Gazete Emek- TBMM başkanlığına sunulan ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin’ kanun teklifi, izinsiz yardım toplanmasından, derneklerin denetimine kadar birçok yeni düzenleme getiriyor. Teklifte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yetkileri de artırılıyor. Soylu, soruşturma başlatılan dernek ve dernek üyeleri üzerinde yaptırım uygulayarak kapatma kararı alabilecek.


İÇİŞLERİ BAKANI GÖREVDEN ALABİLECEK


Dernekler Kanunu’na eklenen yeni madde ile terör suçları, uyuşturucu suçları, malvarlığı değerlerini aklama suçlarından dolayı soruşturma başlatılan kişiler ve görev yaptığı kurullar, İçişleri Bakanı tarafından uzaklaştırılabilecek. Bu yeterli görülmez ise İçişleri Bakanı, derneği geçici olarak faaliyetten alıkoyabilecek, mahkemeye başvurabilecek.

RADİKAL DEĞİŞİKLİKLER

Teklifte, kitle imha silahları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı malvarlığı dondurma kararları için öneride bulunma dışında, özellikle yardım toplama ile ilgili izin mekanizmasını güçleştirecek, para cezalarını 200 bin TL’ye kadar yükseltecek, merkezi yurt dışında bulunan dernek ve vakıfların Türkiye’deki denetimi ile ilgili radikal değişiklikler de öngörülüyor. 

YARDIM TOPLAMA KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK

Teklif ile yardım toplamaya yetkili kişi ve kuruluşların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Yardım Toplama Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörüldü. Denetim ile görevlendirilen makamlar, kamu kurum ve kuruluşlarından banka hesabı da dahil bilgi ve belge isteyebilecek. Teklif ile izinsiz yardım toplayanlara verilen para cezalarının da artırıldı. Mevcut kanunda en fazla 700 TL ceza kesilirken, yeni teklif ile 5 binden 100 bin TL’ye, internet ortamından izinsiz yardım toplayanlara da 10 bin TL’den 200 bin TL’ye kadar idari para cezası kesilmesi öngörüldü.


Kaynak: Kronos

Editör: TE Bilişim