söyleyen Puldan, "Bu katilin arkasındaki güçler yargılanmadığı ve hesap vermediği sürece bu iş bitmeyecek. Bu katil emniyeti 27 kez aramasına rağmen kiminle görüştüğü hala açığa çıkmadı. Olayın üzerinden 7 ay geçti ve katilden başka kimse tespit edilemedi. Katil sadece tetiği çeken bir katil değildir. Arkasındaki güçlerle beraber tetiği çeken bir katildir. Deniz'e söz veriyoruz. Yoldaşım yattığın yer incinmesin. Deniz'in katilleri kadınlara, partimize hesap verecek. Bu ülkeye adaletin gelmesi için büyük çaba sarf ederken, savaş yanlısı olanlar asla demokratik yöntemlerden, hukuktan ve adaletten vazgeçmeyeceğimizi bilsinler" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "AKP derin devletin kendisi oldu. Bu cinayet bir derin devlet operasyonudur. Bu olayın gerçekleştiği yer İzmir. Olay ve sonrasında yapılanlar bu katliamın planlı olduğunu ortaya koydu."

SANIK GENCER AİLENİN YANINDAN GEÇİRİLİNCE SALON KARIŞTI

Sanık Onur Gencer jandarmalar tarafından ailenin olduğu yerden götürülünce salon karıştı. Salondan "Katil" sesleri yükseldi. Bu durumda sanık ve ailenin yeri değiştirilecek. Hala gerginlik devam ediyor. 

Batman, Bingöl, Diyarbakır, Muş, Şırnak, Ankara, Siirt, Van, Şanlıurfa, Kars, Hakkari, Yalova, Bursa, Adana, İzmir, Adıyaman Barolarından Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri katılma talebinde bulunmak üzere duruşma salonundalar. 

SALONDA YİNE "KATİL" SESLERİ YÜKSELDİ

Deniz Poyraz'ın katili Onur Gencer salona dönmedi. Hakim tarafından kimlik tespiti için salona getirilmesi istendi. Katil salona kafası yukarıda göğsünü kabartarak, salona dik dik bakarak girdi. Gülerek tahrik etmesi üzerine salondan tekrar "katil" sesleri yükseldi. 

Salondakiler "O kafanı eğeceksin katil" diye bağırdılar.

KATİLİN KİMLİK TESBİTİ YAPILDI

Katilin kimlik tespiti yapıldı. Kendisine kimlik tespiti sorulduğunda HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “Bu adam Münbiç’de IŞİD’den eğitim aldı. O bir katildir. Buna göre muamele edin” dedi.

POLİSLER AVUKATLARIN YANINA SİLAHLA OTURDUĞU İÇİN SALON YİNE KARIŞTI

Şimdi de polislerin avukatların yanında silahla oturması üzerine duruşma karıştı. Avukatlar "tutanak tutulsun" diye isyan etti. Hakim talebi geç aldığı için polisler tutanaklara isimleri yazılmadan salondan ayrıldılar.

Salonda kalan polis amirinden, salondan ayrılan memurların isimleri alınarak zapta geçirildi. Jandarmanın da silahlı durmasına itiraz edildi. Onlar da şarjörleri çıkartılarak salonda kalacaklar.

Sanık heyetin zararı gidermek istiyor musun sorusu üzerine “Hayır Asla “diye cevap verdi.

Mahkeme, öncelikle iddianamenin ve kabul kararının okunması talebini reddetti. 

Halkların Demokratik Partisi vekili Av. Türkan Aslan Ağaç söz alarak ret kararına rağmen iddianameye ve kabul kararına karşı değerlendirmede bulunuyor. Avukat Türkan Arslan Ağaç, Deniz Poyrazın katledilmesi olayının nitelikli bir soruşturma yürütülmemesi sebebiyle katilin sanık kürsüsünde tek oturduğunu, şayet etkili bir soruşturma yürütülseydi katliamın arkasındaki kişilerin de sanık kürsüsünde olacağını ifade etti. Usulü açıdan eksik bu iddianameyi iade etmesi gerekirken kabul eden heyetten soruşturmanın derinleştirilmesi yönünde talepte bulundu.

Arslan, "Yakın zamanda HDP Bahçelievler ilçe binasına yapılan saldırı yargı organlarının görevlerini ihmali anlamına gelmektedir. Eğer süreç hukuka uygun olarak işletilseydi bu ve benzeri saldırılar gerçekleşmeyecekti" dedi.

