Gazete Emek- Dersim’deki Munzur Üniversitesi öğrencileri, koronavirüs (Covid-19) salgının başlamasıyla birlikte yaşadıkları şehirlere döndü.

MA’nın haberine göre Kentte son günlerde ev sahiplerinin, öğrencileri telefonla arayarak evleri boşaltmalarını talep ettiği belirtilirken, boşaltılan evlerin de lojmanların yıkılması ardında arayışa giren asker ve polislere yüksek ücretlerle kiraya verildiği kaydedildi.

Memurlara daha yüksek veiyorlar

Munzur Üniversitesi Kamu Yönetimi 3’ncü sınıf öğrencisi Cengiz Fidan, ilk geldiğim zamanlardan şu ana kadar yurt koşulları ve ev koşullarının zorlaştığını belirtti. Yurt ücretlerinin artması ve öğrencilerin evlerden çıkarma sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Fidan durumu şöyle anlattı:

“Artık konutların artmasıyla birlikte buraya memur akımın fazlalaşması, sürekli dışardan birilerinin gelmesi artıyor. Böyle olunca öğrencilere verilen evler artık memurlara veriliyor. Çünkü öğrenciye verdiklerinde 500 lirayken memurlara daha yüksek fiyatlara kiraya veriliyor. Bunun sonucunda ev sahipleri öğrencileri evlerden çıkarmaya çalışıyor. Öğrencilerin yoğun olduğu Atatürk Mahallesi’nde ilk geldiğim zamanlar her yer öğrenci evi iken, şimdi ise yok. Öğrencilerin çıkarıldığı bu evlerin hepsi polis ve askerlere kiraya verildi. Yurt kapasiteleri bin 500, üniversitenin ise 7 bin nüfusu var. Pandemiden dolayı öğrencilerin maddi koşulları daha da zorlaştı”

Dersim halkına çağrı

Bunu fırsat bilen ev sahiplerinin ilk fırsatta öğrencileri evden çıkardığını ifade eden Fidan, bir yıl önce kiraları 600 TL olan evlerin bu yıl bin 500 TL’ye asker ve memurlara verildiğini söyledi. Fidan, “Bizim bildiğimiz Dersim halkı öğrencisine, dışarda kalana, insanına, halkına, doğasına sahip çıkar. Bu süreçte Dersim halkından öğrencileri sahiplenmesini bekliyoruz. Okula geldiklerinde kalacak yerleri yok. Evlerini öğrencilere versinler. Şu an duyduğum kadarıyla 15 öğrenci evlerinden çıkarıldı. bilmediğimiz daha onlarca öğrenci var” şeklinde konuştu.

Ev sahipleri ısrarcı

Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3’ncü sınıf öğrencisi Ekrem Atmaca ise ev sahiplerinin koronavirüs başladığından bu yana kendilerini telefonla arayarak evden çıkmalarını ısrarla istediklerini belirterek, kentte lojmanların yıkılması ile uzman çavuşların ve emniyet güçlerinin evlere taşınmasıyla birlikte ev sahiplerinin öğrencileri evlerden çıkarmaya başladığını söyledi. Öğrenciler 500-600 kira ücreti verirken, memurlardan bin 200 TL kira alındığını hatırlatan Atmaca, şu an Dersim’de kiralık olmadığını, öğrencilerin yurda sıkıştırılma durumunun söz konusu olduğunu kaydetti.


Kaynak: M.A

Editör: TE Bilişim