Avukat Ağaç, somut örnekler de vererek bu ve benzeri katliamların iktidar ve ortaklarının hedef göstermeleri sonucunda gerçekleştiği gerçeğini dile getirdi.



 

Kolluk mensuplarının sanığı durdurmak için  harekete geçmemesi, "ismin ne abicim" diye karşılaması, çıktığında "çanta nerede" diye sorması, olay yeri incelemesinin eksik yapılması ve delillerin toplanamaması kolluğun etkili ve tarafsız bir soruşturma yürütülmesini engellemiştir.

Mahkeme heyeti Deniz'in katledildiği andan itibaren yapılan soruşturmanın eksik olduğunu dile getiren ve bu eksiklikleri sıralayan avukatlardan "özet geçmelerini" istedi. Duruma itiraz eden avukatlar soruşturmanın eksik yürütüldüğünü, bunu tamamlamak istediklerini dile getirdi.

"SANIĞIN TERÖR ÖRGÜTLERİYLE BAĞLANTISI SADECE FETÖ'YLE SINIRLI TUTULDU"

Avukat İmdat Ataş, "Sanığın terör örgütüyle bağlantısının araştırılması sadece FETÖ ile sınırlı tutulmuştur. Suriye’de  aldığı eğitim göz önünde bulundurularak farklı terör örgütleriyle bağlantısı araştırılmalıdır. Sanığın kullandığı telefonda görüşülen kişiler hakkında araştırma yapılmamış, silahı satın aldığı dükkanın sahibinin ifadesi alınmamış, HTS kayıtları üzerinde inceleme ve analiz yapılmamıştır. İzmir atış poligonunda eğitmenleri halkında araştırma yapılmamış. Memur olmasına rağmen lüks otellerde kalması , sürekli taksi kullanması araştırılmamıştır" dedi.

Av. İmdat Ataş, "Sanığa ısrarla sorulan akıl sağlığı ile ilgili sorular sanığı suçtan kurtarma çabasının göstergesidir. Emniyet ve kolluk savcılığı yönlendirmektedir.  Olay aydınlatılmamış savcılık tarafından karartılmıştır. Savcılık ve kolluk bu suçun ortağıdır. Aynı zamanda Ankara Emniyet Müdürlüğü mensubu olan Oytun Yüksel katil ile beraber çeşitli tarihlerde termal otelde kaldığı tanık beyanlarıyla doğrulanmıştır. Buna rağmen iddia makamı somut olayla doğrudan ilişkisi olabilecek bu kişiyi soruşturmaya dahil etmemiştir" diye konuştu.

Avukatların taleplerini dinleyen mahkeme heyeti duruşmaya 10 dakika ara verdi.

SALON TEKRAR KARIŞTI

Katil sanık Gencer, duruşmaya ara verildiği sırada Deniz Poyraz’ın ailesine küfürlü saldırıda bulunca tekrar salon karıştı.

MAHKEME BAŞKANI: ÖZEL YETKİLİ DEĞİLİM

Mahkemeye tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Türkiye tarihinde ilk kez bir katil siyasi partiye girerek katliam yaptı. Böyle ani kararla bitiremezsiniz. Şakran cezaevinde yargılamanın yapılmasını istemiyoruz” dedi. Mahkeme Başkanı, “Ne moral kaldı ne hal kaldı, arbede çıktı” yanıtını verdi.

Avukatlar, “Biz buraya çok mu moralli geldik” ifadelerini kullandı. Mahkeme başkanı ısrarla, “Biz genel yetkili bir mahkemeyiz, özel yetkili değiliz” sözleri dikkati çekti. Mahkeme başkanı, “Ben şimdi herkes arasından çıkıp evime gideceğim korumam yok, biraz da beni anlayın” dedi. Salondakiler, “Bizden size birşey gelmez devletten gelmesin ondan sakının” yanıtını verdi.

DURUŞMA 24 OCAK’A ERTELENDİ

Verilen karara itiraz eden avukatlar mahkeme başkanı ile, bir sonraki duruşmanın farklı bir tarihe alınması için istişare yaptı. Yapılan istişarelerin ardından duruşma 24 Ocak’a ertelendi. 

Editör: TE Bilişim